×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Leven met autisme.

Leven met autisme.


Hoe leef je met autisme?
Ik hoop niet dat je op deze blog afgekomen bent in de hoop het antwoord op die vraag te krijgen. Ik vrees dat ik je dat antwoord schuldig moet blijven om twee redenen.

  • Ten eerste heb ik gewoon geen idee. Ik heb een beter idee dan sommigen - en daar ga ik het zo over hebben - maar ik ben nog steeds zoekende.
  • Ten tweede ben ik bang dat het antwoord, het ultieme antwoord, gewoon niet bestaat. Iedere persoon is anders en datzelfde geldt voor elke vorm van autisme. Wat ik ervaar kan een ander met autisme misschien helemaal niet ervaren en vice versa.

Ik hoop in deze blogpost wel (een deel van) een antwoord te geven.

Ik ga beginnen met herhalen dat elke vorm van autisme anders is. Ik denk, maar dat zou ik niet met zekerheid durven te beweren, dat dat één van de redenen is waarom de bekendere terminologie - asperger, pdd-nos, klassiek autisme - is losgelaten in de DSM-V. Tegenwoordig heb je gewoon een autismespectrumstoornis (ASS). Dit betekend ook dat je, per definitie, geen ASS hebt als je er geen last van hebt, dan is het immers geen stoornis.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik (nog) niet weet wat autisme precies is. Ik heb verschillende dingen gehoord en die komen wel overeen met wat ik ervaar, maar heb nog geen goed antwoord op wat autisme nou eigenlijk is. De Nederlands vereniging voor autisme beschrijft het als volgt:

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Met autisme word je geboren, en blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Het wordt niet veroorzaakt door de opvoeding.
Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.

Neem vooral eens een kijkje op hun site, want ik weet zeker dat zij meer te vertellen hebben dan ik.

Maar een vraag over wat autisme ís, wordt vaak beantwoord met de symptomen en met een manier waarop mensen het ervaren. En er zijn een hele hoop ervaringen. Ik wil het vandaag vooral hebben over in welke vorm dit zich bij mij uit, welke problemen ik ondervind en hoe ik dat tracht op te lossen.

Mijn autisme

Omdat elke vorm anders is kan het zijn dat dit stuk je helemaal niet bekend voorkomt, maar dat betekend niet dat jouw ervaringen niet tellen. Ik zal onderaan wat bronnen neerzetten voor verder onderzoek.
Een kleine opsomming van wat ik allemaal meemaak en wat ik er aan doe of wil doen. Ik ben zelf ook nog in een leerproces, gezien mijn diagnose zo'n jaartje oud is.

  • Het probleem waar het allemaal mee begon voor mij, omdat dat het meest duidelijke was, waren alle gedachtes. Ik denk snel, zo snel dat het me afleid. Daar komt bij dat er ook nare gedachten bij me opkomen, en dat gedachten gaan 'spoken'. Allemaal energie die ik liever ergens anders in zou willen stoppen.Dit is één van de lastigste aspecten in mijn autisme omdat het dus die energie kost die ik er niet aan wil besteden. Ik ben nu aan het leren om gedachten te stoppen. Dat is zeker makkelijker gezegd dan gedaan.
  • Ik ben heel gevoelig voor prikkels. Ik hoor meer waardoor ik de geluiden niet meer van elkaar kan scheiden. Fel licht doet pijn. Als ik met te lange nagels moet typen wordt ik er helemaal naar van. Wat ik eraan doe? Ik probeer zoveel mogelijk prikkels te vermijden. Ik ga bijvoorbeeld niet naar drukke evenementen zoals koningsdag. Ook ben ik aan het leren om meer rust in te lassen om prikkels te vewerken.
  • Obsessief gedrag of blijven 'hangen' is ook iets wat ik tegen kom. Zeker als ik moe ben kan ik dingen moeilijk van me afschudden. Dan kan het voorkomen dat ik een dag lang aan het netflixen ben, omdat ik blijf hangen in de serie en niet door kan. De 'enige' optie is dan weer een nieuwe aflevering bekijken. Het gebeurt ook in positieve manier, dat ik blijf hangen in iets nuttigs. In beide gevallen is het slecht voor me omdat ik vergeet om mijn rust te nemen, waardoor ik de dag erna moe ben. Om hier mee om te gaan gebruik ik de zogenaamde Pomodoro methode, waarbij ik na een blok werken altijd een tijdje pauze neem. Ik werk in blokken van 25 minuten en neem dan 5 minuten pauze. Na drie blokken neem ik een halfuur pauze. Dat lijkt iets te helpen.
  • Communiceren is lastig. Althans, communiceren met niet autistische mensen is lastig. Autistische mensen hebben de neiging om heel precies te zijn en een afspraak bijvoorbeeld heel duidelijk te plannen. Ikzelf vind het prettig als dingen duidelijk zijn en kan er soms niet helemaal tegen als andere mensen wat losser zijn.
  • Omdat ik duidelijkheid prettig vind komt het ook voor dat ik van slag raak als dingen niet gaan zoals ik wil. Ik weet niet meer wat ik moet doen en doe vaak helemaal niets. Dat maakt plannen lastig, want er gebeurt altijd wel wat. Ik moet mezelf volgens mij aanleren om meer met to do lijsten te werken omdat die flexibeler zijn.

Autisme heeft echter niet alleen minpunten. Omdat prikkelverwerking en informatieverwerking anders verloopt bij autistische mensen zie je vaak dat autistische mensen heel creatief zijn. Ik moet zeggen dat ik dat als schrijver helemaal niet onprettig vind. Er zijn bedrijven die graag autistische mensen inhuren omdat ze preciezer zijn en betrouwbaarder.
Ik zou ook helemaal niet van mijn autisme af willen, ik wil er enkel mee leren omgaan.

Wat moet je nou doen als je autisme hebt?

Ik ga er hier vanuit dat als je zeker weet dat je autisme hebt, wat betekend dat je een diagnose hebt, je daarbij ook de hulp hebt gekregen (of krijgt) die je nodig hebt. Maar wat als je denkt dat je autisme hebt?
Misschien heb je wat aan de tips die ik voor mezelf gebruik, maar je kunt ook gaan googelen voor meer informatie of één van de onderstaande bronnen aanklikken. Maar wat als dat nou niet helpt.

Allereerst, als je niet het idee hebt dat het je dwarszit, als je gewoon je leven kan leiden zoals je wilt, dan is er geen reden om er iets mee te doen. Je zult ook geen behandeling krijgen als er geen reden voor is.

Anderzijds, als het je wel dwarszit, dan is denk ik de beste weg naar hulp de normale; via de huisarts. Die kan je vervolgens doorverwijzen naar een psycholoog. (Dit geld trouwens ook als je om andere redenen naar een psycholoog zou willen.)

Bronnen

Hieronder een paar interessante sites. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze zelf nog uitgebreid moet bestuderen, maar ze lijken me veelbelovend.

 fybro en cvs cientje
ik heb 3 kindjes met autisme
04-03-2017 05:35
04-03-2017 05:35 • Reageer
Ingrid Tips en meer
PDDNos en HSP (Hoogsensitiviteit) hebben veel overeenkomsten, al zijn ze verschillend. Als in andere benadering nodig. Ik denk - en dat meen ik serieus - dat ieder mens wel een autistische trek heeft. We zijn allemaal anders en hebben allemaal een 'gebruiksaanwijzing' (dat klinkt misschien negatief, zo bedoel ik dat echt niet)
29-06-2016 18:06
29-06-2016 18:06 • 1 reactie • Reageer
Ingrid Tips en meer
En inderdaad een zeer goed artikel. Dat van HSP noem ik omdat dit bij velen verward wordt, aangezien het nog vrij onbekend is.
29-06-2016 18:09
29-06-2016 18:09 • Reageer
MonsterMam
Zeer informatief stuk :) Ik volg :)
09-05-2016 20:12
09-05-2016 20:12 • Reageer
Wendelot
Bedankt voor het delen. Goed geschreven en zeer informatief! NICE :)
03-05-2016 23:52
03-05-2016 23:52 • Reageer
Soberana
Interessant en leerzaam stuk. Goed gedocumenteerd.
29-04-2016 05:39
29-04-2016 05:39 • Reageer
Floortje Kinderboek
Goed stuk! Interessante beleving! Ben benieuwd naar je volgende tweet/yoo.rs.
27-04-2016 20:03
27-04-2016 20:03 • Reageer
Henkjan de Krijger
Erg goed stuk ! Onder de indruk.
27-04-2016 19:46
27-04-2016 19:46 • Reageer