×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Stoppen met roken....en nu echt!?!?

Stoppen met roken....en nu echt!?!?


Waarom is stoppen met roken voor veel mensen (waaronder ikzelf) nou zo moeilijk? Een vraag, en laat ik het op mezelf betrekken, die mij enorm intrigeerd. Waarom vind ik het nou zo ontzettend moeilijk om te stoppen met iets waarvan ik weet dat het enorm slecht voor me is. Laat ik de belangrijkste nadelen maar eens voor mezelf benoemen; slecht voor mijn gezondheid en slecht voor mijn portemonnee. Van het eerste zijn voorbeelden genoeg; kans op longkanker, minder conditie, slecht voor de tanden etc etc. De tweede, en ik schrok toen ik het voor mezelf uitrekende, is natuurlijk voor iedereen verschillend….ik rook 1550 euro per jaar weg. En toch hebben bovenstaande redenen er nog niet voor gezorgd dat mijn stop-pogingen geslaagd zijn. Niet-rokers of mensen die cold-turkey gestopt zijn en aangeven dat ze daarna nooit meer behoefte hebben gehad, snappen dit misschien niet. Eigenlijk ik-zelf ook niet, en daarom ben ik erover na gaan denken.


Stoppen doe je met je hoofd

Waarschijnlijk zeg ik voor veel mensen niets nieuws dat stoppen met roken voor het grootste gedeelte met je hoofd gebeurt. De daadwerkelijke lichamelijke verslaving is na drie dagen ongeveer opgeheven. Maar zie eerst maar eens die 3 dagen door te komen, of nog sterker. Zie eerst maar eens de allerlaatste sigaret uit te drukken en echt met jezelf af te spreken te stoppen met roken, en nog belangrijker, het vol te houden. Het heeft voor mij alles te maken met gedachten, angsten en associatie-gedrag (gewoontes).


Gedachten en angsten

Degenen die al wel eens een stop-poging hebben ondernomen (en ik denk dat elke roker dat wel een of meerdere malen heeft gedaan) zullen herkennen dat het lijkt of er een stemmetje in je hoofd zit. Een stemmetje wat zegt dat ik zin heb in een sigaret. Het voelt alsof dit stemmetje een ander persoon is en waarmee ik een continue strijd lever. Ik heb mezelf afgevraagd waarom dit stemmetje het wint van het stemmetje wat terecht zegt dat het beter is om te stoppen. Voor mij komt dat doordat ik de angst voel opkomen voor wat komen gaat als ik stop met roken. Want, en dit is helemaal niet erg om toe te geven voor mezelf, stoppen met roken betekent mezelf figuurlijk pijn doen. Een ding weet ik namelijk vooraf, makkelijk zal het waarschijnlijk niet worden. En wat is dan makkelijker dan dat uit de weg gaan door niet te stoppen. En nee, ik vind mezelf dan geen loser…. Waarom niet? Bewust zijn van mijn angsten en er zonder oordeel naar kijken, heeft mij in andere situaties naderhand heel veel persoonlijke groei opgeleverd.


Associatie-gedrag

Ken je dat? Dat je jezelf een sigaret in het vooruitzicht stelt als iets gedaan is als zijnde een beloning? Of dat de sigaret na het eten een van de lekkerste van de dag is? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te benoemen van momenten waarvan ik vind dat daar een sigaret bij hoort. Tot het moment dat ik besefte dat het aangeleerde gedachtes en gedrag zijn. Want toen ik niet rookte vond ik dat niet, ik ben het mezelf dus gaan vertellen (wijsmaken zou je het ook kunnen noemen) dat dat zo is. Toen ik ook nog ging nadenken over hoeveel van de 15 sigaretten die ik dagelijks rook nou echt lekker zijn, merkte ik dat het om gewoontes en associatie gaat. Een belangrijk deel van stoppen met roken gaat dus over het her-associeren van deze gewoontes. Geruststelling; dit kunnen wij als mens! Wij kunnen aan momenten die we nu met iets associeren (roken in dit geval) een andere associatie koppelen. En nee, dit hoeft geen eten te zijn. Eten vervangen voor een sigaret is compensatie-gedrag voortkomend uit zelfmedelijden….


Hoe dan wel succesvol stoppen?

