Ik moet een strip tekenen...

Ik moet een strip tekenen...


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Momenteel volg ik een workshop 'striptekenen in je eigen streektaal'. Aanstaande zaterdag is het de laatste keer dat we samenkomen, voor de derde keer op rij. De workshop begint om tien uur en is rond vier uur afgelopen.

Het is niet zo simpel. Als ik echt goed wil kunnen tekenen, zal ik nog HEEL erg veel moeten oefenen. Dat is duidelijk na deze twee eerste bijeenkomsten.

Workshop - dag 1

Er zijn niet gek veel geïnteresseerden voor de workshop, we beginnen eraan met een kleine groep van slechts acht personen. Op zich is dat misschien wel beter ook, dan krijg je wat meer aandacht en ga je niet verloren in de grote groep. We stellen ons aan elkaar voor en zeggen wat ons heeft aangespoord om de workshop te volgen. Eén ding is zeker: ze hebben allemaal veel meer ervaring dan ikzelf en de vriendin die met me mee is. En dan hebben we nog niets van hun tekenkunsten gezien.
De eerste dag gaat vooral over het figuurtje zelf, een klein beetje anatomie als het ware. De tekenares doet het voor, en wij tekenen na. Dat gaat best prima. Daarna toont ze ons hoe je beweging in je figuurtje krijgt.

Aan het eind van de dag zegt ze plots: om af te sluiten tekenen jullie nu een stoet van figuurtjes. Laat het figuurtje telkens een andere beweging maken. Ik staar naar mijn blad, want dit gaat me een paar stappen te ver. De enige man in het gezelschap tekent op een paar minuutjes een hele rij mannetjes die er dan ook nog eens schitterend uitzien. Ik voel de moed al tot in de schoenen zakken...

Helemaal uit het niets een creatie op papier zetten, dat lukt me niet. Ik blokkeer...

Het ging allemaal ook bijzonder snel, ik had liever nog een beetje geoefend op de basisfiguurtjes die we pas hadden leren tekenen en daar dan wat haar en kledij geëxperimenteerd. 'Wat raar dat je dan wel eigen creaties uit je pen kan schudden en dat je dit zo moeilijk vindt,' zegt de vriendin die ook zit te zuchten bij deze opdracht. Het tekentalent zit nog te diep verborgen. Ik kom ook niet heel erg gelukkig terug van de workshop, ik voel me een kluns.

Workshop - dag 2

Omdat het vorige keer nog niet moeilijk genoeg was, gaan we op dag 2 nog een stapje verder. Vandaag gaan we karikaturiseren. Ooit volgde ik een jaartje tekenacademie, dus ik weet uit ervaring dat het heel erg moeilijk is om gezichten te tekenen.
We gaan opnieuw natekenen wat de tekenares na een hoop uitleg voordoet op het bord. Dat gaat nog redelijk goed. Dan kunnen we kiezen uit een aantal foto's die ze heeft meegebracht, allemaal van bekende mensen: Einstein, Rowan Atkinson, Pippi Langkous... ik kies voor Kevin De Bruyne, een voetballer.
O my god, dat is heel erg moeilijk! Ik laat de karikatuur voor wat ze is en probeer 'gewoon' die sportman na te tekenen. Het lijkt wel een kindertekening. Al zegt ze bij de tweede keer dat ik vooruitgang heb gemaakt...

Ik durf niet te kijken wat de anderen kunnen, tot we verplicht worden om onze eigen werkjes aan elkaar te tonen. Nou ja, dat is niet zo best. Daarna mogen we een foto nemen van iemand die we zelf hebben uitgekozen (meegebracht van thuis). Ik kies voor mijn idool: Koen Wauters, de zanger van Clouseau. Krijg ik meteen de opmerking van de lerares: 'Zo, en nu lukt dat wel ineens?'
Het onderwerp is ook belangrijk, hahaha :) Ook deze keer probeer ik gewoon Koen op papier te zetten, al wordt het eerder een jonge versie van de foto die voor me ligt. Maar goed, dat stoort me niet.

Workshop - dag 3

Aanstaande zaterdag komen we de laatste keer samen. Dan is het de bedoeling om een figuurtje kleur te geven. We brengen een pentekening mee van een figuurtje dat we zelf hebben getekend, afgewerkt met stift. Kleur geven mag met het materiaal dat we niet speciaal hoeven aan te kopen, en waar we ons goed bij voelen. Dat kan dus ook gewoon met kleurpotloden (maar ook met verf, ecoline...).

Om de workshop af te ronden zouden we een eenvoudige mop moeten omzetten naar een strip van een vakje of drie/vier. De lerares dacht aan een mop over Jantje. Die mop moet ik nog zoeken. Liefst met niet te veel moeilijke dingen in om op papier te zetten, want ik moet Jantje al een paar keer uit mijn potlood toveren. Wie een leuk idee heeft... shoot!

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (8 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Het zal een geslaagde dag gaan worden, maar besluit wel in jezelf te geloven en te vertrouwen dat t goed zal gaan en
daarna hopen wij de foto ervan te zien natuurlijk..t klinkt geweldig
| 12:09 |
Oei oei... het is niet echt schitterend hoor :)
| 12:20 |
hoeft ook niet... verwacht ook niemand en wie zegt hoe t hoort te zijn?
Als jij er maar plezier van hebt..al zou je een strip maken met een hark hand/voet mannetje van wat lijntjes..Ik kan super tekenen bv..maar dit weer niet- Toch besloot ik na het mooiere werk-te gaan gooien en klodderen met verf en heb er intens veel plezier door. t gevoel dat mensen over de schouders mee kijken is niet echt gezond... t laat ons last krijgen van perfectionistische gevoelens en die zijn funest..geniet maar lekker
| 12:25 |
Dat zegt die vrouw ook altijd: het moet niet goed zijn, als het maar leuk is... denk dat ik een beetje prestatiegericht ben op dat gebied.
yoo.rs/katje17/blog/en-van-deze-moppen-wordt-het-1512127214.html?Ysid=37020
| 12:56 |
en juist dat prestatie gerichte is niet goed voor je... t heet zo mooi: perfectionisme en weet ej wat ik daar aan te danken heb: de ziekte van Méniere en nu ik durf te knoeien.. benk echt veel blijer .
oja mijn oudste is striptekenaar vanaf klein kereltje en zou in Belgie de school gaan doen voor strips..t werd zomaar fotograaf...toch heb k veel leuke werkjes..als ik ze vind..zal k foto s maken en laten zien..de snelste lollepot schetsen werden gek genoeg net zo leuk als die in de perfectie. zelfs leuker
| 13:03 |
Ja, ik weet het, ik moet leren loslaten. Dan zal ik me vrijer voelen tijdens het tekenen en het waarschijnlijk ook een pak leuk gaan vinden.
| 13:06 |
vind je al...anders was je niet gegaan en ermee bezig.
k daag je uit.... klodder jij maar eens een tijdje hele maffe figuurtjes die niet lijken op hoe jij denkt dat t hoort.
k ben reuze benieuwd..
| 15:59 |
Alleen aan jou zou ik ze wel durven tonen, maar ik kan geen bijlage versturen in een pb.
| 17:36 |
www.facebook.com/karinvanderstraaten

goed idee..in mijn chat daar kan t ongezien..maar wat een eer zeg...leuk dus
| 18:06 |
Pfff, dit is echt een workshop voor gevorderden hoor! Helaas kan ik geen moppen onthouden, haha....
Succes hoor!!
| 21:24 |
Dank je wel, duim maar zaterdag want ik zie er een beetje tegenop...
| 22:40 |
Zal ik doen hoor! En als je geen zin hebt ga je toch gewoon niet?!
| 01:18 |
Ben op dat gebied wel een beetje een doorbijter.
En het is ook zonde van het geld.
| 08:26 |
Goede eigenschap en idd. zonde van het geld anders!
| 18:55 |
Oef, ik kan niet tekenen én geen moppen onthouden. Aan mij heb je niets dus... succes!
| 11:40 |
Dank je wel!
| 11:51 |
Dat is wat je noemt een uitdaging!
| 11:26 |
Absoluut. Eenvoudig uit te werken moppen zijn dus van harte welkom.
| 11:28 |
Wat leuk! Maar ik kan totaal niet tekenen, dus niks voor mij. Maar het is wel leuk om dat soort dingen te proberen en jezelf te blijven ontwikkelen.
| 23:17 |
Wel euh... ik vind ook dat ik het niet kan.
| 07:51 |
Wat leuk en moeilijk of niet? ?
| 21:25 |
Ontzettend moeilijk... maar het lijkt me zo leuk om het te kunnen.
| 21:33 |
Ik denk er even over na :)
| 21:19 |
Dat is lief!
| 21:19 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen