×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Gezicht achter de vluchteling

Gezicht achter de vluchteling


ANASS - Westelijke Sahara – een omstreden gebied

Toen de Spanjaarden in 1976 het land verlieten werd de westelijke Sahara bezet door Marokko. 

Vele Sahrawi leven nu in ballingschap.

Ik ben Sahrawi en geboren in West Sahara. Mijn vader was in het leger.

 Als hij dronk werd hij gewelddadig en sloeg hij mijn moeder. Ik voelde me machteloos…

Regelmatig werden er jongens gekidnapt door Bedoeïen en opgeleid voor het leger. Om daar aan te ontkomen vluchtten mijn ouders naar Marokko. Zij gingen scheiden toen ik bijna 14 was. Ik had geen opleiding en probeerde wat geld te verdienen met simpele baantjes.

Ik werd me meer en meer bewust van het feit dat ik anders was dan andere jongens. 

Ik was graag alleen en hield ervan me als meisje te verkleden.

Rond mijn 14e werd mijn leven een ware hel. Plotseling werd ik aangesproken door oudere mannen. Ze namen me mee naar hotelkamers en gaven me verdovende middelen. Ik moest me als vrouw verkleden en werd betaald voor seks. Langzaam maar zeker werd dit een terugkerend ritueel. Soms was dit oké, soms werd ik gek van mezelf. Ik ging naar de dokter en vertelde hem mijn problemen. Hij kon me niet helpen en gaf me medicatie om me rustig te houden.

Toen ik 16 was ging ik naar Dubai. Ik werkte daar drie jaar als ober. Er zijn veel homoseksuelen in Dubai. Homoseksualiteit en Travestie wordt daar net zo min geaccepteerd als in andere Arabische landen. Er staat de doodstraf op. Ik werd veelvuldig uitgescholden, regelmatig geslagen en ging voor een maand de gevangenis in. Uiteindelijk moest ik Dubai verlaten.

Terug in Marokko voelde ik me steeds onveiliger. Ik werd steeds vaker lastig gevallen op straat, geslagen, met een mes bewerkt en zelfs met de dood bedreigd. Ik besloot naar het westen te vluchten waar homoseksualiteit meer geaccepteerd lijkt te zijn.

Ik voel me ontzettend onveilig in kamp Moria met al die Arabieren. Jongens spreken me aan, vragen me in hun tent te komen, bespotten me en beginnen me te kussen. De politie kan niets doen. De dokter stuurde me naar de UNHRC. Uiteindelijk kreeg ik samen met mijn vriend een kamer in Mytelini. We komen beiden uit de Westelijke Sahara. We houden van elkaar en we willen graag trouwen.

Wanneer ik me als vrouw kleed voel ik me meer mijzelf. We liepen samen op straat in Mytelini. Algerijnse jongens zagen dat en begonnen ons te pesten. Ze scholden ons uit, trokken de pruik van mijn hoofd en zeiden dat we slechte Moslims waren.

Soms word ik zo gek van angst dat ik een einde aan mijn leven wil maken. Dan wil ik me gewoon ophangen om te vergeten wie ik ben en wat ik voel. Het is zo verwarrend. 
Ik wil liever niet mijn geld verdienen met seks. Ik wil met mijn vriend trouwen en een baan als ober. Daar ben ik echt goed in. En wie weet is Allah goed voor ons en kunnen we uiteindelijk ergens gaan wonen waar we gewoon onszelf kunnen zijn… <3 www.yasminverschure.nl
Sofievdb
Wat een mooi maar wel triest verhaal
13-02-2017 08:27
13-02-2017 08:27 • 1 reactie • Reageer
Karin van der Straaten
ja en dat is Nu de werkelijkheid ook, erg..dank je
13-02-2017 08:42
13-02-2017 08:42 • Reageer