×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Diagnose #Reuma (2017)

Diagnose #Reuma (2017)


Vorige week tijdens een controle bezoek bij de reumatoloog de diagnose hand/voet Artrose.

Ondanks dat het niet geheel als een verassing kwam, voelde ik me wel ineens heel oud. 

Hallo,ik ben pas 36, (hand)artrose hoor je pas te krijgen als je ouder bent.


Maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Artrose is geen ouderdomsziekte, het kan op iedere leeftijd voorkomen. Alleen krijgt de 1 er vroeger mee te maken als de ander, wat mogelijk met erfelijkheid te maken heeft. 

Dat is iets wat ik ook al jaren weet, want ik heb jaren geleden al te horen gekregen dat ik artrose had. Alleen was het toen in mijn nek (C5-C6) en later ook in mijn onderrug (tussen onderste wervel/heiligbeen en Si gewricht)

Bij mijn nek  gaat het waarschijnlijk om Secundaire Artrose. Ik heb in 2005 een auto-ongeluk gehad, waardoor ik een whiplash kreeg. Pas jaren later, toen ik al lange tijd erg veel problemen met mijn linkerpols had, heb ik een MRI van mijn nek gehad. Toen werd pas duidelijk dat de polsklachten van mijn nek af kwamen. In 2011 heb ik een hernia gehad op dezelfde plek.

Primaire artrose : geen directe oorzaak  gevonden
Secundaire artrose : wel een directe oorzaak gevonden. Bijvoorbeeld door: beschadiging van het gewrichtskraakbeen, erfelijke afwijking van het gewricht, zwakte van de gewrichtsbanden, infectie of ontsteking van het gewricht (bijv. door reumatoïde artritis),  Of door abnormale belasting van het gewricht.


Fibromyalgie

In de periode van de nekhernia (die ruim een jaar heeft geduurd door verkeerde diagnose/behandeling) , kreeg ik steeds meer pijn door heel mijn lijf. Op een gegeven moment zakte ik heel vaak door mijn benen van de pijn in mijn heup/rechterbeen. Daardoor ben ik toen bij de reumatoloog terecht gekomen. Bloedonderzoek, foto's gemaakt en lichamelijk onderzoek. Ik reageerde op bijna alle triggerpoints.

Op de foto's was te zien dat ik artose had, maar dat kon volgens haar niet de (pijn)klachten geven die ik toen had.

Dus was het duidelijk: Ik had Fibromyalgie.

Ik kreeg een verwijzing voor Revalidatie. Iets waar ik halverwege mee heb moeten stoppen, want het werkte niet. Ik kreeg alleen maar meer last, het was fysiek gewoon veel te zwaar.

Zwangerschap

In 2012 ben ik gestopt met de pil. Niet zozeer omdat ik zwanger wilde worden, maar omdat ik door de hormonen veel meer last van mijn gewrichten kreeg. Dat was ook 1 van de redenen dat ik al meerdere keren veranderd was van anticonceptie. Nu was ik het beu, dus stopte ik.
Je raad het al, ik was binnen de kortste keren zwanger. Niet helemaal de bedoeling, maar heel erg welkom.

Ik gebruikte alleen nog wel veel medicatie (en ik rookte nog), waar ik acuut mee moest stoppen. Deze zwangerschap eindigde met 7 weken in een miskraam.

Maart 2013 werd ik weer zwanger en al heel snel verdwenen veel van mijn fibromyalgie klachten. De pijnen bleven, maar minder heftig. Tot ik met 9 weken al erge last van mijn bekken begon te krijgen. Ik zakte weer geregeld door mijn been heen. Gelukkig kon ik nog wel (korte afstanden) fietsen tot aan de 36 weken , want toen paste ik met mijn buik niet meer tussen het zadel en stuur.

Tijdens de bevalling heb ik een ruggenprik gehad, waardoor ik jiet veel meer voelde. Enige wat ik wel voelde waren scherpe steken in mijn bekken/heup tijdens de persweeën. Volgens de Gynaecoloog normaal, maar ik voelde dat het niet klopte. Uiteindelijk is ze ook met een vacuum geboren, omdat ze dus klem zat bij mijn bekken. Pijn was daarna gelijk weg!

Eerste weken ging het allemaal wel redelijk met de (fibromyalgie) pijnen, maar ze kwamen wel veel erger terug.

2 jaar later

Begin 2017 ben ik bij de huisarts geweest om eens een keer bloedonderzoek te laten doen. I.vm. met de pijn en de vermoeidheid. Daar kwam o.a. een een lage Vit. D uit.

Maar ook een verhoogde Reuma waarde. Iets wat voor hem een reden was om mij weer eens naar de reumatoloog te sturen.

september 2017

Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder.


De afgelopen periode heb ik heel erg veel last van mijn handen en voeten gehad.

Voeten soms zodanig dat ik liever geen schoenen droeg. Nu draag ik in de zomer toch al zelden schoenen, maar loop ik altijd op blote voeten of slippers. Vond het dus nog niet nodig om eerder naar de reumatoloog terug te gaan.
Van mijn vingers had ik best wel veel last, ook werden ze dik en rood. Hierdoor had ik dus al wel een vermoeden dat ik de diagnose artrose of ontstekingsreuma zou kunnen gaan krijgen.


De reumatoloog vertelde mij nadat ze gekeken had naar de pijnpunten, dat het (nog) geen ontstekingsreuma is, maar Artrose.

Pijn bij mijn bekken / uitstraling been, kon goed gewoon aan de spieren/hormonen liggen, maar waren weer geen artrose klachten volgens haar.  Hormonen spelen ook mee, tijdens menstruatie en ovulatie heb ik heel veel last, sommige dagen kan ik niet eens lopen van de pijn.

Voor mijn voeten kan ze mij doorsturen naar een podoloog, maar ik wacht daar nog even mee.
Voor de pijn moest ik maar Voltarengel smeren, paracetamol slikken en blijven bewegen en zorgen dat ik het niet overbelast.

Tja beetje lastig als het voornamelijk je wijsvinger van je rechterhand is (ik ben rechts)

Hopelijk blijft het nu wel ene beetje 'stabiel' , want ik vond het wel erg snel gegaan. In een half jaar tijd van 'niks te zien' naar in 2 vingers duidelijk zichtbare reumaknobbels.

Ze wil mij wel in de gaten blijven houden, dus over 6 maanden moet ik weer langskomen. 

Reumatoloog

Korte update van afpraak

Meer van mij lezen : 

Wil je reageren en/of zelf blogs en foto's delen?
Word gratis lid.
arcelinab
het blijft een zoektocht helaas als je iets hebt wat niet direct in 1 hokje past.
01-10-2017 16:44
01-10-2017 16:44 • 1 reactie • Reageer
Blogs van Linda
Helaas wel. Onderzoeken die gynaecoloog nu doet, kunnen er ook weer mee te maken hebben (schildklier)
01-10-2017 17:17
01-10-2017 17:17 • Reageer
The Original Enrique
Goh, een hele strijd die jij moet leveren zeg! Verschrikkelijk als je gezondheid je zo in de steek laat en dat je zoveel pijn moet lijden! Voor wat het waard is; zo veel mogelijk beterschap!
26-09-2017 23:16
26-09-2017 23:16 • 1 reactie • Reageer
Blogs van Linda
Af en toe wordt ik er ook echt moedeloos van. Heb nu weer zo'n periode dat het niet lekker gaat. Het is gelukkig ook niet continu, maar met pieken. Zeg wel eens voor de grap dat ik aan sinterklaas een nieuw lijf ga vragen :-) Gelukkig kan ik het zo van me af schijven, omgeving snapt het niet altijd en wil da e er ook niet steeds mee lastig vallen.
26-09-2017 23:24
26-09-2017 23:24 • 1 reactie • Reageer