Ontdekken en leren omgaan met traumagerelateerde dissociatie


Eergister  EMDR en vandaag dus weer, de 20e keer...we gaan het frequenter aanpakken zodat er nog veel positiefs gebeuren kan. 

L. had ineens een helder idee en heeft er een andere jonge vrouw bijgehaald na overleg, die sterk is in lichaamstaal.

De laatste keer leek ik weer veel sterker te gaan reageren en trok de muur weer open, vandaar.

Mijn kracht dissociëren, geestelijk uitstappen indien nodig en dus niet het allerergste te bewust  meekrijgen

In hoeverre is dit opgelost en wat kan er nog aan gedaan...wat vertelt mijn lichaam en hoe kan het weer in balans komen met mijn geest.  Ze  vroeg mij allerlei en vooral over of ik dit of dat en zus of zo kon voelen fysiek. 

Ze benoemde mij zaken die ik vanuit het begin na die nare periode wel mee maakte en ik herinnerde mij ineens weer van alles, Ook dat geen mens aan mijn knieën mocht komen , de kans bestond dat ik ze van mij af zou slaan.

Ze waren te vaak in een houdgreep geweest en dat triggerde dan enorm natuurlijk, blij dat dit over is en zoveel meer. Meer ook omdat ik mij indertijd bewust was wat het zou kunnen doen ben ik toen dagelijks naar massages gegaan om weer aangeraakt te kunnen worden en weer contact met mijzelf te krijgen en ging  dan ook graag veelvuldig naar de zonnebank en de sauna om in mijn rust te kunnen komen. Bij de zonnebank kreeg ik weer meer zuurstof en na de sauna in het begin vreselijke hoofdpijn..doordat de spanning ontlaadde en na verloop van wat tijd kon ik mij totaal overgeven aan het Zijn...heerlijk!

We besloten om EMDR te gaan doen .. eerst zoals altijd..even later zonder koptelefoon en ook zonder blokjes in de hand. Mijn rechterarm moest ik om de linkerbovenarm sluiten en mijn linkerhand op mijn bovenbeen leggen.

De gekste herinneringen kwamen weer omhoog en natuurlijk zit je daar nu niet echt op te wachten.

Wat ik mijn hele leven niet had, huilen en emoties toelaten die niet fijn waren en zeker niet tonen , overspoelden me nu van harte, de keel kneep dicht en dat brok kwam met tranen naar boven.. dat wat ik ooit dacht dat mij zou verscheuren, te gaan brullen als een leeuw indien.. blijkt nu dus een mooie uitlaatklep voor de pijn van toen...      wel wennen hoor! Dankbaar met deze verandering. Ons viel op en tja, voor mij is dit heel gewoon geworden ondertussen.. dat wanneer de pijn te erg werd, ik ergens in mij een knop kon omzetten en ineens was er dan weer rust .Als ik in gevaar was en mijzelf moest overgeven aan.. verdween ik in de geest richting strand vol zon en was er dus niet meer bewust bij, het heeft mij sterk geholpen te overleven..leuk hoor..t gebeurde dus nog steeds! Zelfs in de stoel van de tandarts heb ik dat nog jaren zo ervaren. Tijdens deze EMDR trokken mijn spieren gemeen aan en verkrampte ik weer enorm, nog meer dan afgelopen keer. Mijn hele lijf is nu zo beurs als wat, hiephoi..er is verandering merkbaar! 

We kunnen allemaal op een bepaald moment symptomen van vervreemding en loskoppeling van de realiteit ervaren.

Dissociatie is een afweermechanisme van het onderbewustzijn. We zetten het mechanisme in werking om emotionele pijn te voorkomen. Dit geldt vooral als we in een conflict of een stressvolle situatie verkeren.

Omdat er dus bij mij een overlap is, kan  behandeling helpen de niet-verbonden delen weer bij elkaar te brengen.

Mijn krachtige kant heeft altijd de overhand en merendeel van de tijd zit ik heel positief in elkaar, maar er zijn momenten dat ik toch een soort levend dood gevoel ervaar en dat is dus de reden van extra tijd en toch iets meer doen aan en voor mijzelf als kado voor een gezondere toekomst.

Als ik iets ergs of pijnlijks meemaak zal mijn denk bol er heel snel rationeel naar kijken, alles in evenwicht brengen en acceptabel maken. Dan laat ik snel los en ga vrolijk verder...handig..maar fysiek dus niet gezond!


En altijd weer een heerlijke rit richting huis

Vandaag was ik zelfs eerst de stad nog in geweest en nadien ook nog van alles. Voor ik het doorhad was er een dag voorbij.. heerlijk weertje en nog goed te doen met dit kleine wagentje , max 50 km. per uur