×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Redigeren, hoe?

Redigeren, hoe?


In het proces van idee naar boek moet je verschillende stappen door, en ergens moet je de redactiestap door.

Om het over redactie te hebben moet je het eerst hebben over hoe je schrijft.
Sommige mensen plotten alles voordat ze ook maar één woord op (digitaal) papier zetten. Ze hebben een heel uitgebreid systeem van alle achtergrond informatie die je zelfs maar nodig hebt. Ze weten wat er gaat gebeuren, wie het doet en wanneer het gebeurd.
Andere mensen gaan veel losser te werk. Ze hebben een idee, maken een plannetje en gaan schrijven. Dat plan wordt dan pas uitgewerkt. Hun karakters en achtergrond groeit terwijl ze schrijven.
Ik heb hier lang geleden eens een uitgebreidere blogpost over geschreven, voor wie het interessant vind.

Hoe meer je vooraf hebt uitgezocht en vastgelegd, des te minder hoef je te redigeren. Met meer basis is je verhaal consistenter en hoef je minder plottechnisch te schaven.
Ik ben echter niet het type persoon dat heel uitgebreid te werk gaat voordat ze gaat schrijven. Dat betekend dat er aan mijn verhaal best nog wel wat redactie kan gebruiken.

En redigeren is echt een naar klusje. Nou ja, 'klusje', alsof het even iets is waar je door heen moet bijten. Het is zwaar, het is lastig, het is moeilijk, het is... rewarding. Je moet je er zeker doorheen bijten, maar het is niet 'even iets'.

Toen ik klaar was met de eerste versie van mijn huidige project heb ik het naar een aantal mensen opgestuurd, op zoek naar feedback over het verhaal. Ik heb het ook zelf doorgelezen en heb daarbij alles opgeschreven wat me opviel. Ik heb ook meteen een tijdlijn gemaakt om in te kunnen strepen, om aantekeningen in te maken en om het overzicht weer te krijgen. Alles bij elkaar, de opmerkingen van anderen, de opmerkingen van mezelf, de tijdlijn... Alles bij elkaar geeft me een hoop om te veranderen.
Maar dan rest de vraag: Hoe?
Hoe ga je al die dingen in je verhaal verwerken zonder dat je daarbij juist andere dingen weer 'stuk' maakt? Ik vrees dat ik eigenlijk geen echt antwoord op deze vraag heb. Het is een vraag waar ik al tijden meer worstel. Ik vrees dat er maar één antwoord op mogelijk is. Je moet het gewoon doen. Je moet niet opzien tegen het werk, je moet het 'gewoon' doen.

Om toch nog iets toe te voegen aan dit probleem, wil ik wel met jullie delen hoe ik aan de slag ga.
Ik ben gewoon schoon begonnen. Ik heb een schone file en die houd ik naast de oude file. En stukje bij beetje bouw ik het verhaal op zoals ik het volgens mijn vernieuwde tijdlijn wil doen. Dat is een hoop knip- en platwerk, want ik ben niet aan het herschrijven, maar het geeft mij overzicht. En je ziet vanzelf als het echt niet gaat met knippen en plakken. Dan weet je dat je daar toch even een stuk moet herschrijven.
Het zal vast niet de laatste ronde zijn. Ik vraag me bijvoorbeeld af of mijn taalgebruik consistent is, zeker aangezien ik stukken ga bijvoegen. Ga ik misschien dingen missen?
Maar dat zie ik later wel. Dit is redactieronde 1, vele andere zullen volgen.

Nou vraag ik me wel af; een vraag voor de schrijvers onder jullie:
Hoe pakken jullie dat redigeren nou aan?

 Yolande Schemer
Ik weet niet eens wat redigeren precies is. Krijg er nooit mee te maken.
29-04-2016 12:29
29-04-2016 12:29 • Reageer
kippepootje
handig al die tips top
08-04-2016 09:56
08-04-2016 09:56 • Reageer
Han Tummers
ik doe maar wat. Vooral schaven in mijn hoofd. Vooral denken aan kop-lijf en staart van de blog of het verhaal in wording
01-04-2016 11:38
01-04-2016 11:38 • Reageer
Soberana
Nooit een boek geschreven (ben ik eigenlijk ook niet van plan), wèl rapporten en requisitoirs: puntsgewijs eerst alle feiten checken.
27-03-2016 20:01
27-03-2016 20:01 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Mijn droom is om ooit een boek te schrijven. Ik zal jouw artikelen erover dan ook op de voet volgen.
27-03-2016 19:41
27-03-2016 19:41 • 1 reactie • Reageer
Likaiar
Ik hoop dat je er iets aan hebt!
29-03-2016 20:42
29-03-2016 20:42 • Reageer