#Budgetteren is eigenlijk best leuk als je ziet wat je bespaart

#Budgetteren is eigenlijk best leuk als je ziet wat je bespaart


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Ik had me voorgenomen om voor vertrek uit te rekenen wat ik per dag uit mocht geven aan boodschappen tijdens ons verblijf in België, echter was er nogal gedoe rondom de bankpas en autohuur. We wisten tot het moment daar was niet of we daadwerkelijk in het buitenland zouden kunnen pinnen, dus ik besloot het even eerst aan te kijken tot we op de plek van bestemming waren.

Nu is het zo dat onze bank echt hoge kosten rekent voor het pinnen in het buitenland, Hongaarse banken staan erom bekend dat ze je afzetten, naar horen zeggen. Maar helaas moest er toch echt een bankrekening daar worden geopend, en zoeken later een voordeligere, het is nu zoals het is... niks aan te doen.

Het slimste zou zijn alles in Hongarije eraf te pinnen wat nodig was, en dan daar nog in Euro's omwisselen, aldus de collega's. Maar omdat ik dan allemaal zou moeten rekenen ivm de borg die nog vast gezet zou moeten worden, durfde ik dit niet aan. Dus ik besloot het 50/50 te doen ongeveer. Wetende dat omwisselen / of het pinnen duurder zou zijn dan het ander (nog geen ervaring met deze koersen dus wist nog niet welke ECHT gunstiger zou zijn).

We vertrokken ook nog op een zondag en de wisselkantoren op het vliegveld zijn helemaal duur, die koersen slaan werkelijk nergens op. Dus meteen maar pinnen in Euro's, wat gelukkig werkte! Wel met hoge kosten achteraf, maar afijn we stonden niet zonder Euro's haha.

We moesten een behoorlijk stukje rijden naar de plek van bestemming, en onderweg vond ons meisje het niet zo leuk in de auto, dus de eerste de beste mogelijkheid stopten we om even eruit te gaan. Ik dacht, haal even snel een milkshake dan is ze vast even zoet omdat ze is afgeleid. Sta ik daar aan de kassa me te bedenken dat ik echt alleen 2 x 2 euro munten had en verder alles in Forinten. Dus samen een shake, that's it. Niet vergeten een pinautomaat te zoeken was de herinnering.

Helaas mocht het niet baten, onderweg bleef ze huilen, niet goed genoeg voorbereid op dit stuk van de reis denk ik. Eenmaal op plek van bestemming sliep het kind net 5 minuten maximaal, dus dit wilden we graag even zo houden haha. Hop een friettent zoeken, want we hebben frikandellen gemist! Oh nee, pinnen moet nog, hop nog een rondje rijden om een automaat te zoeken... Gelukt, maximaal bedrag per dag eraf, en eindelijk dan eten.

Moest ik verdorie 20 euro afrekenen in een friettent omdat ik zo lang niet daar geweest ben en veel te veel had besteld :)

Afijn, dit ging vooraf aan het moment dat ik echt een dagbudget in ging stellen. De eerste dag moeten er natuurlijk altijd wat basis dingen worden gekocht, 1 ervan is koffie. Ik kan echt niet zonder, en dat moest oploskoffie worden in dit geval omdat er geen koffie apparaat is hier. De goedkoopste kostte bijna 7 euro. Pff dat hakt erin. Maar hier ga ik wel gewoon 3 weken mee doen, neem ik me voor op dat moment.

Verder wandeling ik door de supermarkt, die gelukkig echt op de hoek van de straat zit, en verbaas ik me over de prijzen. Ik ben echt te lang de Spaanse prijzen gewend. En dan was het vaak nog rommel vol E-nummers, in Hongarije had je nog lagere prijzen vaak maar dan was het ook nog smaakvol ipv rommel :)

Jeetje dit gaat zeer doen aan de kassa, een klein mandje vol en meteen bijna 20 euro lichter. Dank je koffie :) Maar goed als ik het dan per week uitreken valt het weer mee. Helaas loop ik de eerste dag nog als een kip zonder kop door de super hier en geef ik de eerste 2 dagen teveel uit naar zin. Hiermee besluit ik het is genoeg, intussen heb ik ook luiers voor onze dame in weten te slaan, en is ze voorzien van een paar sneakers (want die had enkel nog sandalen met sokjes omdat er gewoon niks te vinden was voor haar in Spanje en Hongarije op die korte termijn). Dus de grote kosten zijn wel gemaakt (naast het tanken dan)

Stap 1: Een lijstje maken wat er nog in huis is op dit moment, en hoe lang ik verwacht ermee te doen

Stap 2: Even alle bonnetjes op een rijtje optellen om inzicht te krijgen wat ik uit heb gegeven (uiteindelijk valt het per saldo mee, echter had ik wat gerichter kunnen shoppen en dus meer in huis kunnen halen als ik vooraf bedacht had wat te eten)

Stap 3: Een weekmenu samenstellen of minimaal voor een dag of 5 in elk geval, met zoveel mogelijk items die ik al in huis heb.

