×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Update.....2e en 3e oorzaak gevonden!!Netelroos / Urticaria.......

Update.....2e en 3e oorzaak gevonden!!Netelroos / Urticaria.......


Na wat uitzoekwerk en ervaringen heb ik o.a 1 oorzaak ontdekt......

Sulfiet!!! Laatste keer ( 1 week geleden ) had ik zo'n ongelovelijke aanval om van te janken.....ik ging mijn hele dag na..

Wat had ik gegeten en gedronken, waar kon ik zo op reageren?? Na lang denken zoeken en vergelijken kwam ik uit op sulfiet. Dit is een stofje dat o.a in wijn zit en voorkomt dat fruit en vruchten bruin worden. En nee ik ben geen drankorgel maar na diverse keren opgeteld te hebben is sulfiet in dit geval 1 van de oorzaken. Inmiddels ook bevestigd door een dhermatoloog!

2e oorzaak....paprika.

3e oorzaak....ibuprofen.

laatst kwam ik een stukje op facebook tegen....Van buitenaf niet te zien dat je chronisch ziek bent...Dat stukje is mooi beschreven. Vind ik. Waarom? Ik mag van geluk spreken dat ik geen ernstige ziekte heb en mijn medeleven gaat uit naar diegene die dat wel hebben. Maar ook ik ben chronisch ziek. Soms niet te zien van buitenaf, en soms wel. Voor sommige wellicht onbekend....voor sommige wellicht bekend. Ik heb namelijk chronische netelroos. Ook wel utricaria genoemd. Wat dit is?? Een reactie van de huid dat gepaard gaat met vreselijke continue jeuk.....Het is een reactie op......ja waarop? Netelroos ( urticaria/galbulten) is eigenlijk altijd een allergische reactie. Maar ook temperatuurswisselingen, medicatie, stress, teveel lichamelijke inspanning, een infectie e.d. Zodra een aanval begint speelt histamine een belangrijke rol. Histamine is een lichaamseigen stof die je bloedvaten verwijdt, en dit tot een vreselijke jeuk veroorzaakt. De plekken kun je vergelijken met een prik van een brandnetel. Zowel de reactie als het uiterlijk lijkt hier erg op. Echter is de reactie van netelroos 100x erger en dan denk ik dat ik het nog subtiel zeg. De jeuk van een brandnetel is vervelend en dat hebben we allemaal wel eens gehad. Maar de jeuk van netelroos stopt niet. En wat doe je ala je jeuk hebt?? Juist..... krabben!! Het nadeel is alleen als je gaat krabben verergeren de plekken.....ze worden groter, dikker, roder. Maar ja.....de enige oplossing is toch echt krabben. Hoewel soms een douche ook wil helpen. Maar ja als je niet thuis bent of aan het werk heb je die natuurlijk niet in de buurt.Na 2 jaar uitpluizen waar ik op reageer werd ik eindelijk naar een dhermatoloog gestuurd. Deze stuurde mij uiteindelijk naar een proffessor in huidaandoeningen in amsterdam. Een week onderzoeken gehad maar helaas, ook voor hem was het een raadsel waar ik nou specifiek op reageerde. De enige reactie welke hij kon bevestigen was corticosteroïden.Een medicatie voor o.a ontstekingen.De medicaties die ik kreeg tegen netelroos werkten bij mij averechts. De een nog zwaarder dan de andere maar geen een sloeg aanUiteindelijk ben ik met alle medicatie gestopt. Ik had inmiddels wel 3 of 4 verschillende voor alleen de netelroos.....Ondanks dat ik ze structureel zou moeten gebruiken... ben ik er mee gestopt om te kunnen achterhalen welke wel aansloeg of waar ii juist erger op reageerde...Terwijl ik gestopt was leken de aanvallen te verminderen.....en dat zet je aan het denken en puzzelen. Nu gebruik ik zodra ik een aanval heb alleen nog een antihisteminica die op dat moment deels aanslaat. De jeuk neemt iets af maar ze zwellingen zetten door. Helaas ben ik er nog steeds niet zeker van waar ik nou op reageer omdat dat per keer anders is en per keer een andere vorm. Voor nu.....heb