×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Introvert en de stempel onzekerheid.

Introvert en de stempel onzekerheid.


Stempels en hokjes denken. Jullie kennen het vast wel en geloof me, iedereen maakt zich hier min of meer schuldig aan. Waarom doen we dat eigenlijk? Nou lekker makkelijk toch?


Zelf ben ik een HSP-er en zo introvert als de pest. Ik werk in een team met veel verschillende mensen. Ik heb al erg vroegtijdig de stempel 'onzeker' gekregen van mijn collega's. Dit deed mij echt pijn, want ik weet van mezelf dat ik een jonge zelfverzekerde vrouw ben die al het broodnodige heeft meegemaakt waar ze haar mannetje moest staan. Dus onzeker? Dat kwam eigenlijk niet voor in mijn woordenboek.
Zo reëel als ik ben weet ik ook wel dat ik wel eens onzeker ben, maar wie is dat niet? Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat mijn collega's er totaal naast zaten. Maar wat gebeurt er als je continu van jouw omgeving hoort dat je onzeker bent? Juist, dan word je vanzelf onzeker.

Ik werk in een team waar voornamelijk een heleboel 'schreeuwerds' (extraverte personen) rondlopen. Zelf ben ik iemand die de kat uit de boom kijkt, alleen wat zegt wanneer het nuttig is en liever luistert. Ik ga dus niet mee met de normale 'flow' van het team. Op het team waar ik werk zijn dus heel veel mensen die in mijn 'allergie' zitten en ik in die van hen.
Ik stel mij vaak pas open bij mensen als ik deze mensen toelaat en vertrouw. Dit is dus lang niet iedereen.

Thuis, bij mijn vrienden vertelde ik hoe ik word gezien op mijn werk. Mijn vrienden hebben mij vierkant in mijn gezicht uitgelachen. Haha, jij en onzeker? 'Ga toch weg man!'.
Voor mij gelukkig toch wel weer een bevestiging dat ik zo gek nog niet ben.

Ik kwam maar niet van de stempel af. Hoe hard ik er ook tegen aanschopte. Ik wist dat het geen zin had om er tegen aan te blijven schoppen. Op een gegeven moment zoog het iedere dag mijn energie leeg en besloot ik het maar te accepteren. Ik accepteer dat ik de stempel onzeker heb gekregen. Laat de mensen vooral maar denken dat ik onzeker ben. Tegelijkertijd voelde ik nog wel een kleine boosheid in mij, want waarom namen deze mensen die dit over mij roepen niet de tijd en moeite om mij beter te leren kennen? Ook dit heb ik geaccepteerd en losgelaten.

Wat kan ik mensen meegeven die hetzelfde gebeurt? Blijf dicht bij jezelf en dan komt het uiteindelijk wel goed. Het is super vervelend als je een 'stempel' hebt gekregen. Het is nog vervelender als deze stempel voor je gevoel niet klopt. Ga er niet tegen aanschoppen, want dit heeft echt geen zin. Er komt een moment dat het vervaagt en dat het losgelaten wordt.

Nog een boodschap voor de extraverte mensen onder ons. Introverte mensen zijn niet per definitie verlegen of onzeker. Introverte mensen zijn over het algemeen meer in zichzelf gekeerd. Gelieve niet direct te denken dat we geen mening hebben, niets durven, niet sociaal zijn of bang zijn. Dank je wel!
Gulser Deniz
Woww ! Dankje voor delen Mooi verwoord
09-03-2017 15:18
09-03-2017 15:18 • 1 reactie • Reageer
Louter
Dank je wel voor je lieve reactie! Sorry voor mijn late reactie... xxxx
01-09-2017 13:20
01-09-2017 13:20 • Reageer
Petra
Herkenbaar hoor! Ik heb eens ergens gewerkt waarin ze van me eisten dat ik 'extraverter' werd. Kun je het je voorstellen... de hele dag iemand proberen te zijn wie je niet bent? Tijdens de lunch bezig zijn een gaatje te vinden en hopen dat je er bovenuit komt met een opmerking, want ik had nog niks gezegd :-( Nee, dat was dus niet te doen. Ik heb het daar niet gered, ook al was er op m'n werk niks aan te merken. Ik voelde me een mislukkeling. Achteraf ben ik er zo boos om geweest dat ik mezelf zo heb verloochend, bah... Overigens opvallend veel introverten op Yoors?! Louter, denk jij dat jij wel op een werkplek zit die goed voor je is???
27-02-2017 21:49
27-02-2017 21:49 • 1 reactie • Reageer
Louter
Hoi hoi! Dank je wel voor jouw reactie! Ik kom inderdaad ook wel veel introverten tegen haha! De vraag of ik op de goede werkplek zit worstel ik zelf ook al een tijdje mee! Lastig!!!!
02-03-2017 12:34
02-03-2017 12:34 • Reageer
Emma
Wat mooi geschreven! Ik ben zelf introvert en wordt ook als onzeker gezien. Heel soms ben ik dat wel, maar dat heeft meer te maken met dat ik iets doe of moet doen wat out of my comfort zone ligt. Tijdens mijn vorige baan hebben we een praatsessie gehad die ons team dichter bij elkaar had moeten brengen. Die man dacht mij even te kennen
27-02-2017 13:33
27-02-2017 13:33 • Reageer
Sofievdb
Je verhaal is heel herkenbaar! Ik kreeg altijd te horen dat ik abnormaal verlegen was,kreeg zelfs 1 keer te horen dat ik misschien beter eens naar een psychiater moest gaan. Gelukkig was ik zeker van mezelf en trok ik mij er nix van aan en dacht in mezelf dat die persoon een probleem had. Ik ben ook iemand die de kat uit de boom kijkt en observeert hoe de sociale codes zijn vd mensen. Zo heb ik ook jaren gewerkt met collega's die vooral riepen in een vergadering en elkaar afsnauwden maar ik hield mijn mond. Als ik nu tegen mensen vertel dat ik altijd verlegen ben geweest,niemand gelooft dat want ik ben nu het tegenovergestelde,ik spreek iedereen aan en maak grapjes of zo.
27-02-2017 12:25
27-02-2017 12:25 • Reageer
Dewaputra
Volgens mij weten ze bij jou op je werk niet hoe ze een goed functionerend team moeten samenstellen, dus wie 'de juiste persoon op de juiste stoel' is.
27-02-2017 11:50
27-02-2017 11:50 • 1 reactie • Reageer
Louter
Ben ik het helemaal met je eens! Daar hangt tevens nog een veel langer verhaal aan vast! Neemt niet weg dat ik hier wel 'last' van heb gehad.
27-02-2017 12:00
27-02-2017 12:00 • 1 reactie • Reageer
Shirin Molijn
Wat stom zeg!! Echt zo raat dat wij mensen altijd iedereen in boxjes moeten stoppen!
27-02-2017 11:34
27-02-2017 11:34 • Reageer