×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Waar zitten jouw energielekken?

Waar zitten jouw energielekken?


Naar een leven voor passie & energie!


Deze week stond het 2-jaarlijkse nazicht van mijn verwarmingsketel op het programma. Dit is enerzijds nodig voor de verzekering zodat zij in geval van brand of andere schade niet moeilijk doen. Kleine kans toe, al weet je nooit natuurlijk. Anderzijds wil ik mijn ketel graag in topconditie houden, ook al zijn er niet onmiddellijk zichtbare gebreken. Een preventieve actie dus zodat deze zijn optimaal rendement blijft halen en me deze winter niet letterlijk in de kou laat staan. Vergelijkbaar dus met onze auto en uiteindelijk ook ons met ons lichaam die we liefst van al in topconditie houden zodat deze ons niet in de steek laat.

Ik verwachte niet onmiddellijk problemen gezien ik mijn ketel 2 jaar geleden liet vervangen. Deze was inderdaad nog in topvorm. Toch was er een ander probleem. De druk op mijn ketel daalde met een hoge snelheid die niet normaal was. Er was dus ergens een lek in 1 van mijn leidingen of radiatoren of nog erger, in de leidingen onder mijn tegels. Nu dit laatste kon quasi uitgesloten worden want dan zou mijn onderbuurvrouw vochtplekken op haar plafond hebben & daarover had ik nog iets gehoord. De eerste lek was gelukkig snel gevonden & uiteindelijk bleek er nog een 2e lek te zijn ook. Beiden werden snel hersteld waardoor mijn ketel nu terug in topvorm is & er geen druk- of rendement verlies meer is. Missie geslaagd dus!

​​Dit deed me toch even nadenken en ik zag een verband met een proces waar ik de laatste weken doorga.
Ik voel dat ik minder energie heb & me ook minder kan focussen. De hittegolf heeft hier zeker iets mee te maken. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van de zon want deze geeft me instant energie. Temperaturen boven de 25° zijn dan weer iets minder aan mij besteed. Deze vormen dus al zeker een energielek waar een ventilator, veel water drinken, luisteren naar mijn lichaam me bij kan helpen.

Toch zijn er nog enkele andere energielekken die ik graag wil aanpakken zodat ik me nog beter kan focussen:

1. Multitasken
Als vrouw kan je toch 2 of meerdere dingen tegelijk. Ja, dat wordt beweerd. Alleen merk ik dat dit in de praktijk niet zo realistisch is. En zeker niet als ik dan ook nog eens een compleet onrealistische planning opmaak. Want ja, er loopt altijd wel iets niet helemaal zoals ik dit wil of vraagt juist veel meer tijd dan ik ingeschat had.
Op deze manier verlies ik compleet mijn overzicht, weet niet meer wat wel & niet gedaan is, mijn hersenen moeten veel & snel schakelen, …. Kortom het kost me gewoon veel meer tijd & energie om gefocust te blijven en een taak gedaan te krijgen.

TIP: Neem tijd om je takenlijst rustig te overlopen en er een realistische planning van te maken. Wat kan wel, hoeveel tijd heb je voor elke taak nodig, …. Kies 1 taak uit je lijst die je met aandacht afwerkt. Zet eventueel een wekkertje om je nog beter te concentreren. Vink je taak af wanneer je deze hebt afgewerkt en geniet van dit moment!
Lukt het toch niet om heel je takenlijst af te werken? Wees mild voor jezelf! Kijk wat je zonder problemen kan verzetten naar een ander moment en hoe je in de toekomst nog beter kan plannen.


2. Mensen of activiteiten die me leegzuigen
Ik ben een sociaal wezen & heb graag mensen om me heen waarmee ik me kan verbinden. Ik geniet er van om samen dingen te ondernemen. Helaas vragen sommige mensen of activiteiten zoveel energie van mij dat ik me achteraf letterlijk leeg voel. Niet zo fijn, want het zou eigenlijk een wisselwerking van energie moeten zijn, geven & nemen ipv louter éénrichtingsverkeer. Ondertussen lukt het me beter om mensen aan te voelen en weet ik welke activiteiten me energie geven. Hierdoor kan ik me er beter voor afsluiten of er van weggaan als ik voel dat mijn energie wegloopt. Want helaas kan je dat niet altijd goed vooraf inschatten. Weet ik het wel vooraf, dan pas ik er gewoon voor.

TIP: Noteer in een schriftje jouw dagelijkse contacten, activiteiten, …. en noteer hierbij of ze wel of geen energie geven. Kan je diegene die je wel energie geven meer inplannen & de anderen verminderen of beëindigen?


3. Kiezen is verliezen
In mijn hoofd zitten zoveel plannen, ideeën, verlangens, dromen, … en ook via mail of sociale media krijg ik uitnodigingen voor activiteiten die me aanspreken. Als creatieve generalist ben ik zo graag met verschillende dingen bezig & focus ik me niet graag op 1 ding. HELP!! Multitasken werkt helaas niet zoals je hierboven kan lezen.
Ik heb mijn plannen dan ook al verschillende keren omgegooid, verder verfijnd zodat ze nog duidelijker worden en activiteiten afgezegd omdat ze toch niet helemaal goed voelen. Ik wordt steeds beter in het voelen wat echt bij me past & wat mijn missie is. Hierdoor doe ik enkel die dingen die mij intens gelukkig maken & dus energie geven.

TIP: Kiezen betekent niet noodzakelijk verliezen. Kies voor datgene waar je ogen gaan schitteren en je hart van in vuur & vlam staat.

Heb jij zicht op waar jouw energielekken zich situeren? Weet jij wat jouw intens gelukkig maakt & energie geeft? Deel dit gerust hieronder of stuur me een mail.

Blijft dit voor jou een zoektocht die met vallen & opstaan gebeurt? Weet dat je dit niet helemaal alleen hoeft te doen. In mijn gratis e-book "In 14 stappen leven vanuit jouw passies & dromen" krijg je nog meer tips om helemaal jouw droomleven te leven!

Heb je nog vragen of wil je graag samen op pad om dit helder te krijgen? Neem dan contact met me op!


Wil je graag meer over me weten? Neem dan een kijkje op mijn website: www.passionsdreams.be.