Wat nu als ik “de strijd” aanga met die gedachten? Waarom zou ik de ene helft van mijn gedachten laten winnen van de andere helft? De helft waarvan ik weet dat die gelijk heeft. En wat nu als ik weet dat ik gedachtes (dat stemmetje) heb maar ze niet ben. En dat ik als mens in staat ben om die gedachtes ‘weg te sturen’ en het angstcentrum van mijn hersenen te trainen in het hebben van minder angsten? Wat nu als ik andere associaties aan rook-momenten leer koppelen? Wat nu als ik dat tegelijk met andere mensen doe die met hetzelfde worstelen en met wie ik het kan delen? Als ik daar bij stil sta word ik daar blij van en krijg ik daar heel veel energie van. Dit is dan ook de reden geweest om het programma “Mindfull stoppen met roken” te gaan schrijven. Het is nog niet klaar en mijn doel om 1 januari aanstaande te starten is helaas niet haalbaar gebleken. De start is dus uitgesteld, maar het is zeker geen afstel, en het zal eerder een paar weken dan een paar maanden zijn. Denk je bij het lezen van dit blog; ik herken mijzelf hierin? Dit zou voor mij ook kunnen werken? Stuur me dan gerust een prive-bericht, mail me rechtstreeks op martijn@krachtinuitvoering.nl, of meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief. Daarin hou ik je naast tips voor een stresslozer leven de komende tijd op de hoogte van de voortgang van Mindfull stoppen met roken.


1 ding kan ik je alvast beloven; de kosten voor het programma “Mindfull stoppen met roken” zullen lager zijn dan wat een gemiddelde Nederlander in 1 maand oprookt… Wat ook zeker is; het zal in kleine groepen (6-10 personen) en in een online vorm (denk aan Skype, Hangouts, Webinar) worden aangeboden.