Stap 4: Een lijst maken met de missende boodschappen en met dit lijstje gaan winkelen, ik schat dat ik voor 5 dagen ongeveer 25 euro uit zal moeten geven in deze supermarkt (maar heb dan ook wel spullen nog over, die dus later van pas komen)

Stap 5: Ik pak enkel de 25 euro die ik uit wil geven maximaal en de rest stop ik apart voor later, zo kan ik het ook niet uitgeven.

Stap 6: Ik tel het overige geld, en deel dit door het resterende aantal dagen zodat ik weet wat ik uit mag geven per dag.

Stap 7: Ik ga naar de winkel, heb mazzel en zie dat enkele items die ik nodig heb 30% zijn afgeprijsd :) Dat is leuk! En ik heb alles behalve een pak melk, bruin brood en gebakken uitjes (niet de grootste kosten) en kom bij de kassa aan, hoef slechts € 12,75 af te rekenen! Kijk, daar word ik vrolijk van, dat is net iets meer dan de helft dat ik uit dacht te gaan geven.

Stap 8: Ik besluit welk van de menu items vanavond op het bordje komt te liggen, dat word de pasta cabonara, omdat de room aan datum bleek te zitten en zo de peterselie ook nog vers is (waar ik overigens echt driekwart van over heb ook nog). En de andere dagen bekijk ik per dag even wat we van deze lijst eten.

Stap 9: Ik ga dit voor de rest van de periode zo doen, en proberen zo onder budget te blijven! Zo had ik namelijk van de week zelfs biefstuk met 30% korting, waar ik er nu dus nog 2 van over heb voor een andere dag.

Stap 10: Inzicht houden in de uitgaven, zeker hier met de hogere prijzen in de super vind ik wel erg prettig. Dus die houden we erin. Elke dag het bonnetje erbij en proberen niks te verspillen.

