Scheiding van kunst en artiest

Scheiding van kunst en artiest


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Om met de deur in huis te vallen: heel de heisa rond rapper Boef heeft me de laatste dagen aan het denken gezet. Vind ik het gedrag van deze persoon oké?

Wel, ik ken zijn werk niet en rap is niet mijn ding, maar ik weet wel dat deze persoon vrouwen die hem een lift geven "hoeren" noemt, dat hij tegen 300 km per uur door Tilburg raast en dat hij zwervers lastig valt.

Heu, nee voorbeeldig gedrag zou ik dat niet noemen, maar of ik daarom zijn fans zou gaan tegenhouden om zijn muziek te kopen en te draaien? Eerlijk gezegd: niet meteen. Dat die man daar doodsbedreigingen voor krijgt, vind ik er ook over.

Maar dan denk ik aan wat mijn genre is: metal! Ik voel er eerlijk gezegd ook niets voor om het gedrag van elke metalhead goed te keuren.

Om een voorbeeld te geven: ik heb besloten om nooit meer naar Fortarock te gaan, omdat ze Phil Anselmo weerden voor een in mijn ogen ook foute zet. Nee, ik ben niet akkoord met de "white power" groet die de voormalige Pantera frontman bracht, maar ik vind het ook fout dat men kunst gaat weren op basis van overtuigingen. Ik vond dus de houding van Fortrock fouter. Nergens is er een incident bekent, dat Phil Anselmo werkelijk racistisch daden gepleegd heeft, buiten die stomme groet, maar het is wel bewezen dat de organisatie van het festival hem discrimineerde.

Zo mogen bands als Mayhem, die een verleden van dood en verderf hebben, nog wel overal komen. In mijn ogen terecht. Ik ben als metalhead misschien niet zo een grote fan van dit genre van black metal, maar ik vind dat mensen niet meteen gebroodroofd moeten worden voor fout gedrag.

Moeten we het goedkeuren? Nee, zeker niet, maar ik had bijvoorbeeld eerder zin om Phil Anselmo niet meer aandacht te gunnen dan hij verdiende, terwijl Rob Flynn van Machinehead er meteen op sprong om zichzelf extra te promoten. Deze man werpt zich nogal graag op als het politiek correcte geweten van de metal scène, alsof iemand daarop zat te wachten. Na een schietpartij wil hij zelfs "Davidian" niet meer spelen.

Ik ontken ook niet dat er binnen het metal milieu foute mensen zitten. Alleen vind het wel fout dat ANTIFA een heel black metal concert aflaste, omwille van mogelijk één foute artiest, die beweerde dat zijn neo nazitische overtuiging een jeugdzonde was. Mensen kunnen veranderen.

Om nog een voorbeeld te geven: Tyr frontman Heri Joensen steunt de griendenjacht in zijn lokale gemeenschap en ligt daarom onder vuur. De vegans in het metal milieu willen hem ook boycotten. Ik ben het met hem ook niet echt akkoord, maar geloof dat er andere manieren zijn.

In mijn eigen stad waren De Strangers lang het boegbeeld. Ze waren de troubadours van mijn stad, totdat ze per ongeluk voor de verkeerde partij optraden. Toen vielen ze in ongenade.

Mag politiek van muziek of om het even welke kunst gescheiden blijven?

En om terug te keren op Boef: pak die kerel zijn rijbewijs af, verplicht hem gemeenschapsdienst te doen voor daklozen, leer hem dat vrouwen geen hoeren zijn en laat hem daar over rappen. Ik denk dat hem zijn muziek afpakken, hem misschien nog zwaarder gaat frustreren en nog meer foute dingen gaat laten doen.

Zijn gedrag is dom, maar ik kan hem niet persoonlijk en heb geen zin om uitspraken te doen over zijn intellect, zoals sommige van zijn collega's. Ik vind dat dat soort uitlatingen soms meer zeggen over wie ze zegt, dan over op wie het slaat.

Of om terug te komen op mijn passie: schrijven. Ik vind bijvoorbeeld dat het erg laag is om een schrijver op een fictief romanpersonage af te rekenen.

Mijn ervaring is dat veel schrijvers perverse en gruwelijke, totaal foute personages kunnen bedenken, maar daarom geen slechte personen zijn. Veel horror schrijvers zijn juist lieve mensen. Ze laten hun demonen misschien uit op papier, maar zullen in werkelijkheid geen vlieg kwaad doen.

Toch gebeurt dit ook. Denk aan de manier waarop Anne Fleur Dekker Thiery Baudet aanvalt aan de hand van een romanfiguur.

Het spijt me, maar ik heb ook enkele personages die dingen zeggen en doen, waar ik het totaal niet me eens ben. Om eerlijk te zijn, ben ik tijdens het schrijven van een roman helemaal niet met politiek bezig. Ik denk dat dat met veel auteurs zo is.

Ik kan wel begrijpen dat niet iedereen alles even leuk vind. Maar als ik bij alles wat ik hoor of lees moet stilstaan bij het gedrag of de opinie van de kunstenaar, vraag ik me af met wat ik bezig ben.

Kunnen we eens even stoppen met denken en eens gewoon van kunst genieten?

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (1 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Publieke figuren, een laten ze hoog opstijgen, en diep vallen.
| 20:38 |

 

×

Yoors


exit_to_app Inloggen