×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Late Night Shift #1

Late Night Shift #1


Mijn late dienst is begonnen. Hoe de indeling voor de avond zou zijn weet ik nog niet. De computers die op de begane grond staan zijn allemaal bezet. Ik besluit maar om een plekje op de eerste verdieping te zoeken. Ik heb mijn computer net aangezet en ik zit tegenover een collega die ook een late dienst draait.


Er komt een melding binnen voor ons gebied. De collega en ik kijken elkaar aan en zonder woorden wordt duidelijk dat wij elkaars maatje worden voor deze avond. We besluiten om de melding die binnenkomt direct op te pakken.

De melding die wij krijgen betreft een melding om te gaan naar het centrum. Daar zou een man rondlopen die dreigt om een ruit in te slaan. En dat al op de vroege middag.
Terwijl wij onderweg waren naar het centrum, nam ik telefonisch contact op met de melder. De melder vertelde dat het op het moment wel rustig was, maar dat de man er nog stond. Het werd duidelijk dat er op het moment nog niet iets fysieks was gebeurd. Ik sommeerde mijn collega wel om iets door te rijden. Ik zeg tegen de melder dat wij onderweg zijn en dat hij direct 112 moet bellen als er wel wat gebeurd. Voor ik ophang geeft de melder nog één keer het signalement van de man door.

Op het moment dat wij aankomen in het centrum zien wij een man die voldoet aan het signalement die de melder ons gaf. Grote man, stevig postuur, zwarte bril en grijzig haar. De man staat voor een restaurant. We herkennen de man wel, omdat we wel vaker met deze man te maken hebben gehad. Voor de zekerheid trekken we de man nog even na. Het blijkt een man te zijn die fysiek erg agressief kan worden tevens heeft de man een denkvermogen van een zes-jarige.

Quote

Het blijkt een man te zijn die fysiek erg agressief kan worden.

Louter

Mijn collega gaat in gesprek met de man en ik loop het restaurant binnen. Het blijkt dat de melding gedaan is door de eigenaar van het restaurant. Ik hoor het verhaal aan van de melder. Wat blijkt, in het restaurant heeft een advertentie gehangen dat men werknemers zocht. Hier heeft de man op gereageerd, maar de man kwam hier niet voor in aanmerking. De man kon dit niet handelen en dreigde de ruiten in te slaan. De man heeft zich, tot wij kwamen, hinderlijk opgehouden voor het restaurant.
Ik stel de melder voor dat wij zorgen dat de man in ieder geval weggaat bij het restaurant. Als de man weer terug komt of er gebeurd fysiek wat dan maakt de melder dit opnieuw kenbaar.

Ik loop weer terug naar mijn collega. Ik zie dat mijn collega goed contact heeft met de man. Mooi, want dit is wel belangrijk. Vooral bij dit soort type mensen, want die moet je echt voor je houden. Ik overleg de casus met mijn collega en vertel dat de man weg moet bij het restaurant. Mijn collega gaat weer in gesprek met de man en verteld dat hij weg moet. De man werd wat opstandig en laat weten absoluut niet weg te gaan.

Gezien de man fysiek heel agressief kan worden vraag ik voor de zekerheid een auto op de achtergrond. Als de man niet weg zou gaan zouden we overgaan tot een aanhouding. Ik had al met mijn collega vastgesteld dat een aanhouding met alleen ons twee niets gaat worden. Sterker nog, met zijn vieren zouden wij er al een hele kluif aan hebben.

Quote

Gezien de man fysiek heel agressief kan worden vraag ik voor de zekerheid een auto op de achtergrond.

Louter

Tijdens het aanvragen van een auto op de achtergrond voor een eventuele aanhouding sloeg de man om. Ik hoor dat de man begint over cake en taartjes. Ik hoor dat de man cakejes wil gaan bakken. Dit was een mooi moment om daar op in te haken. Mijn collega en ik hebben de man zover gekregen om naar huis te gaan. Het enige punt is, is dat wij de man naar huis gaan brengen.
We maken een deal met de man dat hij rustig blijft en rustig mee gaat, zodat hij cakejes kan gaan bakken. We laten de man plaatsnemen in ons voertuig. Mijn collega en ik bespreken nog één keer of wij achter deze keuze staan, omdat het toch wel een dingetje is. We bespreken nog één keer of we de handboeien gaan aanleggen. We weten dat de man weer 90 graden zou omslaan en dat het uiteindelijk tot een fysiek gevecht gaat worden. Het contact was nu erg goed. Om die reden hebben wij de keuze gemaakt het niet te doen. Alle veiligheidsmaatregelen die we kunnen nemen, nemen we nogmaals door. Ik zal de auto besturen en mijn collega achterin. De man gaat achterin in de gordel. Het kinderslot aan de zijde van mijn collega gaat er af en dit wordt dubbel gecheckt. Ik spreek met mijn collega af dat ik de auto bij ongemakken direct aan de kant zet. Mijn collega en ik kijken elkaar nog één keer aan en daar gaan we dan.

Gedurende de rit wordt er gesproken over cakejes en taarten. De man wil wel wat cakejes bakken voor ons. De man vroeg meerdere malen wanneer we de cakejes komen ophalen en hoeveel cakejes we moesten hebben. Mijn collega en ik zijn op het niveau(gedachtengang) van de man gaan praten. Het contact verloopt de hele rit prima. Het was hemelsbreed een korte rit, maar het voelt voor mij wel wat langer dan normaal. Ik wil zo snel mogelijk op de bestemming zijn, zodat we de man weer uit onze auto kunnen laten. Op de bestemming aangekomen laten we de man uitstappen. Het is prima gegaan. De man vervolgt zijn weg naar huis om cakejes te bakken.

Ik kijk mijn collega aan en zonder al te veel woorden denken we hetzelfde. We bespreken de casus nog een keer na. We weten dat het een risico was, maar door deze keuze te maken hebben we het probleem wel opgelost. Als we de man zelf niet vervoerd hadden dan was er sowieso een vervolg melding gekomen. Al niet bij hetzelfde restaurant dan wel elders in het centrum. Als we de man niet zelf vervoerd hadden dan was er weer een fysieke aanhouding geweest, welke uiteindelijk toch niet heel zinvol is. Al met al was het een risico, maar hey risico van het vak, niet waar?
johan_jongedijk
Ja ook in de beveiliging wordt je geleerd niet je gedult te verliesn en proberen rustig te blijven in alls gevallen .maar heel som is dat knep lastig hoor ik zeg het je
10-02-2017 17:34
10-02-2017 17:34 • Reageer
DvdVelden Blog
Gaaf en mooi verhaal !
10-02-2017 17:10
10-02-2017 17:10 • Reageer
Hans van Gemert
Interessant inkijkje in belangrijk werk
10-02-2017 17:10
10-02-2017 17:10 • Reageer