ik er gewoon mee moeten leren leven in de hoop dat ik er ooit overheen " groei ". Maar zoals het stukje op facebook aangaf.....van buitenaf kun je niet altijd zien dat iemand ziek is dus oordeel niet te snel. Ok netelroos is niet ernstig, besmettelijk, of dodelijk maar wel heel naar en zodra je een aanval heb....afhangende welke vorm beperkt dit je deels in de dagelijkse leven. Waarom nou dit stukje over netelroos en niet over MS of ME of wat dan ook.....nou omdat ik daar simpelweg de wetenschap niet van heb maar ook bij deze mensen o.a zie je van buitenaf niet dat men ziek is. Ik wil dan ook aan iedereen die ziek is, belemmerimgen heeft door een infectie, chronische pijnen etc een steunbetuiging doen. Alleen de persoon die er last van heeft moet er mee leven....hoe zwaar het soms ook is maar laat je niet van je pad brengen of demotiveren door een ander die een uitspraak doet en niet beseft dat diegene daar een ander mee raakt.
Gea de Groot
Heel goed dat je dit schrijft en deelt. Misschien krijg je via reacties meer tips waar je nog wat aan hebt. Vaak hebben anderen er meer raakvlakken mee en kan het jou een stukje verder helpen met jouw zoektocht. Goed gedaan en sterkte ermee
21-02-2018 08:48
21-02-2018 08:48 • Reageer
LivingThaGoodLife
Het lijkt me verschrikkelijk.die aanvallen.. ik hoop dat je nu je enkele oorzaken weet gauw ook minder last zult hebben als je je dieet erop aanpast.. ik denk dat zon aanval.je helemaal gek kan maken, als ik het zo lees :(
19-02-2018 23:35
19-02-2018 23:35 • Reageer
Mellanca
Netelroos is inderdaad iets heel vervelend. Veel sterkte!
04-05-2017 17:18
04-05-2017 17:18 • Reageer
San-san
Heel fijn dat je in ieder geval nu een oorzaak hebt. Ik hoop dat sulfiet een beetje te vermijden valt in voeding. :) zou prettig voor je zijn als in ieder geval al minder wordt!
14-04-2017 18:51
14-04-2017 18:51 • Reageer
Ellie B
Auw.... Netelroos is zeer pijnlijk. Jeuk is verschrikkelijk. Heel veel sterkte.
08-04-2017 13:31
08-04-2017 13:31 • Reageer
Gertiena
Oh bah ik weet heel goed wat netelroos is ik krijg het van heel veel medicijnen zo ook van paracetamol en het is inderdaad heel ernstig, ik ga in augustus naar een allergoloog voor onderzoeken. Ik wens jou heel erg veel sterkte toe en hoop dat je er van af komt want Jeuk is erger als pijn. Jeuk is gek makend. Sterkte liefs Gertiena
08-04-2017 11:25
08-04-2017 11:25 • 1 reactie • Reageer
Kiki Kim Hier
Ja het is idd zo dat jeuk erger is dan pijn. Als je dan moet kiezen.....keuze gauw gemaakt. Wat lief dank je....jij ook veel sterkte!
08-04-2017 11:28
08-04-2017 11:28 • 1 reactie • Reageer
San-san
Ik heb ook urticaria, ben erachter gekomen door veel research 10 jaar geleden. Ben een paar keer naar de dokter gegaan maar ik kreeg niet meer te horen dan lauw douchen en hooikoortstabletten slikken. Het wakkerde bij mij aan in een periode dat ik heel veel stress had door een stage plaats en een veranderde thuissituatie. Ik ben op ten duur maar allergietabletten gaan kopen en uiercreme omdat dat opzich wel werkte. Later ben ik erachter gekomen dat voeding ook heel veel invloed heeft en ben ik mijn dieet gaan aanpassen, minder suikers en minder snelle koolhydraten. Nu, na eenmaal 10 jaar hier last van te hebben, is het al stukken minder en slik ik ook geen medicatie meer.
08-04-2017 11:21
08-04-2017 11:21 • 1 reactie • Reageer
Kiki Kim Hier
Jaa het is een drama. En idd ook op diversen voeding kun je ook reageren. Heb alle varianten al geprobeerd, tot aan glutenvrije aan toe.....maar ik ben een wandelend vraagteken hahah
08-04-2017 11:27
08-04-2017 11:27 • 1 reactie • Reageer