×

Yoors


Inloggen
×

Yoors












#

0 volgers
notifications_noneadd
#Revalidatie: De eerste 6 dagen #Fysiotherapie

#Revalidatie: De eerste 6 dagen #Fysiotherapie


Dit is het vervolg op onderstaande blog over mijn Revalidatie in Spanje. 

REVALIDATIE DAG 1

De eerste dag ging ik wat huiverig hierheen, omdat de kennismaking met de fysiotherapeute nogal vervelend verliep. Ik was behoorlijk van slag zoals je in deel 1 kon lezen, en heb haar voor we begonnen een brief laten lezen waarin ik uitlegde hoe en wat. En of ze aub gewoon rustig wilde praten, ipv ongeduldig, aangezien ik het dan vaak wel versta.. DIt was een goede keus, ze las het, haar gezicht kalmeerde, en de gehele les was zij duidelijk aan het opletten of ik het begreep. Keek me aan, probeerde het anders met handen en voeten uit te leggen ;) en ik kon netjes meedoen met de rest. Ze hield goed rekening met het feit dat ik aan het revalideren ben voor mijn rug, en samen met nog een andere vrouw werd soms een andere (minder zware ) oefening voor ons voorgedaan. Ik merkte heel goed hoe stijf alles is, en had echt moeite met verder doorbuigen bij bepaalde oefeningen. Je ziet boven de header foto een van de oefeningen. Echt zo zwaar voor mij om bij te houden. Bovendien zat ook mijn vinger nog ingetaped na een ongelukje met de ventilator en moest ik vooral voorkomen dat ik daarop leunde. Maar, ondanks dat het zwaar was, en ondanks dat ik vele oefeningen niet volledig kon doen, ging het wel. Na de oefeningen vertelde ze me dat ik voor een soort warmtelamp moest gaan zitten, dit was deel van de behandeling. Ik wist niet precies wat het was, maar merkte dat de warmte echt door mijn huid naar mijn spieren ging. En ik kan je zeggen dat was echt een verademing om hiervoor te zitten. Verder ging ik in elk geval met een tevreden gevoel naar huis omdat de lucht was geklaard met de fysiotherapeute. Na deze eerste keer was het weekend, de volgende dag gingen we lopend boodschappen doen, en toen was ik na thuiskomst echt volledig afgewerkt. Ik kon echt niks meer. Daarvoor ging het wel met de pijn, maar dit was wel even de max.

REVALIDATIE DAG 2:

Zondag heb ik lekker rustig gedaan, en mijn lichaam even laten bijkomen. Maandag was revalidatie dag 2 namelijk. En het leek me verstandig dat ik tegen die tijd in elk geval niet meer zoveel pijn zou hebben. Dus maandag met frisse moed erheen. En ik kan je zeggen, het ging vrij goed. Ik probeerde net een oefeningetje meer mee te doen met de rest indien dat lukte. Soms werd ik wel even teruggefloten door de therapeute dat ik moest stoppen, want het moest zonder pijn! Deze keer was ik nog blijer met de warmtelamp, dat voelde echt heerlijk relaxt na dit uur oefeningen doen. De rest van die dag voelde ik wel meteen dat ik wat meer had gedaan, en had ik moeite met liggen in bed die nacht.

REVALIDATIE DAG 3:

Vandaag begon ik wederom met frisse moed, echter nadat we de oefeningen met ademhalen hadden gedaan, en we begonnen met het optillen van de billen kreeg ik het zwaar. Al snel begon alles te trillen en hield ik het niet bijna niet meer vol. Toch heb ik geprobeerd om mee te blijven doen. Ik wilde me niet laten kennen, en wilde me vooral geen opgever voelen. Helaas heb ik bij zeker 5 oefeningen reeksen eerder moeten stoppen, en ook echt alles op alles moeten zetten om weer aan de volgende mee te kunnen doen. Menig momentje heb ik me gefrustreerd gevoeld dat dit allemaal door 1 stomme val van een trap zo kan lopen. De warmtelamp was ook vandaag een hele fijne afsluiter. 

Eenmaal thuis zag mijn vriend al dat het een stuk minder goed ging met mij qua pijn, ik had echt moeite met elke beweging. Ik hoopte als ik verder rustig aan zou doen, en een warme douche zou nemen het wel over zou gaan. Maar het werd eigenlijk enkel erger en erger. Dit moest ik wel echt aan gaan geven morgen, hoe klote ik dat ook vond om te moeten doen. Het gaat wel over mijn rug, en het lijkt me niet de bedoeling dat dit nog meer problemen op gaat leveren dan ik al had. Ik sliep die nacht echt amper, kermen van de pijn, draaien en niet weten hoe te liggen. Het was al een tijdje geleden dat de pijn zo constant en heftig aanwezig was. Ik wist immers intussen wel redelijk hoe ik niet over mijn grenzen ging, om het onder controle te kunnen houden.

Dit gevoel wat ik nu had matchte precies bij wanneer ik mijn grens overschreed met te grote stukken lopen.

REVALIDATIE DAG 4:

Ik had geen oog dichtgedaan, en in de ochtend al een flink potje gehuild van de pijn. Pijnstiller gepakt, en een flinke warme douche genomen. Waarna ik nog net zo houterig eruit stapte als dat ik erin stapte.. Op mijn translate app heb ik een stukje getikt in het Engels, om naar het Spaans te vertalen. Zo kon ik mijn fysiotherapeute laten lezen hoe ik me voelde, en kon zij aangeven wat ik moest doen qua aantal oefeningen. Ze zei meteen vandaag geen oefeningen, enkel de warmte lamp. Ik wist niet zeker of ik haar begreep, dus ging de mat al pakken, maar werd streng toegeroepen dat ik die terug moest leggen en naar kantoor moest om voor de warmtelamp te gaan zitten. Wat een verademing was dat zeg, omdat ik deze keer niet eerst 45 min oefeningen vooraf kreeg, had ze ipv 10 minuten nu 15 of 20 minuten de lamp aangezet. En dat was echt even heerlijk zal ik zeggen. Toen kwam ze naar me toe en zei ga ook maar daar even zitten, ik wist niet precies wat dat apparaat deed, maar had er al een paar mensen aan zien zitten met electroden. Het was duidelijk dat ze het idee had dat ik er goed aan deed om daar ook even te gaan zitten. Ik kreeg op mijn onder en bovenrug plakkers opgeplakt, en het apparaat werd aangesloten, het trilde en ik vond het lijken op de abtronic (vroeger gehad om je buikspieren te trainen haha zo'n band die je dan blokjes beloofde zonder te sporten lol) Maar ik had zelf geen idee of het mijn spieren bewerkte of iets anders. Ik besloot het morgen even te vragen, ze was nu intussen ook druk met de rest van de groep. Halverwege de sessie werd deze ook nog even opgevoerd, ik vond het niet vervelend maar ook niet ontspannend zoals de lamp. Maar ik hoopte dat het mijn pijn ten goede kwam. Ruim voor tijd kon ik al gaan, morgen zouden we kijken hoe het ging zei ze. Ik ging in elk geval tevreden naar huis, omdat ze mij wel serieus nam toen ik aangaf dat ik zo'n pijn had, en ik hoopte eigenlijk dat ik vandaag een stuk minder pijn zou hebben door de 2 apparaten waar ik aan had moeten zitten.

REVALIDATIE DAG 5:

Tot mijn verbazing, maar vooral teleurstelling was afgelopen dag de pijn nog een tandje erger geworden. Niet normaal kunnen lopen, zitten en liggen begon echt zijn tol te eisen, en nu stond het huilen me de hele dag nader dan het lachen. Ik dacht eigenlijk (na overleg vriend waar ze me aan had gekoppeld) dat het apparaat een soort abtronic moest zijn die mijn spieren toch trainde ondanks dat ik zelf niet meedeed. En dat dit de extra pijn verklaarde afgelopen dag, ik had immers niet met de oefeningen meegedaan. Maar dit zou ik vandaag aan de therapeute vragen voor start. Vandaag ging ik met lood in mijn schoenen van de pijn die kant op. Ik geloof dat ze het wel aan mijn gezicht kon zien en hoe ik liep hoeveel pijn ik had, en ik probeerde het nog met een grapje uit te leggen, dat we in Nederland een gezegde hebben: Ik voel me of ik ben overreden door een vrachtwagen (en dan een die nog een keer terug achteruit is gegaan). Ze zei vandaag geen oefeningen, morgen ook niet, maandag pas. En vandaag en morgen dan de 2 behandelingen. Ze vertelde me dat het apparaat met de warmte voor de spieren is, en de ander een TENS apparaat is die je zenuwen behandelt en zo de pijn vermindert. Dat was anders niet te merken geweest afgelopen dag. Maar wellicht was ik wel te ver over mijn grens gegaan, dat ik echt een paar dagen herstel nodig had? Ik wist het ook niet, want qua fysio oefeningen was dit gewoon nieuw, ik kon niks anders dan het proberen, en zien hoe het loopt toch? Gelukkig nam ze het dus vandaag ook weer goed op en mijn pijn serieus, en wilde ze geen risico nemen betreffende mijn rug. Waardoor mijn respect voor haar als fysiotherapeute in elk geval weer een berg gestegen is. Want na een kennismaking die wij hadden, vond ik het toch nog een beetje eng om haar aan te geven hoeveel pijn ik had. Ergens knaagde nog een beetje, als ze maar niet denkt dat ik niet moet zeuren en het niet serieus neemt. Gelukkig was dit allemaal totaal niet aan de orde. Heel fijn!  Het gaat tenslotte wel om mijn rug ... Die heb ik nog een tijdje nodig ...

