2017 een jaar met veel beweging!

2017 een jaar met veel beweging!


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Gezien het jaar echt nog maar enkele dagen duurt, ga ik eens terugblikken op wat wij nu allemaal hebben gedaan/meegemaakt afgelopen jaar. Er zijn namelijk nog al wat dingen veranderd gedurende het jaar. 

Wat aan 2017 vooraf ging:

Zo begon ik in oktober 2016 met werken in Spanje bij een multinational,  om vervolgens enkele weken later van een trap te glijden en in de ziektewet te belanden met rugblessure. Het jaar 2017 begon eigenlijk met het feit dat het bedrijf me eind januari ontsloeg ( die maanden ervoor hadden ze me doorbetaald). Helaas was de blessure wat erger dan verwacht, en was ik nog niet in staat weer te gaan werken.

Ik kreeg mijn ontslag in Januari 2017

Op zich lijkt dat vervelend, maar ergens was het ook wel een geruststeling, want mij was al duidelijk dat dit nog even kon gaan duren. Nu hoefde ik me tenminste niet meer druk te maken om wat hun ervan dachten. Overigens kon ik dit pas zo benaderen nadat ik wist dat ik 70% betaald zou krijgen via een overheidsinstelling in Spanje. Oh ja, en NADAT ik een advocaat had bezocht, die me dit vertelde, en nog even 450 euro extra uit mijn ontslag sleepte.

We kochten eindelijk een goed matras

Nog een bijkomend voordeel van die extra vergoeding (waar ik overigens gewoon recht op had in eerste instantie) was dat we na maanden op een vre-se-lijk bed en slecht matras slapen nu een heel goed matras konden kopen. Dat was dan ook zonder twijfel het eerste wat we deden, dit zou ook mijn rug ten goede komen tenslotte. Dit lijkt misschien onzin om te vermelden, maar het heeft mijn leven echt stukken dragelijker gemaakt haha.

Onze meid werd 1 jaar! 

Een hele mijlpaal natuurlijk, onze jongedame vierde haar eerste verjaardag in Spanje! Ze had slechts 3 maanden van haar leven in Nederland doorgebracht, en was letterlijk meer tijd op de wereld geweest in het zonnige Spanje toen ze haar eerste verjaardag bereikte. Lieve vrienden zorgden ervoor dat we met een klein intiem clubje toch met zijn allen een geslaagd feestje hadden voor haar birthday.

Mijn rug verbeterde enigzins (ups and downs)

Ik merkte steeds beter waar mijn grenzen lagen, en probeerde deze erg goed te bewaken. Wat mij op den duur heel veel pijn scheelde (dat in combinatie met matras en waar nodig pijnstillers).

We raakten ongepland in verwachting

Dit was nogal een dingetje emotioneel gezien, en lichamelijk ook. Hoewel we deze dame een broertje of zusje gunden, en het positief probeerden te benaderen, viel het vooruitzicht aan een dikke buik (in combi met mijn rugblessure en het in Spanje zijn ipv NL ziekenhuis) me zwaar. Zeker nadat ik tijdens het eerste echo bezoek als een homp vlees alle kanten op werd gegooid door de verloskundige tijdens de echo. Ik sprak toen nog te weinig Spaans om voor mezelf op te komen. En het was eerlijk gezegd een cultuurschok voor mij dit mee te maken! 

Ik kreeg een miskraam met 10 weken

Althans, bij de eerste echo werd ik weggestuurd met het hartje klopt nog niet, kom maar met 20 weken terug!! In NL als het hartje niet klopt kom je met 9 of 10 weken terug, zodat je weet of het goed zit. Deze mevrouw deed dat anders. Vervolgens kreeg ik 4 weken later een bloeding die aanhield, en toen ik me bij de urgencias meldde met dit verhaal, bleek het vruchtje dus 4 weken geleden al gestopt met groeien. Ik heb 4 weken met een dood vruchtje in mijn buik gelopen. De dag erna was een lange dag, van 9 uur in de ochtend tot middernacht was ik in het ziekenhuis voor de curretage omdat de doktoren een benodigd document nog moesten tekenen voor mijn ontslag uit het ziekenhuis. Er werd sectie verricht op het vruchtje zeiden ze, er werd niks gevonden. Ik vermoed dat het kwam door de zware medicatie die ik slikte (we probeerden niet zwanger te raken) voor mijn rug. Waar ik zodra ik het wist mee ben gestopt, wellicht te laat.

Vriend ging de zoektocht naar een baan aan

Aangezien we op voorhand wisten dat de ziektewet uitkering flink zou dalen binnenkort, werd door vriend het solliciteren een stukje actiever dan daarvoor opgepakt. Vele uren was hij bezig met zijn CV verbeteren, en insturen naar bedrijven. Een gebed zonder einde, zo leek het in Spanje. En met de nodige frustratie en afwijzingen van hun kant ivm vaak iets teveel kennis voor die baan, wees hij zelf ook een aantal banen af. Puur omdat het een hongerloontje zou gaan betreffen waar we amper van rond zouden komen. Hij besloot zichzelf te presenteren op vacature sites om door hen gevonden te worden, en bracht vele uren bellend door met (vaak niet luisterende) recruiters... Tot dat ene telefoontje kwam...

I've got only one job offer for you, and I think you would be perfect for this job!

Een irritante recruiter die niet heel snugger overkwam, en niet al te best luisterde vaak, maar het toch mooi heeft geregeld.. De baan waar mijn vriend dan eindelijk zijn kennis en kunde weer kon gaan benutten.. In Budapest wel te verstaan.. Tussen het eerste job interview en de emigratie zat slechts enkele weken! Een hele verandering in ons leven.

We zagen oude vrienden weer sinds 1,5 jaar

Eenmaal aan de gang in Budapest, kwam daarbij ook de training in Belgie. Met daarbij het weerzien van enkele dierbare vrienden sinds lange tijd. Wat was dat fijn, om jullie weer eens te zien!

Het emigratie proces verliep / verloopt niet al te soepel

Zoals jullie hebben kunnen lezen, is het niet allemaal zonder slag of stoot gegaan de afgelopen maanden, en heeft het me denk ik de nodige grijze haren gekost.. Te weinig info en hulp vanuit het bedrijf (simpelweg omdat zij nog geen HR medewerker die de Hongaarse wetten kent hebben) en de nodige faals gaande weg. Maar intussen zitten we nog een maandje (hopelijk korter) in een fijn appartement waar ik me binnen prima voel met de dame, en hoop ik begin januari te kunnen melden dat we een vaste eigen stek hebben gevonden. Dan moeten er helaas nog wat documenten geregeld worden waar wel enigzins spoed achter begint te zitten voor mijn gevoel, en ik hoop daarna dan ook ECHT rust te hebben eindelijk. 

En verder was het een jaar met zware momenten emotioneel door alle stress kwam het verdriet om het gemis van de oudste twee kinderen er vaak ook veel harder en heftiger uit dan ooit tevoren. Ik weet dat het enige is dat ik kan doen, doorgaan en sterk blijven, en zorgen dat wij op de rit blijven en alles goed regelen. Het heeft er wel voor gezorgd dat hetgeen waar ik grip op heb, ik ook echt onder controle wil houden, wat me de nodige stress oplevert als het dan misgaat door wat voor reden dan ook. Ik probeer door te gaan, maar er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan ze denk. Ik kijk uit naar het moment dat wij herenigd worden lieverds! 

We zien ons kleinste meisje opgroeien en dagelijks nieuwe dingen ontdekken en leren. Ze praat volop, en ik ben stapelgek op haar. Ze kan het bloed onder mijn nagels vandaan halen, maar wanneer ze haar eigen lieve ik is, en nergens last van heeft is het mijn lieve kleine meisje waar ik zo ontzettend trots op ben! De kleine wijsneus heeft veel weg van haar oudere zus, wat vaak confronterend is. Ze geeft dagelijks kusjes aan haar zus en broer als ze de foto op mijn telefoon mag bekijken. Wat ik ontzettend schattig vind. Ze kan zelfs al bijna haar zus haar naam zeggen! 

Wij gaan proberen om er wat van te maken volgend jaar, en met een stijgende lijn ons leven verder op te bouwen. Hoe dat precies ingevuld zal worden weten we natuurlijk nog niet, de tijd zal het leren. Ik weet wel dat ik enkele dromen uit wil laten komen, want mijn vriend werkt hard elke dag om te zorgen dat ik niets perse hoef, maar enkel geld hoef te verdienen omdat ik het wil en fijn vind.. Hij roept al jaren, ik moet ervoor zorgen dat jij de middelen hebt om te doen waar jij goed in bent, zodat jij kunt shinen. En nu maakt hij dat waar. Waarvoor ik hem heel heel heel dankbaar ben, dus ik moet het ook wel echt waar gaan maken in 2018! Ik schop mezelf even onder mijn kont :) I can do this! 

2017 is ook het jaar dat ik ben gaan bloggen, hier op Yoors. En intussen is het een deel van mijn leven geworden, en ben ik ontzettend blij met jullie als volgers, lezers, delers en hartverwarmende support die ik continue krijg als het even tegenzit. Ik hoop dat we allemaal een geweldig 2018 zullen hebben! 

* PROOST!*Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (14 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat heb jij een bewogen jaar achter de rug. Ik wens je het allerbeste voor 2018!
| 16:21 |
Ja dat klopt wel haha, dank je wel jij hetzelfde :) Proost!
| 16:22 |
Heftig jaar, zeg.
Proost op 2018!
| 10:33 |
Proost alvast een fijne jaarwisseling!
| 10:37 |
Dank je!
| 10:42 |
Wat heb jij een roerig jaar gehad! 2018 wordt jouw jaar!
| 09:50 |
ik hoop het, alvast een fijne jaarwisseling!
| 09:59 |
Jij ook een fijne jaarwisseling!
| 10:00 |
een heel roerig jaartje geweest. Ik wens je een rustig en 'shiny' 2018 toe waarin er meer stabiliteit zal optreden zodat langzaam aan de weg kan worden vrijgemaakt om al je dromen uit te laten komen.
| 13:02 |
Ik wens jou hetzelfde toe :-) dat 2018 maar een topjaar mag worden!
| 13:45 |
Heel mooi samengevat. Hopelijk kunnen jullie in 2018 groeien en bloeien op alle vlakken
| 12:47 |
Dank je wel, daar gaan we voor!
| 12:48 |
Ja, een heleboel dus!
| 12:23 |
Idd het was veel, maar wel goed :) als ik de balans opmaak!
| 12:26 |
Een hoop veranderingen, op naar een mooi nieuw jaar!
| 11:45 |
Ja inderdaad!
| 11:53 |
Wat goed geschreven! Veel succes en plezier daar!
| 10:48 |
Dank je wel! We gaan ons best doen :)
| 10:56 |
Knap geschreven blog met mooie hoogte punten maar ook diepte punten
| 10:39 |
dank je wel, toch al met al een goed jaar ;)
| 10:40 |
Een roerig jaar in allerlei opzichten. Wish you all the best for next year (and further on of course).
| 10:31 |
Ja, maar ook wel vooruit gekomen, dus al met al toch positief :) And I wish you nothing less :)
| 10:37 |
XX
| 10:40 |
Het was een raar jaar voor jullie, hopelijk komt er volgend jaar rust en kunnen jullie meer genieten van elkaar.
| 09:48 |
Daar gaan we voor :) Jij natuurlijk ook een mooi 2018 gewenst !!
| 09:49 |
Mooi geschreven, je hebt nogal een rollercoaster-avontuur achter de kiezen. Ik hoop en verwacht dat 2018 meer rust, meer stabiliteit gaat geven, en dat je kunt werken aan het waarmaken van al je dromen!
| 09:43 |
Ja ik denk dat rollorcoaster het jaar wel goed samenvat idd :) Maar goed we komen toch, ondanks de hobbels echt vooruit.. Er staat gewoon altijd geld op de rekening zelfs als we een keer gek doen met boodschappen/uit eten of kleding kopen. En we huren ook vrij duur nu nog, dus dat is toch best knap. Ik hoef dus niks, maar kan van alles, wat een fijn gevoel :) 2018 gaat dat brengen, let maar op! Jij ook een prachtig 2018 gewenst!
| 09:47 |
Dat heb je mooi verwoord allemaal en heb je zeker het nodige voor de kiezen gehad in 2017. Toch lees ik tussen de regels door ook ontzettend veel positiviteit en dat is heel hard nodig om door te kunnen blijven gaan. Ik wens je zeker voor 2018 een geweldig mooi jaar met heel veel gelukkige momenten. Ik zit ook bijna een jaar op Yoors en ik ben er ook ontzettend blij mee, het eerste wat ik ook bekijk als ik wakker ben hahaha. Op onze yoorsvriendschap PROOST!
| 09:15 |
Dank je wel, dat is wel de bedoeling, proberen toch de positieve kant weer te zien. En soms duurt het even dat ik dat weer kan, de andere keer heb ik maar een uur nodig om weer om te denken.. Ik wens jou ook echt een prachtig 2018 toe met alle geluk vd wereld! Leuk he dat je in een jaar tijd zo gehecht aan iets kunt raken, ik doe dat dus ook meteen als ik wakker word lol.. En het lijkt echt of je mensen leert kennen, daar proost ik ook op! *PROOST* !
