×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Wanneer je baarmoeder je leven overneemt!

Wanneer je baarmoeder je leven overneemt!


Ik ben 1 van de 5 vrouwen die last heeft van heftig/extreem bloedverlies. Zo erg zelfs dat ik mijn agenda eromheen plan. Dit heet ook wel menorragie. Ik dacht dat mijn heftig bloedverlies wel normaal was na het baren van vier kinderen en het zou vast wel minder worden. Maar sinds ik gestopt ben met de borstvoeding werd elke menstruatie heftiger en heftiger.

Elk half uur kon ik me verschonen, dan lag ik verdorie gewoon plat. Als ik opstond voel ik het bloed eruit stromen. het gevoel is te vergelijken alsof je vliezen zijn gebroken. De kinderen van school halen kon ik nog net. Gelukkig woon ik maar 5 minuten lopen van school. Hooguit kwartiertje weg maar kon bij thuiskomst rennnen naar de wc anders was ik doorgelekt. Dat met nachtverband met de hoogste absorptiegraad die ik kon vinden. Dit duurt zo'n 2 dagen achter elkaar, daarna 3 - 4 dagen zoals een normale menstruatie verloopt en dan nog een dagje nadruppelen.

Behalve het extreem bloedverlies heb ik ook erg last van menstruatiekramp in mijn onderbuik en -rug. ben ik kotsmisselijk van de pijn en spelen mijn darmen op. Pijn kan ik tenminste nog met ibuprofen en paracetamol bestrijden en een kruik. Maar het bloedverlies niet.

*ik kan ivm verzakking geen tampons of menstruatiecup dragen. Dat zou het wel wat makkelijk maken ;)

Je kan je vast voorstellen dat ik er zat van werd en na elke menstruatie letterlijk een week nodig had om weer een beetje energie te krijgen. Na 3 maanden eindigen van een ijzerkuur kon ik weer opnieuw beginnen ivm bloedarmoede. Ik ben lijkwit en voel me ook slap als een dweil die week. Kan niets hebben en ik vraag ontzettend veel hulp van mijn man die week, wat niet echt handig is aangezien hij gewoon moet werken. Als ik zou werken zou ik dus een week ziek melden aangezien ik letterlijk ziek wordt van mijn menstruatie. Nu was ik het zat en ben ik naar de huisarts gegaan die na mijn verhaal aan te horen gelijk naar de gyneacoloog heeft gestuurd.

Naar de gyneacoloog:

Ik kon vrij vlot terecht bij mijn gyneacoloog. Ik was daar vorige jaar geweest omdat ik zo'n last had van mijn bekkenbodem. Dit is gelukkig met een heel goede fysio opgelost. Eerst mocht ik mijn verhaal doen waarvoor ik kwam en daarna moest ik in de stoel voor een echo van mijn baarmoeder en eierstokken om te zien of er geen onregelmatigheden waren. Dit zag er supermooi uit. Gelukkig niets ernstigs en het komt erg vaak voor dat vrouwen veel en heftig menstrueren zonder aanwijsbare reden.

Na de onderzoeken mocht ik gaan zitten en had ik keuze uit drie opties. De mirena spiraal, Novasure methode of de baarmoeder eruit laten halen. De laatste optie viel voor mij gelijk af en de gyneacoloog wilde daar ook niet aan beginnen tenzij de mirena/novasure niet lukte.

Oplossingen:

*klik op oplossingen voor een schematisch overzicht!

Mirena: Een hormonaal spiraaltje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je niet zwanger kan raken en de eisprong remt. Het kan ook je menstruaties verminderen en sommige vrouwen worden vijf jaar lang niet ongesteld. Helaas kan je ook alleen maar vloeien door de mirena. De mirena hielp voor 45% bij de vrouwen die mijn klachten hadden. Het voordeel van de mirena is dat ik hem na 5 jaar eruit kan laten halen en nog kinderen mag/kan krijgen.

Novasure: Bij de Novasure wordt er een buisje ingebracht en als die goed zit een gaasje uitgeklapt. Deze wordt 2 minuten verwarmd waardoor de baarmoederslijmvlies wordt 'weggebrand'. Daarna wordt het gaasje ingeklapt en verwijderd. Het schijnt zeer effectief te zijn maar het nadeel is dat je hierna geen kinderen meer krijgen en kon niet veel vinden over de lange termijn gevolgen, vooral als je het op een jonge leeftijd laat doen. De hersteltijd zorgde er ook voor dat ik hier terughoudend in was.

Baarmoederverwijdering:Dit is de allerlaatste oplossing waar naar gegrepen wordt. Als de mirena en de novasure niet zouden werken dan zou ik onder het mes moeten en de baarmoeder laten verwijderen. Gezien mijn leeftijd is dit iets wat ik absoluut niet wil. Het is nogal rigoureus. De eierstokken zouden ze wel laten zitten omdat ik ander gelijk in de overgang zou komen en dat wil je ook niet.

Mijn keuze:

Ik heb gekozen om de mirena te laten plaatsen ondanks alle negatieve ervaringen met de pil/minipil (waarvan ik vele soorten heb geprobeerd), implanon, nuvaring, koperspiraal ect. Ik reageer emotioneel erg heftig op hormonale anti-conceptie en op langer termijn doet mijn lijf ook mee. De reden dat mijn man zich heeft laten steriliseren is zodat ik niet meer aan de anti-conceptie hoefde. Nu voelde dat wel een beetje dubbel om hiervoor te kiezen. Ik wilde geen hormonen meer in mijn lijf maar vond de novasure nog te heftig om te laten uit voeren. Ik ga vaak op mijn gevoel af en mijn gevoel neigde naar de minst heftige behandeling.


Het plaatsen viel mij alles mee. Heb twee dagen wat last gehad van bloed door het plaatsen. Heel af en toe een drupje roze verlies. Het meest verrassende effect is dat ik veel meer energie heb gekregen en ben een stuk vrolijker. Ik wist dat dat mijn cyclus veel invloed had op hoe ik me voelde en gedroeg maar merk nu hoe erg dat was. Ik moet wel ietsjes sneller huilen als ik iets zieligs zie net zoals in mijn zwangerschappen maar als dat het is. Daar teken ik voor. Ik zei altijd ik ben liever de rest van mijn leven zwanger dan hoe ik me nu voel en de mirena lijkt dat wel een beetje voor me te doen. Ik ben tot nu toe aangenaam verrast door mijn keuze. Ik wilde eerst de minst invasieve behandelmethode proberen voordat ik overging op een ingreep/operatie.

De eerste week met de mirena is me goed bevallen. Uit ervaring met andere anti-conceptiemiddelen kan ik ook zeggen dat ik in de eerste week al veel klachten kreeg en dat van kwaad tot erger ging. Nu heb ik juist alleen maar voordelen gemerkt en dat geeft me moed . Over drie maanden wil ik jullie nog laten weten of het me nog steeds bevalt ;).

Mocht jij ook last hebben van veel bloedverlies of erg veel pijn tijdens de menstruatie. Ga naar je huisarts die zal je zeker helpen. Met informatie, behandelopties, doorverwijzing(en) ect. In mijn geval was er gelukkig geen onregelmatigheden en zag alles er mooi uit. Veel bloedverlies en pijn tijdens de menstruatie kan dus ook puur hormonaal veroorzaakt worden en is in mijn geval op te lossen door een mirena te laten plaatsen. Mocht het over een paar maanden toch niet bevallen dan kan ik altijd de novasure nog laten toepassen.

Het is misschien een eng/raar idee om een huisarts/gyneacoloog je in zo'n intieme zone te laten onderzoeken. Mijn ervaring is dat ze rustig te werk gaan en duidelijk aangeven wanneer ze je aan gaan raken. Ook vragen ze tussendoor of het nog gaat en als er wat is je het aan moet geven zodat ze kunnen stoppen.

Mocht iemand nog vragen hebben schroom dan niet om ze te vragen.
GMVDMinimalism
Heel heftig, succes met alles!
09-09-2017 13:16
09-09-2017 13:16 • Reageer
Sabrina van den Heuvel
Oh wat een ellende, bah! Hoop dat dit het (voor een groot deel) oplost. Baarmoederverwijdering is een zware ingreep weet ik uit ervaring dus hopen dat het zo ook lukt :)
14-08-2017 10:19
14-08-2017 10:19 • Reageer
Me, Myself & Crazyness
VOOR MIJ NOOIT GEEN MIRENA MEER!!! Ook ik ben iemand die een week plat ligt als de menstruatie bij mij een bezoekje brengt. Ontzettend veel bloedverlies, en ontzettend veel pijn in mijn buik en rug... benen raken slap, en kan 2 a 3 dagen niet eens rechtop lopen. Ik ben 36 jaar en ik wil dol graag mijn baarmoeder eruit. Heb 2 gezonde kinderen en voor mij is het genoet zo. Helaas wil geen enkele arts hierin mee gaan. Gevolg dat ik elke maand een week doodziek in bed lig en hierdoor geen baan kan behouden. September 6 jaar geleden een spoed keizersnee gehad bij de geboorte van mijn jongste zoontje. In december van dat jaar een MIRENA laten plaatsen. Eerste 2 maanden niks aan de hand dus dacht ook de perfecte oplossing te hebben gevonden. 3e maand kon ik niet got bed komen, niet lopen, ik kon niks meer. Gevolg zware eierstokken ontsteking. Na 3 nachten ziekenhuis werd vastgesteld dat dit door de MIRENA kwam. 3 artsen vinden dat hij er uit moest... 4 vonden dat ik het een kans moest geven en puur pech had en na een zware antibiotica kuur er wel weer boven op kwam. Ja dit gebeurde ook wel... maar eens in de 3 maanden steeds de eierstokken zwaar ontstoken, en dagelijks het gevoel hebben van weeen. Meerdere malen gevraagd of dit niet door de MIRENA kwam... Nee dat kon volgens de artsen niet en er moest een andere verklaring zijn. 5 jaar lang met veel pijn gelopen. Gevoel van weeen ( dagelijks) eierstokken ontstoken ( 3 maandelijks) en een maand helemaal uit we running zijn omdat mijn lichaam dit gewoon niet meer aan kon ( 1x per jaar )... gevolg dat ik geen banen min behouden wegens te vaak ziek melden. Een baarmoeder kijk operatie gehad. Hieruit is gebleken dat ik endometriose had ( maar ook hier zouden mijn nachten niet vandaan kunnen komen was het antwoord van de artsen. 5 jaar was vestreken en ik was blij dat hij eruit zou gaan ( mijn gevoel zei steeds dat het hier aan lag)... toen ze hem eruit wouden halen waren ze hem letterlijk kwijt. Uit echo's bleek dat 1 kant door mijn baarmoeder wand was geraakt en in mijn buikholte zweefde ( gevolg dat hier ook schade is aangebracht)... nadat ze mijn baarmoeder gevuld hebben met water ( zonder narcose) om hem eruit te krijgen, is waar zo'n twintig voor gepland stond... hebben ze mij na 1,5 uur maar plat gespoten omdat ze er gewoon niet bij konden komen.... en ik het hele ziekenhuis bij elkaar schreeuwde en uitgeput was.... eind resultaat : hij is eruit, maar de pijnen tijdens het menstrueren zijn nu alleen nog maar erger geworden. Ook gemeenschap met mijn man is zeer pijnlijk en ik kan je vertrellen dat dat niet ten goede komt voor mijn huwelijk. Nog steeds wordt ik niet begrepen door artsen niet omdat ik gewoon echt van mijn baarmoeder af wil. Voor mij is het een grote last geworden. Nog steeds door het gevolg van de schade die door de MIRENA is ontstaan heb ik dagelijks veel pijn ( ook zonder menstruatie).... maar volgens de artsen en het UWV ben ik daar te jong voor en zit het tussen mijn Oren... en moet ik er maar mee leren leven want elke vrouw ondervindt menstruatie .... en daarmee is voor mij de kous af. VOOR MIJ DUS NOOIT MEER IETS IN MIJN BAARMOEDER.
31-07-2017 17:16
31-07-2017 17:16 • 1 reactie • Reageer
De6klompjes
Jeetje wat een heftig verhaal :O Ik hou mezelf in ieder geval goed in de gaten. En als ik m eruit wil gaat ie er ook uit. Bij mijn vorige spiraal, koper had ik alleen maar last. Buikpijn en altijd gevoel dat ie niet goed zat. Dat klopte ook en dokter heeft m er toen ook uitgehaald, natuurlijk met wat protest en daarna was het klaar. Vandaar dat ik nu ook erg sceptisch was maar dei novasure lijkt dat het veel meer schade aan kan richten en baarmoeder eruit wil ik echt nog niet ondanks dat ik een week dood op bed lig.
31-07-2017 17:59
31-07-2017 17:59 • Reageer
_PetitCorbeau_
Ga ik onthouden!
31-07-2017 12:31
31-07-2017 12:31 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Ik herken het e.e.a. Ben laatst bijvoorbeeld niet naar een bruiloft geweest. Mensen zijn er verbaasd over. Wat niet gaat, gaat niet, ik had er echt heel graag naar toe gewild.
30-07-2017 22:30
30-07-2017 22:30 • 1 reactie • Reageer
De6klompjes
Hier heb ik inderdaad ook veel feestjes en leuke activiteiten gemist alleen omdat ik een menstruerende vrouw ben. Heel veel onbegrip vanuit de omgeving. Vaak opmerkingen als ik ben ook wel eens heftig ongesteld of ja dat hoort erbij bijt maar door. Maar ik vind juist dat we meer naar elkaar moeten luisteren en meer ruimte moeten creëren dat vrouwen naar hun lichaam kunnen en mogen luisteren.
31-07-2017 08:56
31-07-2017 08:56 • 1 reactie • Reageer