Het fraaie kleine bruin blauwtje.

Het fraaie kleine bruin blauwtje.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Dit leuke kleine,  in de Benelux vrij zeldzame vlindertje, trof ik vanmiddag tijdens het uitlaten van de honden in het prachtige landschapspark de Maashorst, nabij het dorp Nistelrode aan.  Zo ongeveer aan de noordrand van de Munseheide. Het was een absolute verrassing voor mij om dit bijzondere vlindertje op de droge en zinderend hete Maashorst aan te treffen.  Het is een vrouwelijk exemplaar.  Dat is te herkennen aan de duidelijk zichtbare oranje submarginale band op de vleugels.  Bij de mannetjes is dat minder duidelijk zichtbaar. Bij dit kleine vlindertje is alleen het onderlijf en de kop iets blauw gekleurd.  Mannetjes en vrouwtjes zien er verder gelijk uit. Ze lijken in eerste instantie wat op het vrouwelijke Icarus blauwtje,  doch die submarginale band, en vooral ook die drukke tekening op de onder vleugels maken het verschil.  Ze was niet bang toen ik op haar toeliep om een foto te maken. Het diertje bleef gewoon zitten waar ze zat.  Deze leuke vlindertjes vliegen van mei tot en met begin september in twee generaties. Het diertje meet slechts 23 - 25 mm.  Vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes.  Mijn foto's van deze bijzondere ontmoeting zijn inmiddels doorgegeven aan: waarneming.nl.
Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (7 reviews)
expand_more
Verberg reacties
ik hou van vlinders mooi!
| 14:25 |
Dan kun je bij een bezoek aan mijn pagina's je hart ophalen, Lenie. Want ik fotografeer met name vlinders en libellen. 
| 14:28 |
Ik zag het al ! ben je even gaan volgen dan mis ik ze niet ! ik heb zelf ook een paar mooie vlinders gefotografeerd in de vakantie ! zo leuk om te doen !
| 15:28 |
Ik zal straks ook eens bij jouw pagina's gaan kijken.  Bedankt voor het langskomen
| 17:00 |
Altijd een bof om een stilzittend model te treffen!
| 10:14 |
Dat geldt zeker voor de kleine vlindertjes. Bij de grote soorten ligt dat iets gemakkelijker.
| 13:11 |
Die website ga ik eens bekijken. Enfin, wederom mooie foto's.
| 18:56 |
"Waarnemingen.nl" zou niet veilig zijn. "Waarneming.nl" wel.
| 18:57 |
Ik bedoel ook waarneming.nl. Sorry voor het misverstand.
| 23:12 |
Geeft niks hoor :)
| 23:38 |
De onderkant van de vleugels vind ik wel heel mooi.
| 15:03 |
Voor een blauwtje zijn de onder-vleugels van deze soort inderdaad heel fraai getekend.   
| 22:49 |
Prachtige foto's Leonardo
| 13:26 |
Dankjewel,  Gertiena.
| 13:28 |
Die heeft mooi voor je geposeerd! Prachtig vlindertje. 
| 23:26 |
Inderdaad. Ze was niet erg schuw. Ik vond het een opvallende ontmoeting.
| 23:30 |
mooie kleine vlinder
| 23:24 |
Mooi is deze vlinder zeker, Carina. Dank voor je reactie.
| 23:27 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen