×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
#Budgetteren is eigenlijk best leuk als je ziet wat je bespaart


Ik had me voorgenomen om voor vertrek uit te rekenen wat ik per dag uit mocht geven aan boodschappen tijdens ons verblijf in België, echter was er nogal gedoe rondom de bankpas en autohuur. We wisten tot het moment daar was niet of we daadwerkelijk in het buitenland zouden kunnen pinnen, dus ik besloot het even eerst aan te kijken tot we op de plek van bestemming waren.

Nu is het zo dat onze bank echt hoge kosten rekent voor het pinnen in het buitenland, Hongaarse banken staan erom bekend dat ze je afzetten, naar horen zeggen. Maar helaas moest er toch echt een bankrekening daar worden geopend, en zoeken later een voordeligere, het is nu zoals het is... niks aan te doen.

Het slimste zou zijn alles in Hongarije eraf te pinnen wat nodig was, en dan daar nog in Euro's omwisselen, aldus de collega's. Maar omdat ik dan allemaal zou moeten rekenen ivm de borg die nog vast gezet zou moeten worden, durfde ik dit niet aan. Dus ik besloot het 50/50 te doen ongeveer. Wetende dat omwisselen / of het pinnen duurder zou zijn dan het ander (nog geen ervaring met deze koersen dus wist nog niet welke ECHT gunstiger zou zijn).

We vertrokken ook nog op een zondag en de wisselkantoren op het vliegveld zijn helemaal duur, die koersen slaan werkelijk nergens op. Dus meteen maar pinnen in Euro's, wat gelukkig werkte! Wel met hoge kosten achteraf, maar afijn we stonden niet zonder Euro's haha.

We moesten een behoorlijk stukje rijden naar de plek van bestemming, en onderweg vond ons meisje het niet zo leuk in de auto, dus de eerste de beste mogelijkheid stopten we om even eruit te gaan. Ik dacht, haal even snel een milkshake dan is ze vast even zoet omdat ze is afgeleid. Sta ik daar aan de kassa me te bedenken dat ik echt alleen 2 x 2 euro munten had en verder alles in Forinten. Dus samen een shake, that's it. Niet vergeten een pinautomaat te zoeken was de herinnering.

Helaas mocht het niet baten, onderweg bleef ze huilen, niet goed genoeg voorbereid op dit stuk van de reis denk ik. Eenmaal op plek van bestemming sliep het kind net 5 minuten maximaal, dus dit wilden we graag even zo houden haha. Hop een friettent zoeken, want we hebben frikandellen gemist! Oh nee, pinnen moet nog, hop nog een rondje rijden om een automaat te zoeken... Gelukt, maximaal bedrag per dag eraf, en eindelijk dan eten.

Moest ik verdorie 20 euro afrekenen in een friettent omdat ik zo lang niet daar geweest ben en veel te veel had besteld :)

Afijn, dit ging vooraf aan het moment dat ik echt een dagbudget in ging stellen. De eerste dag moeten er natuurlijk altijd wat basis dingen worden gekocht, 1 ervan is koffie. Ik kan echt niet zonder, en dat moest oploskoffie worden in dit geval omdat er geen koffie apparaat is hier. De goedkoopste kostte bijna 7 euro. Pff dat hakt erin. Maar hier ga ik wel gewoon 3 weken mee doen, neem ik me voor op dat moment.

Verder wandeling ik door de supermarkt, die gelukkig echt op de hoek van de straat zit, en verbaas ik me over de prijzen. Ik ben echt te lang de Spaanse prijzen gewend. En dan was het vaak nog rommel vol E-nummers, in Hongarije had je nog lagere prijzen vaak maar dan was het ook nog smaakvol ipv rommel :)

Jeetje dit gaat zeer doen aan de kassa, een klein mandje vol en meteen bijna 20 euro lichter. Dank je koffie :) Maar goed als ik het dan per week uitreken valt het weer mee. Helaas loop ik de eerste dag nog als een kip zonder kop door de super hier en geef ik de eerste 2 dagen teveel uit naar zin. Hiermee besluit ik het is genoeg, intussen heb ik ook luiers voor onze dame in weten te slaan, en is ze voorzien van een paar sneakers (want die had enkel nog sandalen met sokjes omdat er gewoon niks te vinden was voor haar in Spanje en Hongarije op die korte termijn). Dus de grote kosten zijn wel gemaakt (naast het tanken dan)

Stap 1: Een lijstje maken wat er nog in huis is op dit moment, en hoe lang ik verwacht ermee te doen

Stap 2: Even alle bonnetjes op een rijtje optellen om inzicht te krijgen wat ik uit heb gegeven (uiteindelijk valt het per saldo mee, echter had ik wat gerichter kunnen shoppen en dus meer in huis kunnen halen als ik vooraf bedacht had wat te eten)

Stap 3: Een weekmenu samenstellen of minimaal voor een dag of 5 in elk geval, met zoveel mogelijk items die ik al in huis heb.

Stap 4: Een lijst maken met de missende boodschappen en met dit lijstje gaan winkelen, ik schat dat ik voor 5 dagen ongeveer 25 euro uit zal moeten geven in deze supermarkt (maar heb dan ook wel spullen nog over, die dus later van pas komen)

Stap 5: Ik pak enkel de 25 euro die ik uit wil geven maximaal en de rest stop ik apart voor later, zo kan ik het ook niet uitgeven.

Stap 6: Ik tel het overige geld, en deel dit door het resterende aantal dagen zodat ik weet wat ik uit mag geven per dag.

Stap 7: Ik ga naar de winkel, heb mazzel en zie dat enkele items die ik nodig heb 30% zijn afgeprijsd :) Dat is leuk! En ik heb alles behalve een pak melk, bruin brood en gebakken uitjes (niet de grootste kosten) en kom bij de kassa aan, hoef slechts € 12,75 af te rekenen! Kijk, daar word ik vrolijk van, dat is net iets meer dan de helft dat ik uit dacht te gaan geven.

Stap 8: Ik besluit welk van de menu items vanavond op het bordje komt te liggen, dat word de pasta cabonara, omdat de room aan datum bleek te zitten en zo de peterselie ook nog vers is (waar ik overigens echt driekwart van over heb ook nog). En de andere dagen bekijk ik per dag even wat we van deze lijst eten.

Stap 9: Ik ga dit voor de rest van de periode zo doen, en proberen zo onder budget te blijven! Zo had ik namelijk van de week zelfs biefstuk met 30% korting, waar ik er nu dus nog 2 van over heb voor een andere dag.

Stap 10: Inzicht houden in de uitgaven, zeker hier met de hogere prijzen in de super vind ik wel erg prettig. Dus die houden we erin. Elke dag het bonnetje erbij en proberen niks te verspillen.

Zo heb ik ook door een aanbieding voor eek week beleg in huis, omdat het 1+1 gratis items betrof. Dus hoe slecht ik ook begon met de aankopen omdat ik niet gericht boodschappen deed, zo lekker loopt het nu haha.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts