Laptop aan 15 euro

Laptop aan 15 euro


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Heb u ze ook gezien? Die advertenties die onlangs overal opdoken met winnaars die prachtige dure spullen voor een prikje gewonnen hadden?

Dan hebt u waarschijnlijk ook kennisgemaakt met het systeem van centenveilingen, waar ik al zo uitgebreid over geblogd heb, dat ik nu de volle aandacht heb van de plaatser van deze advertentie, die hier niet zo blij mee is.

Nu, ik ben dus niet het soort persoon dat mensen van illegale praktijken gaat betichten, maar als wakkere consument die haar rechten kent en die daarnaast ook nog eens een diploma bedrijfsbeheer behaalde, weet ik dat er regels zijn voor reclame en handel drijven.

Die in Nederland ken ik niet, omdat het een Nederlands bedrijf is. Die van België, waar die centenveilingen ook hun handelsterritorium willen uitbreiden, ken ik wel. Er enkele regels die me bij deze advertentie deden fronsen.

Ten eerste is de antidumping wet. Ik vroeg me dus af hoe deze websites deze artikelen aan zulke prijzen konden verkopen. Ik weet via een bevriende handelaar dat de producten die ze aanbieden dikwijls duurder zijn in aankoop, ook al kopen ze soms rechtstreeks van de fabrikant, dan dat ze geveild worden. Ik begrijp dat er voor veilingen andere regels kunnen gelden en dat je daar inderdaad eens pech mee kan hebben. Een handelaar die bijvoorbeeld een juweel aanbied op Catawiki dat te laag gaat ... maar daarom kunnen er soms ook minimumprijzen ingezet worden, waaronder de koop niet door gaat, of die de hoogste bieder sowieso moet betalen om dit te voorkomen. Sites als Catawiki en eBay zijn dan ook echte veilingssites en geen goksysteem, die duidelijke, wettelijke regels hanteren.

Normaal kan een handelaar een licht verlies incalculeren, maar niet over heel de lijn. Natuurlijk wist ik dat het te mooi was om waar te zijn dat je bijvoorbeeld een gamelaptop met een winkelwaarde van tegen de 2000 euro voor 15 euro te veil kan winnen, want anders zouden die sites binnen de kortste keren overkop gaan.

Mijn ervaring met centenveilingen zijn niet zo positief en ik ken persoonlijk mensen die er veel geld door verloren zijn om. Mensen die hun hebben en houden verloren voor een nieuwe televisie kan toch niet de bedoeling zijn van een correct bedrijf? Waar ik over spreek, was wel jaren geleden en ging over een andere firma, maar een gelijkaardig concept. Sommige mensen moeten tegen zichzelf beschermd worden. Daarom is de wet zich er mee gaan moeien. In een ander blog leg ik uit dat het een kansspel is. Iets dat de aanbieders van deze diensten niet graag horen, maar helaas waar is.

Zoals de titel van mijn bericht click bait is, is die advertentie met gelukkige winnaar het ook. De waarheid is dat er geld gespendeerd wordt om te bieden en dat er ook artikelen worden verkocht aan vaste prijzen, waar ik geen zicht over heb, gezien ik die op deze sites nog niet persoonlijk ben tegengekomen en deze pas komen nadat je betaald hebt.

Dus transparantie over geld is daar in mijn ogen dubieus. What you see is not what you get. Je ziet mensen met dure producten voor schijnbaar niets, maar niet hoeveel er werkelijk gespendeerd is. Nu is een click bait titel niet illegaal, maar mensen lokken met ondoorzichtige prijzen in België wel. Ik zeg nergens dat die winnaars niet echt zijn, maar ik weet enkel niet hoeveel ze geboden hebben naast hun getoonde biedprijs voor hun product en hoe spectaculair hun koopje werkelijk was. De werkelijke prijs van de prijs ... Dit is waarom ik een probleem heb met deze sites en dus een beetje de luis in hun pels geworden ben. Als je overal veel mensen naar je site lokt door advertenties te plaatsen, lok je natuurlijk ook de kritiek uit en zal je misschien ook de mensen trekken die je liever niet had. 100% tevreden klanten is een utopie.

Nu, als je dus een andere prijs adverteert dan het werkelijk is, is dat in strijd met de Belgische wet. Ik weet dat een bedrijf me voor smaad en laster wil aanklagen, omdat ik dit zeg. De prijzen van hun biedpakketten in de openbaarheid brengen, wat ik per ongeluk met goede intenties deed, wordt niet gesmaakt. 

Ik denk dat ieder mens met een beetje gezond verstand kan nadenken en weten dat een duur product voor een prikje, gloednieuw, niet helemaal klopt. Geen enkel bedrijf kan dat bolwerken zonder faillissement.

Nu, als bepaalde centenveilingen willen reageren, het staat hen vrij. Ik krijg een punthoofd vol legale vraagtekens van over hun werking, waardoor ik het door bevoegde instanties ga laten onderzoeken en als ik meer weet, weten jullie ook meer.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (3 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Het woord centenveilingen ken ik niet. Bedoel je daar al.die sites mee waar je iets kunt kopen zogenaamd goedkoper zoLs vakantieveiling punt nl enzomeer? Mooie blog.
| 22:25 |
Dank je wel
| 08:28 |
Top artikel, graag gelezen!
| 21:06 |
Het is goed dat je er aandacht aan besteed, op de Nederlandse TV komen daar steeds meer reclames over, een oud vrouwtje kan zomaar voor heel weinig de sauna in met 2 jonge gespierde mannen ;-) 
| 10:13 |

×

Yoors


exit_to_app Inloggen