| 09:22 |
Toen ik het begin las dacht ik: goh ben je ook vd trap gevallen :( Hoop dat 2018 niet voor velen zo was. Die goede matras zal beslist een hoop verschil maken. Verdrietig een kind verliezen. Hoe, wat, waarom zal nooit duidelijk worden. Feit is wel dat 1 vd 2 zwangerschappen een miskraam is. Dat de zorg in NL beter is? Daar kan ik alleen maar om lachen. Ook ik heb weken met een overleden foetus rondgelopen. Er wordt heel wat gemist zelfs met echo mogelijkheden.
Emigreren kost overal tijd (zie Ik vertrek) net als de weg vinden. Eerlijk gezegd vind ik dat jullie het snel voor elkaar gekregen hebben en het bedrijf aardig zijn best heeft gedaan. Ik wens jullie alle goeds, niet alleen voor 2018 en dat jouw dromen verwezenlijkt worden!
| 02:46 |
Was dus intussen een jaartje ervoor maar goh wat voelt het langer en had ik dat stukje graag overgeslagen :( Niet perse de zorg die beter is, worden net zo goed dingen fout gedaan natuurlijk (helaas). Oh zal eens kijken of er nieuwe ik vertrek afl zijn, love it. Nou de meningen zijn er toch echt over verdeeld, zitten veel expats bij t bedrijf en werkelijk iedereen klaagt over het feit dat t bedrijf faalt in mensen begeleiden uit een ander land. Hoofdkantoor is ander land en die hebben geen flauw idee wat hier de wetten en regels zijn, gelukkig is er nu een teamlead sinds enkele weken (die dus met zijn vrouw met mij op zondag avond nh ziekenhuis ging met mijn oor) en dat lijkt wat te helpen.. maar er lopen nog steeds mensen weg, ik ben van mening dat hij ze niet achterna moet rennen en het een kans moet geven, alles is anders voor niks geweest die stress... hij is goed in zijn werk en bovendien hebben we voor hetere vuren gestaan ;) Ik wens jou hetzelfde! dikke knuffel ;)
| 08:12 |
Ik vind, voor zoverre ik het kan beoordelen, dat jullie het hardstikke goed doen. Ondanks alles een hoop energie hebben en positief blijven. Met zo'n instelling kan het niet anders dan dat het een goed jaar/toekomst wordt.
Het feit alleen al dat er iemand is aangesteld om te helpen vind ik positief. Dat doet ook niet elk bedrijf en er is ook iets als eigen verantwoording nemen en uitzoeken wat via internet toch al veel makkelijker is geworden. Geen idee of er nog "ik vertrek" bestaat. Ik heb geen tv aansluiting. Vond er vaak toch wel rare mensen tussen zitten. Emigreren en weigeren de taal te leren. Weggaan vanwege de vele regeltjes en dan nog veel meer regels tegen komen en klagen haha
| 09:30 |
Dank je wel.. ja bestaat nog wel, maar was aantal weken stil, soms staan er dan ineens weer nieuwe online (download ik want geen nl tv haha) De pest is dat we voor emigreren geen ruimte hadden dingen.goed uit te zoeken. In die paar weken moest het huis worden geleegd en ingepakt. En de informatie die men dus geeft vanuit de collegas over bijv immigratiediest, TAJ card, lacsim (?) card zijn tegenstrijdig en vooral met regelmaat onjuist. Gelukkig kan ik vadaag weer enkele telefoontjes plegen voor woningen, en hoop ik echt deze week te kunne gaan kijken om weer verder te komen. We zijn er nog niet, maar goed dat tussendoor naar Belgie (vooraf niet duidelijk wanneer en hoe lang precies) maakte het ook niet al te handig om zaken te regelen ;) Er is wel gevraagd of vriend een document met opbouwende kritiek wil maken waar dingen fout gingen en hoe ze volgens ons beter hadden gekund. Dat wil ik deze week maken, hij heeft het druk genoeg. Daar leren ze dan van, want vele dingen hadden dus totaal geen stress op hoeven leveren als ze enkel.even na hadden gedacht en vooral geluisterd (recruitment process vooral) Dus voor de volgende lichting wil ik me daar wel even voor inzetten ;)