REVALIDATIE DAG 6:

Deze dag begon heel slecht. Emotioneel begon het ook zijn tol te eisen al die pijn, dat had ook wel te maken met dingen die me hoog zaten qua kindjes in Nederland. Maar het lijkt als ik zoveel pijn heb altijd nog veel harder binnen te komen en dan heb ik altijd meer tijd nodig om weer relaxed te worden. Ik heb echt bakken gehuild die ochtend. Zo erg dat vriend zelfs zei, zou je niet lekker thuisblijven vandaag (en die is echt van het ga nu maar gewoon voor je problemen krijgt normaal) waarop ik zelf besloot dat die warmte lamp en TENS me juist het weekend door zouden kunnen slepen, en ik wilde dus geen gedoe. Bovendien was het telefoneren met haar lastiger dan het laten lezen van een stukje tekst op mijn telefoon dat was vertaald .. Overdag ging het eigenlijk wel na deze behandelingen, pas in de avond met liggen kreeg ik flinke pijn. Straalde ook door mijn kont en benen. Ik kon echt geen houding die pijnloos was vinden. Ik was wel blij dat het in de middag een stuk minder pijnlijk was even, en die verlichting deed me wel goed. Nu is afwachten hoe het maandag zal gaan, als ik weer mee moet doen met de oefeningen. Ik heb voor de fysiotherapie een afspraak met mijn dokter staan. Dat is nodig om mijn ziektewet document te halen, en ga wel vragen om pijnstilling voor wanneer het zo erg is als afgelopen week. Verder hoop ik echt dat mijn lichaam genoeg herstelt is als ik maandag weer van start ga.

Foto bronnen artikel:  Diviserfiedhealth.ca & Pinterest & Gezondetips.nl

Welkom op mijn blog!

Ik schrijf met veel plezier over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf over misstanden die ik aan het licht wil stellen, maar ook humoristische verhalen door mij geschreven. 

Verder ben ik bezig met het schrijven van een boek en heb ik sinds kort mijn creatieve tekentalent weer hervonden.

Kortom, bij mij kun je terecht voor vele onderwerpen.

©LivingThaGoodLife    

~~~

Deze blog mag gedeeld worden

 




christel_michele
Vooral blijven doorzetten!
26-11-2017 18:21
26-11-2017 18:21 • Reageer
Ratelaar
Blijf wel goed naar je lichaam luisteren.
26-11-2017 17:50
26-11-2017 17:50 • Reageer
Candy
Hopelijk raak je er ooit vanaf. Mijn dochter sukkelt ook met haar rug. Gevallen op school, alle verschillende osteopaten gedaan, maar ze blijft last hebben
26-11-2017 16:34
26-11-2017 16:34 • Reageer
Hetty
Je hebt echt heel wat te lijden met je rug. Sterkte d'r mee.
26-11-2017 15:58
26-11-2017 15:58 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Thanks hoef nu in dit appartementje gelukkig geen 2 grote trappen op met buggy, kind en boodschappen :) vind mijn rug fijn haha
26-11-2017 16:14
26-11-2017 16:14 • Reageer
Katrien
Is heel heftig!
26-11-2017 15:16
26-11-2017 15:16 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Ja klopt soms wel ;)
26-11-2017 15:23
26-11-2017 15:23 • Reageer
_PetitCorbeau_
Klinkt heel intensief
23-07-2017 09:09
23-07-2017 09:09 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Ja ik had t niet aan zien komen dat ik zoveel last zou krijgen..
23-07-2017 10:16
23-07-2017 10:16 • Reageer
Isla de Ka
Klinkt als een iets te heftig begin idd! Blijf duidelijk je grens aangeven en je klachten vertalen.. Das de enige manier om samen verder te komen
22-07-2017 22:47
22-07-2017 22:47 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Ja doe ik hoor.. morgen ook bij de dokter aangeven en dan zie ik wel hoe ver ik het volhoud met de oefeningen..
23-07-2017 10:17
23-07-2017 10:17 • Reageer
Blogs van Linda
Gelukkig dat ze je nu beter begrijpt en er naar handelt. Vind het wel erg veel hoor, 5 dagen p/w revalidatie gelijk vanaf het begin. Lijkt mij logischer om het op te bouwen. Bijvoorbeeld eerst om de dag ofzo. Als ik alleen naar mezelf kijk, moet ik 3 dagen bijkomen van 'intensieve' beweging.
22-07-2017 22:41
22-07-2017 22:41 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Ja dat is eigenlijk ook wat er nu is gebeurt.. meerdere dagen echt bijkomen. Maar echt over grens gegaan . Ik denk dat ze gewoon standaard dit zo aanpakken bij de mensen die een normale zorgverzekering hebben.. maar wanneer je een prive verzekering hebt en je naar een andere fysio gaat (zelfstandige) je maar 1x per week kunt komen. Maar dat is mijn gevoel erbij.. weet t niet zeker
23-07-2017 10:19
23-07-2017 10:19 • Reageer
Karin van der Straaten
t Is echt niet niks dus...wens je veel kracht om door te zetten
22-07-2017 21:02
22-07-2017 21:02 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Nee echt heftig de eerste 6 dagen .. had ik niet verwacht eigenlijk.. ik ga mijn best doen dank je
22-07-2017 21:28
22-07-2017 21:28 • Reageer