×

Yoors


Inloggen
×

YoorsHoe ontwerp je jouw familiewapen,

Hoe ontwerp je jouw familiewapen,


 Mijn familiewapen


In mijn stamboom ben ik geen familiewapen tegen gekomen. Daarom wilde ik mijn eigen familiewapen laten ontwerpen. Het resultaat kun je op de foto hieronder bewonderen.

Dit familiewapen  staat geregistreerd bij de Fryske Rie foar Heraldyk.

Mag alleen gevoerd worden door mijzelf en mijn nageslacht die de naam Koopmans draagt. Zie: F.R.f.H

Op de site zelf kun door op het vlaggetje te klikken overschakelen naar het Nederlands. Het Genealogisch Jaarboek 2009 heb ik in mijn bezit. Hierin kun je lezen dat mijn wapen daarin staat geregistreerd en voorzien is van een identiek nummer. In mijn geval kwam mijn voorvader uit Friesland. Vandaar de kleuren van Friesland in het wapen. Mijn voorvader was boerenknecht en daglooner, vandaar dat ik gekozen heb voor het symbool van een korenaar. Het symbool van de agrarische arbeid.  Van mijzelf heb ik het zwaard als symbool van de politie, het voormalige beroep van mij, als aanvrager. Dit beroep heb ik ruim 25 jaar uitgevoerd. Ik verliet de politie in de rang van brigadier, vandaar de lauwerkrans om het zwaard. Ook heb ik mijn 25 jarig ambtsjubileum gevierd.  Graag wilde ik mijn Koninklijke onderscheiding, de Inhuldigingsmedaille 1980, een plaats in het wapen geven. 

Een zwarte paal in een gouden schild. 

Deze paal is beladen met twee oranje stukken:

1, Het lint van de Inhuldigingsmedaille 1980: Oranje met drie blauwe strepen. Heraldisch gesproken staat de balk hoog op de paal; we noemen dit stuk dan ook een “hoofdbalk” en de blauwe strepen noemen we “staken”. 
2. In de schildvoet (onder in de paal) staat een oranje wortel, of een wortel van natuurlijke kleur, met nog een restantje van het groene loof er bovenop. 
De zwarte paal wordt in het goud aan beide kanten vergezeld van een groene korenaar. Hij is speels geplaatst, naar buiten gebogen en onderaan voorzien van een omgebogen blad. Groen is de kleur van het leven en van de hoop.
Het zwart doet denken aan het donkere (donkerblauwe) politie-uniform, voorzien van gouden onderscheidingstekens. Helmkleed en helmteken kleuren heel goed bij elkaar.
Je bent natuurlijk gehouden aan regels van de heraldici (wapenkundigen) Vandaar dat je het verzoek richt aan de instantie, die het voor jou ontwerpen. Jij bent degene die alles goed keurt. In mijn geval kon ik terecht bij de F.R.f.H, zoals boven vermeld.
Deze organisatie neemt alleen aanvragen in behandeling over Friezen.

Registratie
Via google kun je veel informatie krijgen voor het ontwerpen en registreren van een familiewapen. Het College Heraldiek voor Registratie Familiewapens adviseert particulieren en familieverenigingen over familiewapens. Een deskundig advies leidt tot een uniek en origineel wapen dat de familie en haar geschiedenis symboliseert in de stijlvolle traditie van de heraldiek. www.heraldiek.net  Ook dit is een vertrouwde vereniging: www.ngv.nl

Hoe dieper een boom zich wortelt, des te vrijer waait de kruin

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken. Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.