 bamboehart
ben van de ene op de andere dag gestopt nu 18 jaar geleden
11-01-2016 09:57
11-01-2016 09:57 • 1 reactie • Reageer
Kracht in Uitvoering
Knap hoor!
11-01-2016 10:58
11-01-2016 10:58 • Reageer
Rainsays
Ik ben zelf ongeveer 3 jaar geleden gestopt met roken. Ik heb dit cold turkey gedaan terwijl mijn vriend gewoon bleef roken. Het was niet makkelijk ik heb zeker de eerste maand mentaal een strijd moeten leveren, maar ik ben blij dat ik gestopt ben. Je artikel heb ik dan ook gelezen en veel was zo herkenbaar.
03-01-2016 11:40
03-01-2016 11:40 • 1 reactie • Reageer
Kracht in Uitvoering
Dank voor je reactie en diep respect dat het je gelukt is
03-01-2016 12:02
03-01-2016 12:02 • Reageer
Mandy de Beer
Zelf rook ik een pakje per dag en het lijkt me echt heel moeilijk om te stoppen. Vooral mentaal inderdaad! Het is nu eenmaal een gewoonte om een sigaret op te steken zodra ik naar buiten loop / moet wachten op de bus / na het eten / etc. Ben je zelf nu helemaal gestopt? Hopelijk lukt mij het ook ooit. Zou vooral financieel zo veel verschil maken!
31-12-2015 15:38
31-12-2015 15:38 • 1 reactie • Reageer
Kracht in Uitvoering
Hoi Mandy, Dank voor je reactie. Ja ik ben nu helemaal gestopt en het is echt een mentaal proces. Alle momenten die je noemt zijn associatie momenten, Door te leren deze momenten aan een andere associatie te koppelen kun je je hersenen trainen dat daar geen sigaret bij hoort. Het begint met de wil om te stoppen, als die aanwezig is zou ik je in ieder geval willen uitnodigen mij te volgen op Facebook (www.Facebook.com/kracht-in-uitvoering) en/of je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief (https://laposta.nl/f/ssqms4nuglvk). Dan hou ik je op de hoogte van mijn programma mindfull stoppen met roken wat binnenkort start
01-01-2016 13:09
01-01-2016 13:09 • Reageer
voedingscoachjenny
Als je wilt stoppen dan kán je dat ook als je er helemaal zelf achter staat. Ik ben 2x gestopt. Jááááren geleden en heb toen 5 jaar niet gerookt en toen mijn vriendin een relatiebreuk had hebben ze samen zo zitten janken om wat er allemaal gebeurd was en ze bood me toen een sigaret aan en die rookte ik op. Misselijk was ik niet maar ik nam er nog een en ben later weer een pakje gaan kopen. Je raad het al, weer een verslaving. Dat is jaren zo doorgegaan en ik rookte stevig door. Tot ik het op een gegeven moment bij mijn kapper zat en hij vertelde dat hij ging stoppen en dit met laseren zou gaan doen in Amsterdam. Hij vroeg of ik mee wilde en ja hoor, wat mijn familie niet gelukt is door altijd te zeggen dat ik eens een keer moest gaan stoppen, lukte hem wel. Ik rook nu al meer dan 10 jaar niet, maar ik heb wel soms nog wel eens dat ik denk: ik zou best een sigaret willen roken. Ik begin er niet meer aan want na 1 ben ik weer terug bij af, dat weet ik wel. Dat duveltje in mijn hoofd zit er gewoon op te wachten dat ik zwak wordt en dan wil ik niet. Als extra wil ik er aan toevoegen dat de datum van laseren op 8 december viel dus je kan op je vingers natellen dat het geen gemakkelijk tijd was. ( ook geen gezellige hahaha )
30-12-2015 15:48
30-12-2015 15:48 • Reageer
Marieke Bakt
Zelf ook een stevige roker geweest en ook daarvoor enkele mis stoppogingen gehad. Nu 12/13 jaar leef ik al rookvrij, met het meeroken van een ander mans rook niet mee gerekend.
17-12-2015 16:16
17-12-2015 16:16 • 1 reactie • Reageer
Kracht in Uitvoering
Op welke manier is jouw laatste (en dus succesvolle) poging gegaan?
17-12-2015 16:26
17-12-2015 16:26 • 1 reactie • Reageer
Soberana
Denk jij dat 'elke roker wel meer dan eens een stoppoging heeft ondernomen'?? Vervang dat maar gerust door 'vele/de meeste/bijna elke/elke jou bekende' etc. roker. Ik heb nog nooit een stoppoging ondernomen, mijn echtgenoot evenmin en wij zijn dit ook absoluut niet van plan. Ik ben 66 jaar, rook vanaf mijn 13e en geniet een prima gezondheid; volgens de ant-rookbrigade 'ondanks' het roken van tussen de 20 en 30 sigaretten per dag. Volgens mij niet 'ondanks', maar 'mede dankzij'. Wat volgens mij het allerslechtste voor onze gezondheid zou zijn: het aannemen van een calvinistische mentaliteit die alles waar wij van genieten afstraft met het stempel 'slecht voor de gezondheid', probeert te beperken dmv torenhoge accijnzen en zo veel mogelijk verboden. Dat geldt overigens niet alleen voor sigaretten. Overigens hoop ik voor jou dat je project in alle opzichten een groot succes mag worden. Ter aanmoediging 5 sterren. :)
17-12-2015 14:24
17-12-2015 14:24 • 1 reactie • Reageer
Kracht in Uitvoering
Dank voor de 5 sterren ter aanmoediging. Wellicht is het een (kleine) aanname dat iedere roker een of meerdere stoppogingen heeft ondernomen, laat ik het anders stellen. Ik ken geen een roker (en het zijn er nogal wat) die het nog nooit heeft geprobeerd. Graag wil ik wel benadrukken dat ik geen anti-roker ben, niemand veroordeel die (bewust) blijft roken en heilig geloof in vrije wil. Daarom deel ik je mening over de calvinistische mentaliteit waarin vanuit regerend Nederland het als zodanig wordt opgelegd. Als iemand echt wil stoppen heeft diegene veel meer aan vrije wil dan aan torenhoge accijnzen, want ook daar geldt...waar een wil is een weg (financieel bedoeld dan)
17-12-2015 14:45
17-12-2015 14:45 • 1 reactie • Reageer
Tom Goemaere
mooie blog, war een wil is, is een weg!
17-12-2015 13:38
17-12-2015 13:38 • 1 reactie • Reageer
Kracht in Uitvoering
Dank je Tom!
17-12-2015 13:57
17-12-2015 13:57 • Reageer
Wendy
Heel veel succes voor iedereen die weer een stoppoging gaat wagen
17-12-2015 13:11
17-12-2015 13:11 • 1 reactie • Reageer
Kracht in Uitvoering
Met als uitgangspunt dat het voor diegenen de laatste poging is -)
17-12-2015 13:38
17-12-2015 13:38 • Reageer
Sandra Hogenboom
Het helpt wanneer je je mindset goed is. Train je Brain !
17-12-2015 08:32
17-12-2015 08:32 • 1 reactie • Reageer
Kracht in Uitvoering
Absoluut waar! En gelukkig zijn we als mens daar heel goed toe in staat
17-12-2015 09:13
17-12-2015 09:13 • Reageer