Zo heb ik ook door een aanbieding voor eek week beleg in huis, omdat het 1+1 gratis items betrof. Dus hoe slecht ik ook begon met de aankopen omdat ik niet gericht boodschappen deed, zo lekker loopt het nu haha.Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (16 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Mooie blog en de juiste tips ik haal een vast bedrag op in de week op is op
| 18:55 |
Goede tips en veel mee te besparen.
Overigens alle banken willen je oplichten, dat is hun verdienmodel. :-)
| 20:49 |
Ja dat is natuurlijk waar, echter zoals hun hier kosten berekenen, ik heb het nog nooit meegemaakt. Zelfs niet met een zakelijke rekening, waar men toch ook meestal echt voor elke scheet kosten berekend... Dit is gewoon echt de bank die je niet moet hebben daar, dat is duidelijk.. Maar ja het moest snel snel.. Ik denk dat ik intussen al in die paar weken serieus al voor 100 euro kosten heb zien afschrijven. Sorry dat gaat me te ver...
| 22:00 |
In Portugal moet ik 15 € per kwartaal betalen voor bankkosten.
Ze doen er weinig voor want ik kom er zelden of nooit en doe vrijwel alles via internet of de automaat. Automaten (MB) in Portugal kunnen alle bankmogelijkheden, zelfs visvergunningen uitgeven, dus veel meer dan de domme flappentappers in Nederland
| 22:09 |
lol ik denk in Spanje soortgelijk zag ook tig andere opties bijv beltegoed in de pin automaat. was ook verplicht met een levensverzekering a 8 euro pmnd anders kosten ( maw sowieso kosten) maar verder 14 mnd lang geen fratsen.. die hongaarzw bank is andere koek pff
| 22:26 |
budgetteren is mijn hobby maar mijn man werkt niet altijd mee haha
| 18:42 |
lol de mijne is beter afgericht dan..die vraagt geld aan mij :-)
| 18:55 |
haha de mijne ook maar als het op is vraagt hij weer nieuw geld
hij houdt van uitgebreid koken en dit kost helaas wat meer
en als ik kook ga ik weer budget koken, het blijft een spel
| 19:41 |
Haha zo blijft het mooi in balans niet dan :) De mijne eet ook het liefst dagelijks biefstuk hoor ;) Maar dat gaat niet gebeuren hoe lekker ik het zelf ook vind lol
| 21:37 |
Ik behoor tot de minima en zie budgetteren als een sport :)
| 18:32 |
en dat is het ook en persoonlijk vind ik het een heerlijk gevoel als ik het weer eens heel goed heb gedaan haha
| 18:55 |
Ik probeer ook steeds goed op te letten.
| 16:22 |
Altijd goed... :)
| 18:28 |
Dat doe jij super dame , doe ik je niet na ;-)
| 14:52 |
Dank je wel haha, ik heb echt wel mijn zwakke momenten hoor, zoals vandaag bij de Action (na 1,5 jaar geen Action in de buurt gehad te hebben) Maar ik denk dat ik niks gekocht heb dat ik niet nodig had of goed kon gebruiken lol
| 15:02 |
he lieverd, 'zwakke' momenten kunnen enorm sterk uitpakken hoor (hmm deze quote maar opslaan ) .... het gefet je weer energie ...end at mag ook en er kan weer wat moois uit ontstaan !
| 16:17 |
ik probeer ook prijsbewust te kopen , koop artikelen die afgeprijsd zijn en stop ze in de vriezer dan kunnen ze nog net enkele dagen langer mee
| 13:44 |
Ja dat is heel goed, scheelt vaak echt veel he. Waar we in Hongarije logeren tijdelijk daar hebben we geen vriezer helaas, dus daar kan dat niet. Hier op dit adres in Belgie wel, en dankbaar gebruik van gemaakt. Echt wel een must vind ik, een vriezer. Merk het alleen al met brood bijv. anders is het oud de dag erna, nu blijft het lekker vers..
| 15:01 |
Dit is dagelijkse kost voor mijn partner en mij ;-) Maar je bent goed bezig weer!
| 10:45 |
Haha hier intussen ook wel.. En het leuke is deze keer hoeft het niet perse, heb nog genoeg valuta liggen uit Hongarije, maar als ik het zo kan redden dan ga ik het niet wisselen haha...
| 10:53 |
Nee dat zou dan ook wel zonde zijn, die komen straks eenmaal terug in Hongarije ook goed van pas weer. Toch? Een appeltje voor de dorst is nooit weg!
| 11:19 |
Nee iddd, we wisten niet zeker of de pinpas zou werken gezien de fouten van de bank daar. Dus namen geen risico en pinden daar ook de Forinten ... maar vriend is ook zo ontzettend afgebrand elke dag dat we ook (buiten een keer buiten de deur eten halen) niet veel uitgeven .. En die komen daar zeker van pas..
| 11:27 |
Zo dat doe je goed.
| 22:28 |
thanks
| 21:35 |
heel handig deze besparing tips
| 22:22 |
thanks
| 21:35 |
Ik vind dat jij het heel verstandig aanpakt.
| 15:44 |
dank je wel!
| 16:35 |
Ik heb daar een poos niet zoveel meer of intensief mee bezig geweest. En heb mij al een paar dagen voorgenomen drastische veranderingen ook in te brengen en met wat je noemt een "slechte "start kom je er alleen maar wijzer uit als je je er maar bewust van bent .
| 02:05 |
Het wordt een sport vind ik
| 13:21 |
Klopt, en het zat er ook wel wat ingebakken na zware tijden in NL. En in Spanje moesten we ook zuinig doen een hele tijd. En echte onzin bedragen uitgeven deed ik sowieso niet. Maar dit maakt het wel nog leuker zo heb ik echt inzicht, en ik weet gewoon dat een menu opschrijven voor een week echt wel werkt. Zo kun je ook verspilling meer tegengaan omdat je bewust nadenkt over wat je koopt. Maar van land naar land hoppend, met allemaal andere supermarkten (en inhoud haha) en prijzen maakt het lastiger. Ik vind het hier sowieso veel te duur nu ik de prijzen in Spanje en Hongarije ben gewend ;)
| 14:10 |
Ik probeer per week ook minder uit te geven dan ik al doe en wat ik over houd gaat in ons huishoud potje. Daar doen we dan weer wat leuks mee. Ik moet kleur bekennen dat ik er weer helemaal in moet komen en herkende dat wel bij het lezen van je "slechte " start. Is een sport en trots ben je als je toch voor weinig een goede gezonde maaltijd op tafel weet neer te zetten.
| 02:03 |
Het loont zo erg om boodschappen te doen met een plan.. goed bezig!
| 13:03 |
Ja echt wel. Maar een gewoon blik soep ofzo is hier echt niet te betalen dus vanavond of morgen even naar de Aldi iets verderop.. Het giet eruit dus doe ik niet lopend haha. Nooit heb ik zin in soep, nu wel nu ik het niet kan vinden voor een goede prijs haha. En heb net een superleuke trui en knuffel voor die kleine gezien van een uil (ze is echt dol op uilen) zou leuk zijn als ik haar die kan geven omdat ik zo bespaar op de boodschappen lol
| 13:08 |
Precies, als je met zulk soort besparingen meteen resultaat kan krijgen, dan heb je exact je doel bereikt toch!
Waarom is het daaro zo duur dan??
| 14:19 |
Dit zijn volgens mij gewoon NL prijzen hier in BE ? Ik ben te lang weg uit NL om het zeker te zeggen, maar het is hoe dan ook duurder (stukken) dan in Spanje waar wij zaten en dan de supermarkten in Hongarije waar ik boodschappen deed. Deze heeft wel heel lekker vers brood, dat is dan een echt voordeel, genieten van de boterham, en zelfs vriend eet nu elke dag braaf 6 sneden brood op zijn werk en die houd niet eens van brood! Maar ze vragen niet zoveel voor wc papier als bij jullie hoor haha :) ja of je moet zon mega mega pak nemen ;)
| 14:21 |
En dan wordt het inderdaad leuk!
| 11:54 |
Ja totale kosten vandaag 3 euro nog wat :)
| 13:07 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen