×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Ervaringen van een directie-chauffeur.

Ervaringen van een directie-chauffeur.


 Het werken als directie chauffeur, is een andere tak van uit de taxiwereld. Hiervoor is niet iedereen geschikt. Daarover gaat dit artikel.

Afbeeldingsresultaat voor directiechauffeur
Als je dit werk doet, zul je nog meer moeten beschikken over etiquette. Dit zijn de beleefdheidsregels en de omgangsvormen. Het is geen baan van 9 tot 5 uur. Je partner kan er nooit op vertrouwen dat je voor het eten thuis bent. Dit werk geeft je ook veel vrijheid en je zal jezelf moeten kunnen vermaken. Het is dan ook verstandiger om dit werk niet te doen als je een gezin hebt. Ik heb het in ieder geval met plezier gedaan. 

Voorstaan bij de directeur (jou klant)

Als je dit werk wilt doen dan moet je in het bezit zijn van een rijpopleiding voor VIP personen. Dit is het Certificaat Directiechauffeur (CCV-D1) Deze had ik niet nodig omdat ik alle rijopleidingen had gevolgd bij de politie. In de laatste jaren, voordat ik met eervol ontslag ging, reed ik op de videoauto. In het taxibedrijf waar ik werkte, kreeg ik in het begin de rit door van mijn leidinggevende. Je zorgde er dan voor dat je met je eigen auto naar het adres reed van de klant. Je zorgde ervoor dat je ook hier gekleed was in kostuum, zoals je op de foto hierboven kan zien. Mijn papieren documenten etc. had ik altijd in mijn cache koffer. Zo zorgde ik er voor dat ik in de pas liep. Ik reed vele directeuren van verschillende zorgverzekeraars en uit de raad van commissarissen.  Zo bevond ik mij bij de aller grootsten onder de directie-chauffeurs. Als ik mij meldde bij de voordeur kreeg ik alvast de autosleutel van de klant, om de auto  in orde te maken. Een enkele keer liet hij je ook wel binnen, als hij iets aan de late kant was. Ook kon het zijn dat hij vroeg om zijn auto af te tanken. Als je dan in zijn auto stond te wachten, dan zorg je er altijd voor dat het rechter achter portier aan die kant van zijn woning bevond. Als de klant er aan kwam, dan stapte jij uit om voor de klant de deur open te houden. Dit doe je ook als de klant weer uitstapt. Het kwam wel voor dat de klant je liet weten dat dit niet bij zijn eigen huis hoefde. Maar bij zijn klanten en of bedrijven, stonden ze er zeker op. Dat zijn de etiquetes van het bedrijfsleven. Trouwens dat deed ik ook op de straattaxi. Ik was zelfs in het bezit van een paraplu. Dat werd zeker gewaardeerd. Tijdens de rit onderweg werd er niet of nauwelijks gesproken onder elkaar. In het begin even een praatje pot maar al snel ging de klant aan het werk. Telefonisch overleg of telefonisch vergaderen. Stukken inlezen etc. Je begrijpt dat het dan zaak is om rustig te rijden. Maar dat heb je wel geleerd bij je cvv-b examen.

Stand by staan

Aan het einde van de rit, geeft de klant altijd aan hoelang hij weg blijft. Meestal geeft hij je geld om de auto te wassen en uit te stofzuigen. Dat doe je ook iedere dag op de straattaxi. Ook kan hij je vragen om de auto af te tanken. Ook mag je zelf bepalen wat je doet, als de klant aangeeft dat hij de gehele morgen of middag vergadering heeft. Wel zegt hij erbij dat je op dat tijdstip weer moet voorstaan. Ook had ik altijd de mogelijkheid om te dineren op een bedrijf van de klant. Ik kreeg dan een bon van de secretaresse en kon gratis eten. Dat was altijd goed verzorgd. Het kwam ook wel voor dat ik in een klein bedrijf mee at met het personeel. Het was een ongeschreven regel dat ik dan de tafel dekte etc. Ook de klant zat er zelf vaak bij. Ook was ik de postbezorger van die dag om dit naar dezelfde bedrijven te brengen. Ik was er immers toch. En was er even niets te doen dan kon ik achter een PC internetten. Ik hield dan altijd in de gaten of er files waren en waar.Zo kon ik de klant erop wijzen dat we een andere route moesten nemen. Dit hoort ook bij je werk. Het is mij wel eens overkomen dat de klant plotseling toch eerder weg moest. Hierover belde hij mij direct vanuit het bedrijf. Ik kon dan zeggen waar ik me op dat moment bevond.Het is ook gebeurd dat ik snel door moest rijden. Ik zag dat ik geflitst werd en zei dat tegen de klant. Hierover werd nooit moeilijk gedaan en de boete werd betaald; maar niet door mij. Wel zorgde ik er voor dat ik niet boven de 30 km/h reed; immers wordt het dan een strafzaak en blijf ik verantwoordelijk.

Einde dienst

Wanneer we retour zijn huis gingen werd er nog wel een woord gewisseld. Bij dit vervoer laat je het initiatief daarover aan de klant. Toch heb ik dit werk als prachtig ervaren. Bij thuiskomst zette ik zijn auto op zijn oprit. We spraken af voor de volgende rit en ik ging naar huis in mijn eigen auto. Een andere dag reed ik naar mijn bedrijf om de bonnen en rittenstaat en werkboekje in te leveren cq af te tekenen. Ook had de klant mijn gsm nummer. Zo kon hij mij altijd, buiten mijn werkgever om, mij bereiken en ik wist direct wanneer en of ik kon rijden. Ik heb in de nieuwste en mooiste auto's gereden.

Een etiquette is belangrijk maar blijf jezelf.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties