Opgeheven hoofden


'Voel jij je soms ook zo onbegrepen?' Vraag ik aan het vreemde groene diertje. 'Omdat je anders bent,  onhandiger, je beweegt je op een vreemdsoortige manier voort, je hebt een raar eetpatroon. Herken je dat?'  Ik krijg geen antwoord, uiteraard niet. Inheemse dieren verstaan geen ijstrollentaal. Zuchtend keer ik me om. Plots hoor ik een lispelend geluid, ik draai me terug en zie tot mijn grote verbazing dat de hagedis naar mij knipoogt.

'Lief trolletje, want dat ben jij toch? Ik snap wat je bedoelt, maar trek me er niets van aan wat anderen van me vinden. Hoe vreemd je er ook uitziet, hoe onbeholpen je ook overkomt op anderen. Jij verdient ook je unieke plaatsje in de maatschappij.  Je draagt genoeg positiefs uit,  dat is op zichzelf al een reden om met opgeheven hoofd door het leven te gaan.'