| 09:40 |
Geweldig dat je dat allemaal aanpakt! Info over de lakcim kartya is wel op internet te vinden. Misschien ook via het Hongarije prikbord? Formulieren zijn ook te printen. De regels lijken nogal te veranderen of misschien ook afhankelijk van regio? Die TAJ kartya krijg je zo... invullen en wordt ter plekke gemaakt (even lamineren en je hebt je pasje). Dus nu lekker op woning jacht :) heerlijk. Wens je heel veel suc6
Zal ook eens kijken bij uitzending gemist ofzo
| 09:50 |
Ja weet je heb echt maar 2 handen, en zoveel tijd per dag natuurlijk. Ik ga echt mee in het ritme van de kleine dame, puur omdat het mijn leven een stuk minder stressvol maakt. TAJ kartya is dus voor mij niet zo snel geregeld als voor vriend. Dat was het eerste (na bankrekening) dat ze dus wel zeiden tijdens werktijd de eerste week tegen de nieuwelingen dat ze moesten regelen. Was idd zo geregeld, wij zijn een tijd terug daarheen gegaan en ik werd echt weggestuurd. Achteraf op een budapest groep met vrouwen die ook van alles aanraden (doktoren ziekenhuizen enz enz) dit eens gevraagd, en die TAJ kaart kun je wel krijgen zonder baan hier, maar pas na een jaar hier wonen met adreskaart en dan betaal je maar een minimale bijdrage van minder dan 30 euro omgerekend .. maar tot die tijd moet ik dus particulier verzekeren. Daar was ik al achteraan gegaan begin november, echter zeiden ze toen dat de pakketten onder contructie waren, ik dacht dat zal wel ergens in december rond zijn. Vorige week gekeken en nogmaals gemaild, niets over te zeggen. Gisteren weer gekeken, helaas nog niks. Maar nu heb ik dus gezien op de site dat ze bijv ook verzekeringspasjes van generali en een lijst anderen accepteren (die kliniek) dus ga even mailen of de zorg dan is inbegrepen of alsnog geld kost, want dan weeg ik af of ik nog even afwacht of een van die af ga sluiten. Na dat oorontsteking festijn wil ik het wel ECHT geregeld hebben die verzekering.. adreskaart was eigenlijk geregeld, is helaas niet doorgegeaan, diegene moest toestemming eigenaar huis hebben (had ie kunnen weten) dus had ons blij gemaakt met dooie mus. Deze eigenaar praat over postbus adres, nou dan laat maar, wachten we wel nog enkele weken tot we wat hebben gevonden. Het is gewoon best wel frustrerend dat je dus zoveel moet regelen, alles intussen in Spanje wel weet en kent van naam, maar hier alles weer anders is, en ook andere volgorde. Dus je gaat er wel vanuit als mensen zeggen dat werkt zo en zo, je juiste info krijgt. Waarna je dan op iets anders kunt focussen.. helaas blijkt het toch maar steeds vaker dat ik dat NIET moet doen lol... Ach ja, missie januari 2018: huis MET inschrijving en adreskaart en zorgverzekering lol
| 10:14 |
Als je andere woonruimte hebt moet je lakcimkaart kunnen krijgen (heb die van mij net uitgeleend ahum) wel in andere regio en niet praktisch als je een contract wilt afsluiten
| 13:32 |
Ja sommigen doen er moeilijk over maar als ze dat niet goed vinden houd het op.. dan is het next woning! Uitgeleend? serieus?
| 13:44 |
Ja hoor je blijkt nu korting te krijgen bij thermaalbad ed met lakcimkaart.
| 14:39 |
oh ok goed om te weten daar moet ik namelijk nog heen lol
| 14:41 |
Weet niet of het overal zo is maar blijkt dat er met Lakcim ook daarop korting te halen valt. Wist ik dus niet. Ipv 3800 "entree" 1300
| 15:11 |
dat is de moeite!
| 15:19 |
Zeker. Dus hou het in de gaten, you never know
| 15:22 |
I will thanks!
| 15:32 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen