×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Help, ik zit in een slaapverlamming!


Slaapproblemen.  Je hebt ze in alle soorten en maten. De ene heeft er last van en de ander niet. Ik heb sinds een paar jaren last van `slaapverlamming`.   


Het begon zomaar ineens in een nacht.  Ik woonde nog alleen en sliep dus ook alleen.  Ik werd wakker en hoorde een hard gezoem in mijn hoofd. Ik kon mij niet bewegen, maar ik had mijn ogen open. Ik zag mijn slaapkamer. Ik keek in de richting van mijn deuropening.  Droomde ik nou of was ik nou wakker? Ik kon in ieder geval niets doen.  Ik probeerde mij uit alle macht te bewegen, maar dit lukte niet. Ik raakte lichtelijk in paniek.  Het volgende moment was ik weer wakker. Nu was ik echt wakker.  Toch?  Ik hoorde weer een hard gezoem in mijn hoofd en keek weer naar de deuropening. Ik kon mij weer niet bewegen. Precies hetzelfde als net. Ik probeerde weer wakker te worden, maar dit lukte niet.  Of was ik al wakker, omdat ik naar de deuropening lag te staren?  
Op het volgende moment werd ik weer wakker, maar nu kon ik wel bewegen. Wat is mij toch net gebeurd? Ik zat rechtop in bed en was nog een beetje angstig van hetgeen wat mij was overkomen.  
Toch maar weer proberen te slapen.  Ik ging weer liggen en enkele seconde later weer het gezoem. Ik lag weer naar mijn deuropening te staren en kon mij weer niet bewegen. Wat is dit toch?  Voor mijn gevoel duurden deze momenten eeuwen!  
Dit was mijn eerste ervaring met slaapverlamming. 

Na deze eerste ervaring heb ik er vaker last van gehad. De keren erna gingen ook gepaard met hallucinaties van zowel geluiden als aanrakingen. 

Zo heb ik wel eens iemand in de deuropening zien staan, voetstappen gehoord, geschreeuw gehoord, kinderen horen lachen en daadwerkelijk gedacht dat er iemand in mijn huis was. Ik kan mij dan niet bewegen. Ik raak in paniek en uiteindelijk van die ontzettende paniek schiet ik weer wakker. Nu echt wakker.

In de tijd dat ik een partner heb en in een slaapverlamming zit zie/voel ik mijn partner ook daadwerkelijk naast mij liggen. Ik wil hem roepen, maar dit lukt niet. Ik kan niets en ben verlamd. 
Het valt mij op dat ik voornamelijk in de vroege ochtenden last heb van slaapverlamming. Vlak voor de wekker gaat ben ik enorm bang dat ik de wekker niet ga horen, omdat ik dan nog 'verlamd' ben.  Zo heb ik vaker gehad dat ik op mijn telefoon  ( die dient als wekker ) wilde kijken, maar geen scherm te zien kreeg. 

Sinds ik een sporthorloge heb die vanzelf verlicht als ik er op kijk heb ik ook wel vaker gehad dat ik hierop wilde kijken, maar dat dit horloge het niet deed.  

Nog een ervaring met slaapverlamming is toen mijn partner vroeg in de ochtend moest werken en de kinderen thuis waren. De kinderen komen vaak aan de deur vragen of ze al naar beneden mogen of dat het nog te vroeg is. Ik zat in een slaapverlamming en hoorde de kinderen, maar ik kon niet praten en niets zeggen. Ik hoorde de kinderen praten / vragen of ze naar beneden mochten en ik kon helemaal niets.  Ik was bang dat ik niet (geheel) wakker kon worden en dat de kinderen aan de deur stonden.  Ik hoorde de kinderen duidelijke woorden zeggen en zelfs de toon van de stem klonk levensecht.  Ik raakte bijna in paniek, omdat dit natuurlijk een zeer vervelende situatie is. Maar tegelijkertijd probeerde ik mezelf rustig te krijgen door erop te vertrouwen dat ik wakker zou worden op het moment dat ik ook daadwerkelijk 'gewekt' zou worden. Dit gebeurde nadien ook op het moment dat de kinderen daadwerkelijk voor de deur stonden. Dus alles daarvoor was slechts een hallucinatie.
Dit is maar om te schetsen dat een slaapverlamming zo af en toe niet te onderscheiden is met de werkelijkheid.  

Een nacht waarin slaapverlamming optreed benoem ik vaak als een nacht met ´valse ontwakingen´.  Ik denk echt dat ik wakker ben, maar eigenlijk zit je nog in een halve droomwereld. Soms krijg ik meerdere 'valse ontwakingen' achter elkaar.    Ik ben een denker en heb natuurlijk al verschillende scenario's in mijn hoofd gehaald. Zo ben ik een tijdje ontzettend bang geweest. Wat nou als er een brand uitbreekt en ik dus niet zou ontwaken? Dan val ik weer terug op het feit dat ik wel daadwerkelijk wakker zou worden op het moment dat ik daadwerkelijk gewekt word, toch? 


Ik ben er van overtuigd dat als je in een slaapverlamming zit en je angst overwint je in een stadium kan komen van bewust dromen (lucide dromen ). 

Dit heb ik namelijk al meerdere keren gehad.  Ik zat in een slaapverlamming en ben daarin meegegaan. Ik liet mij niet leiden door angst. Ik was mij heel bewust dat ik in slaap aan het vallen was en aan het dromen was.  Ik stapte uit bed en liep naar de woonkamer. Ik wist dat ik droomde en mij in een droomwereld begaf. Toch zag ik heel duidelijk dat het mijn eigen woonkamer betrof. Doordat ik wist dat ik droomde wilde ik vliegen. Ik besloot BEWUST door mijn raam heen te springen, want het was toch een droom, en vloog zo weg.  Ik kon geheel sturen in mijn droom wat ik wilde doen oftewel een lucide droom. 

Wat is slaapverlamming?

Je lichaam maakt zich klaar om te gaan slapen. Alle spieren worden al 'uitgeschakeld'. Alleen de oogspieren, de longen en het hart zijn dan nog actief.  De verlamming van de spieren tijdens het slapen is een heel normaal verschijnsel. Dit gebeurt iedere nacht tijdens de REM-slaap. Het zorgt ervoor dat wij tijdens het dromen niet de daadwerkelijke bewegingen gaan uitvoeren. Het verschil bij een slaapverlamming is dat de verlamming al optreed tijdens het wakker zijn. Je bevindt je letterlijk tussen waak en slaaptoestand in.  

Slaapverlamming kan dus optreden tijdens het inslapen, maar ook tijdens het ontwaken. 

Kenmerken van een slaapverlamming: 

Behalve het niet kunnen bewegen zijn er meer kenmerken die kunnen optreden tijdens slaapverlamming, deze kunnen per persoon verschillen.

  • Niet kunnen praten
  • Een verstikkend gevoel, niet goed kunnen ademen.
  • Het horen of voelen van suizen en bonzen in je hoofd/oren.
  • Een zweverig gevoel
  • Een angstig of paniekerig gevoel
  • Hoofdpijn en/of ander pijnen.
  • Het gevoel van een (meestal kwaadaardige) aanwezigheid.
  • Hallucinaties waarbij je dingen hoort, ruikt, voelt of ziet die er niet zijn

Word lid en beloon de maker en jezelf!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts