×

Yoors


exit_to_app Inloggen

480
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Angst- en paniekaanvallen

Angst- en paniekaanvallen


Angst- en paniekaanvallen, het blijft moeilijk uit te leggen aan mensen die dit zelf nog nooit hebben mee gemaakt. Ik kreeg mijn eerste paniekaanval toen ik 22 jaar was. Op het moment dat ik mijn eerste paniekaanval kreeg, was er niets aan de hand. Ik zat gezellig met collega's aan een stukje taart. Ik begon te trillen, ik moest weg uit de ruimte waar ik was, mijn ademhaling was niet normaal. Mijn hart bonkte vreselijk, tintelingen in handen en benen, mijn bloed kookte (kolkend gevoel). Trillen uiteindelijk over heel mijn lichaam. En toen de angst weg trok, kwamen de tranen.

Een dame op YouTube (Mind Work Productions) legt uit hoe je kunt ervaren wat iemand voelt als hij/zij een paniekaanval heeft. Pak een rietje, adem erdoor, knijp je neus dicht, doe 20 kniebuigingen en draai daarna 20 rondjes. Ga dan zitten en voel wat je lichaam doet. Dat voel iemand dus ongeveer in een paniekaanval. De 1 zal het erger kunnen hebben dan de ander.

Deze aanvallen, kwamen bij mij op momenten in mijn leven als ik te lang sterk was geweest. En als het dan rustig werd in mijn leven was daar de ontlading. Ik legde wel eens uit aan mensen, uit het niets wordt ineens een emmer angst en paniek over mij heen gegooid. Verder vond ik het altijd lastig uit te leggen. Omdat er op dat moment niets was. De afgelopen tijd waren er echter wel genoeg triggers/spanningen geweest. Dat is wat ik nu weet. De kunst is dan ook spanning en ontspanning in balans te houden. Blijf als het even kan leuke dingen doen! Dat is zo belangrijk.

Ooit was er een oom, die dacht dat ik harder moest aangepakt worden. Ik stelde mij aan, mijn partner destijds moest harder voor mij zijn. Oordelen dat kon hij wel. Jaren later, kwam hij bij mij terug om zijn excuses aan te bieden. Hij zat in de ziektewet omdat hij last had van angst- en paniekaanvallen en snapte nu pas hoe ik mij toen voelde. Zo blijkt wel weer zoals met zoveel dingen, pas als je het zelf hebt meegemaakt, weet je hoe het is...

In dit filmpje van YouTube, staat hoe het is, leven met angst- en paniekaanvallen.

Er verschijnen 2 foto's van dames welke last hebben van deze aanvallen en dat geldt ook voor mij.

Ook ik geef niet op, ik blijf alles steeds weer proberen.

Alleen door de strijd aan te gaan, kun je je angsten overwinnen.


In mijn geval had ik het onder controle. Alleen merk ik nu ik in de overgang ben, dat de hormonen ook invloed hebben en juist een angst- en paniekaanvallen veroorzaken. En ik ben daar ook niet de enige in.

Gelukkig weet ik nu waar deze paniek vandaan komt. Ik laat het maar weer over mij heen komen. Het gaat weer over. Maar makkelijk is het zeker niet...

Ik hoop zo een beetje duidelijk te hebben gemaakt wat angst- en paniekaanvallen inhouden. Sommige mensen komen er weer vanaf gelukkig. Maar er zijn ook mensen, die af en toe er weer tegen aan lopen.

In mijn geval, als ik nu nog in een paniekaanval terecht kom, is het genoeg als je er bent. Meer hoef je niet te doen.

Warme groet van Lia
Max Trans LGBTQ
Is inderdaad heftig... Zelf heb ik ze gelukkig, nou ik denk 5 keer gehad over de afgelopen 10 jaar... Niet vaak dus, maar wel hele zware... Ik heb PTSD vanwege vele trauma's, heb dus wel veel angst, maar weet dat vrij goed onder controle te houden enkel eens in de 2 jaar (gemiddeld gezien dan) komt alles er wel even uit... Weet dus hoe het voelt, ook heb ik 2 exen die Borderline hadden en paniekaanvallen, nou kan ik daar best wel goed mee omgaan, maar als je m'n blogs hier leest over de paniek van mijn schoonzus... zou je denken van niet, maar dat komt omdat ze ze ook gebruikt als manipulatiemiddel naar mn broer toe en omdat ik dat doorzie accepteerd ze mijn hulp niet. Vond dat in t begin heel irritant, want als ik wel toegelaten werd was het zo voorbij... Nu moet ik alles aanhoren en dat geeft me enorm veel stress en angst op de een of andere manier. Wordt nerveus van haar paniek aanhoren en mijn dag (aangezien het altijd s' morgens is eigenlijk) is daardoor heel vaak verpest. Mede hierdoor zoek ik voor mijn eigen mentale gezondheid nu een andere woning ;)
13-11-2017 15:35
13-11-2017 15:35
'Klein'
Wat heftig zeg! Ja, ik heb ze ook maar in mindere mate en heb er medicijnen voor (tegen) Raar he, dat mensen het niet snappen. Iedereen weet toch wel wat angst is? Nou, doe dat keer honderd zou ik zeggen en dat het je overvalt. Bedankt voor je openhartige verhaal en sterkte ermee!
03-08-2017 16:11
03-08-2017 16:11
HeArt&SoulConnection
Ik wens jou veel sterkte, het zal heel veel onmacht veroorzaken. Je doet het supergoed het er gewoon te laten zijn. Je hoeft ze niet te 'bevechten' . je mag ze door hoe lastig ook. Ik hoop dat je vele lieve vriendinnen en vrienden hebt die je kunnen steunen bij behoefte.
12-07-2017 15:16
12-07-2017 15:16
Vicky
Heel mooie blog Heb zelf last van angst en paniekaanvallen door borderline Ik deel deze alvast
07-07-2017 08:11
07-07-2017 08:11
De schaamte voorbij!
Goed beschreven! Ik heb periodes dat het even weg is, maar ook periodes dat ik niet zonder een paniekaanval uit bed kan komen. Ook hier bij stress/lang sterk houden meer last.
02-07-2017 11:24
02-07-2017 11:24
Darvina
Ik heb zelf ook jaren (en soms nog) paniekaanvallen gehad. Mensen wisten niet wat er gebeurde en keken vaak vreemd. Nu voel ik ze meestal opkomen en krijg ik ze goed onder controle.
01-07-2017 09:33
01-07-2017 09:33
Gertiena
Dat is echt heel erg, ik weet er alles van en mijn man heeft het ook zo erg dat hij steeds dacht dat hij heel ziek ging worden en daardoor ook ziek werd. Gelukkig gaat het nu weer wat de goede kant op en durft hij weer weg ergens heen. Het is heel erg Lia heel veel sterkte X Liefs Gertiena
30-06-2017 21:51
30-06-2017 21:51
LivingThaGoodLife
Ik wist dit ook jarenlang niet hoe dit voelde.. kende het alleen van horen zeggen.. Tot ik dus echt te lang mijzelf voorbij was gegaan en weg had gecijferd in een lange verkeerde relatie. En ik in de AH notabene mijn eerste paniekaanval kreeg. Vreselijk .. Niet fijn, gelukkig is het hier al even geleden, al merk ik soms idd onder invloed hormonen (net als nu sindskort weer een pil word geslikt hier die me een hormonenmonster maken lol) ik ook er bevattelijker voor ben die kant op te neigen.. brrr
30-06-2017 20:43
30-06-2017 20:43
Flying Eagle
Angst en paniek kunnen verschrikkelijk huishouden in een mensenleven. Dat is wel duidelijk. En je hebt het hier goed onder woorden gebracht.
30-06-2017 14:04
30-06-2017 14:04