×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Je  moet 'gewoon' van jezelf houden!

Je moet 'gewoon' van jezelf houden!


Hoe vaak ik de zin: “Je moet gewoon van jezelf houden!” wel niet heb gehoord is om gek van te worden! Het is net zoiets als tegen iemand met een eetstoornis zeggen:
“Je moet gewoon eten” of tegen iemand met een depressie: “ach je moet gewoon wat leuks gaan doen!” Mensen die dit zeggen, inclusief ikzelf, verdienen echt een enorme stomp in hun gezicht!

Begrijp me niet verkeerd, ik snap dat mensen het zeggen en ik betrap mezelf er ook met regelmaat op dat ik tegen vriendinnen zeg: “je moet jezelf echt meer waard vinden!” alsof het even makkelijk is als het kopen van een pakje peuken in de winkel…

Vandaag is het weer zo een dag dat het me simpelweg niet lukt van mezelf te houden. Ik voel me waardeloos, dik, lelijk, zie overal striae en vergroot elke vetbubbel die ik kan vinden alsof ik mijn eigen lijf onder de microscoop leg, en dan is het waarschijnlijk gewoon huid wat ik zie.

Zelfliefde vraagt om zelfinzicht, humor en acceptatie. Je moet kunnen uitzoomen op jezelf en de boel relativeren. Je moet “nee” kunnen zeggen wanneer je nee voelt. Je moet voor jezelf op durven komen (op een respectvolle manier) wanneer je deze behoefte hebt. Je moet jezelf betrappen op alle invulgedachten en (automatische) pessimistische gedachtestromen in je hoofd. Je moet jezelf niet vergelijken met alles dunne barbiepopjes in de social media, maar je lijf accepteren zoals het is, inclusief littekens, bulten, vlekken en andere gekkigheden.
Je moet durven geloven dat jij liefde en warmte verdient, los van hoe je eruit ziet of wat je vorig jaar/vorige eeuw hebt uitgespookt. Je moet je eigen prestaties niet constant vergelijken met het ‘genie’ van de klas, maar dichtbij je eigen proces blijven en je eigen stappen durven zien. Je moet goed voor jezelf zorgen; bodylotion, hygiëne etc. Je moet jezelf met een glimlach in de spiegel aan durven kijken en zeggen: “ik mag er zijn!”

Hoezo ‘gewoon’?! Als het zo gewoon was zouden we het allemaal wel doen!

Als ik het tegen een vriendin zeg: “Je moet jezelf meer waard vinden! Vind jezelf nou mooi zoals je bent! Je moet ‘gewoon’ van jezelf houden!” ben ik eigenlijk ook best een arrogante trut. Alsof ik trots op mezelf kan zijn als ik weer de fout in ga met mijn eetstoornis of voor de zoveelste keer uitgeblust op de bank lig tv te kijken en niks voor elkaar krijg. Ik complimenteer mezelf ook niet als ik voor de spiegel sta en donkere wallen zie of het enorme litteken wat over mijn linker bil loopt. Ik houd ook niet van mezelf op mijn zwakste momenten, dus wie ben ik om dit van anderen te vragen?

Doen we onszelf en anderen niet enorm tekort door hier zo makkelijk over te denken? Het is godverdomme alsof je moet trainen om de mount everest te beklimmen wil je echt van jezelf houden. En stel je hebt het dan eindelijk voor elkaar; met bloed zweet en tranen kom je bij het punt dat je jezelf helemaal geweldig vind en je ‘gewoon’ van jezelf houd zoals je bent; en dan wat?

Eigenlijk is het ook wel prima als ik, wij, de wereld, onze negatieve punten zien toch? Dit geeft ons ook de ruimte om te groeien en ons aan te passen! Het is nou eenmaal niet allemaal leuk, lief en sexy! Een mensenlichaam is niet perfect en ons hoofd doet soms rare dingen. Iedereen heeft zijn/haar eigenaardigheden, kwaliteiten en valkuilen. We vinden onszelf allemaal wel eens ‘niet goed genoeg’ en kunnen nou eenmaal niet altijd maar van onszelf houden.

Feit is dat mijn hoofd met regelmaat rare dingen denkt/doet/voelt en dat ik me daar bij neer zal moeten leggen (tot op zekere hoogte). Feit is dat mijn lichaam niet perfect is en ik littekens heb waar ik echt niet trots op ben, maar er ‘gewoon’ van houden: NO FUCKING WAY! Ik moet helemaal niet ‘gewoon’ van mezelf houden, maar ik MAG wel accepteren dat ik ben wie ik ben!

Liefs,

Leavde

Lees meer
TigerLily
Je hebt helemaal gelijk.
17-04-2017 18:42
17-04-2017 18:42 • Reageer
Mayke Muller
Alle gedachten mogen er zijn. Zelfliefde is de mooiste en de moeilijkste soort liefde.
15-04-2017 20:32
15-04-2017 20:32 • Reageer
_PetitCorbeau_
Dat heb je opt het einde heel goed gezegd!
15-04-2017 16:01
15-04-2017 16:01 • 1 reactie • Reageer
Leavde
thanks :)
15-04-2017 19:45
15-04-2017 19:45 • Reageer