Waarom zei ik ook al weer 'ja'?!


Dat was zo’n beetje het eerste wat ik dacht
na het opstaan…

Waarom had ik in ’s hemelsnaam ‘ja’ gezegd? Dat was wat ik vanochtend dacht toen ik de sleutel in het slot draaide. Waar had ik nou  ‘ja’ tegen gezegd? Ik had er eigenlijk geen idee van!
Vandaag zou ik de toko openen. Om kwart over tien zou ik dan worden afgelost en dan kon ik de rest van de dag thuis werken. Een mooie deal. Maar eerst moest ik die eerste uren zelfstandig doorkomen. Een hele verantwoordelijkheid! 

Straks zou iemand zich ziek melden.
En dan?

Want wat als om kwart voor acht de telefoon zou gaan? Wat een ziekmelding zou betekenen. En wat nou als er geen vervanging voorhanden was? Wat dan? Of wat nou wanneer ik de verkeerde code van het alarm in had getikt. Wat moest ik dan doen? Dat schoot in een split second door mijn woelige hoofd heen, vlak voordat ik de sleutel in het slot stak. Er schoten nog wel meer van deze vragen door mijn hoofd heen, naarmate de minuten na binnenkomst verstreken. 

Ja hoor, daar heb je het al!

Toen iets voor half negen een bestelling werd geleverd waarvan nadien bleek dat er dingen waren geleverd waar niemand ooit van had gehoord, vroeg ik me wederom af waarom ik nou in vredesnaam ‘ja’ had gezegd? Wat had ik nu weer aan mijn laars hangen? Wist ik veel? Ik had de toko nooit eerder geopend. Dus wat wist ik er nu van?

Eigenlijk deed ik het lang
zo slecht nog niet

Buiten dat kleinigheidje, die zichzelf al snel na het gebeurde weer oploste, had ik een voorspoedige ochtend en kon ik met trots het stokje overdragen aan mijn collega. Ik had het hem geflikt en kon nu met een tevreden gevoel het pand verlaten en mijn werkzaamheden thuis voortzetten. Toch vroeg ik mij nog steeds af waarom ik hier nou perse ‘ja’ tegen moest zeggen?
Af en toe doet zich wel eens zo’n moment voor waarop ik me dit bedenk. Waarom zei ik ‘ja’? Eigenlijk neigde ik meer naar ‘nee’. Soms zit er een uitdaging in die ‘ja’ en is het goed te ervaren en te voelen dat je iets toch deed. Soms is het een ondoordachte ‘ja’ en besef ik me later pas wat die ‘ja’ nu echt inhield. Zoals de ‘ja’ van vanochtend! Soms is het een oprechte ‘ja’, eentje waar ik echt achter stond. Soms is het een ‘ja’ uit beleefdheid, om iemand tegemoet te komen. Er zijn zoveel redenen om ‘ja’ te zeggen.

Nee kan ook een ja zijn!

Maar er zijn er minstens zoveel redenen om  ‘nee’ te zeggen. Want als je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Dit vind ik zo’n prachtige en ware quote! Eentje om te koesteren en in je te absorberen. Zo heeft die ‘nee’ ineens niet meer zo’n negatieve lading en is ‘nee’ eigenlijk altijd een ‘ja’. 

Volg mij ook op
 

Instagram: @judithevelien
           en op               
    Facebook: www.facebook.com/koppzorgen

Mijn boek lezen?
 

deze is verkrijgbaar op:
www.boekenbestellen.nl
Maar ook op:
www.bol.com en op www.bruna.nl
En ook in de boekwinkel is Koppzorgen op bestelling verkrijgbaar, 
met isbn: 978-94-6345-111-6. Auteur: Judith Evelien. 

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!