×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Grappige dingen...


Nu moet ik eerst even wat uitleggen, grappige dingetjes is de openingstekst van onze burgervader (ofwel burgemeester) Koen Schuiling, in een column van het weekblad Den Helder op zondag. 

Om nu maar gelijk dan een grap hierover te maken: hij komt altijd op vrijdag!

De afbeelding hiernaast is de bewuste column en ja, het zijn best grappige feitjes. Totdat ik het laatste stuk lees…

En als ik vanwege een lange zit met zonder drinken lichtelijk uitgedroogd nog snel een flesje wil scoren op Centraal voor de reis naar Den Helder begint, moet ik zelf scannen en pinnen. Ik scan dus en ineens hoor ik een stem: 'bedankt en tot ziens'. Ik kijk om me heen. Niemand. Het is een apparaatje wat me bedankt. Maar het pinnen lukt me niet. Ook niet bij het volgende apparaat enz. enz. Als ik vijf keer bedankt ben, leg ik het flesje weer terug in de schappen. Bedankt! Alleen dat 'tot ziens' … Dat weet ik eigenlijk nog niet.

~ Einde citaat ~

En daar, beste burgervader, daar wringt bij mij nou een beetje de schoen. Het is als een wijzend vingertje. Een vingertje dat zegt: 'dat is niet goed geregeld en tot die tijd zal je mij hier niet meer zien…'

Natuurlijk heeft u gelijk, maar die schoen, die wringt toch wel een beetje. Ik voel namelijk met u mee. Ja, eerlijk waar, ik voel een beetje met u mee. Ik herken uw verhaal wel. Het is namelijk niet goed geregeld. Het oude, vertrouwde, heeft plaats gemaakt voor het nieuwe en samen hebben we daar schijnbaar nog best wel moeite mee. Voelen ons wat dat betreft misschien zelfs wel wat 'onbegrepen'.

Nou is het natuurlijk zo dat het mes aan twee kanten snijdt. Zeker in mijn geval en soms zelfs aan drie kanten! Aan drie kanten? Jawel, aan drie kanten.

Via het internet kan ik namelijk plastic zakken bestellen bij de HMC (of hoe heet die afval verwerker ook alweer?), want we moeten toch immers gaan scheidden met dat afval. En ergens snap ik dat wel hoor, we moeten nu eenmaal groener, goedkoper en efficiënter. Heus waar, ik begrijp dat wel. Maar waar blijft die nieuwe bak nu? Want met de afgelopen eerste herfststorm was het toch wel een beetje een zooitje met al die losliggende zakken.

Kijk, dat we restafval moeten verminderen, alweer alom begrip. Maar moet het nu op deze manier? Ik bedoel, die bejaarde man aan het einde van de straat, die moet nu twee blokken om, om dat ene zakje per week weg te brengen. Niet vergetende dat die rolstoelgebonden jongeman al helemaal in het nauw aan het komen is, omdat ook op de zorg en de huishoudelijk hulp de afgelopen jaren flink beknibbeld is.

Kijk dat mes, dat voelt inmiddels als een dolksteek in onze rug. De gemeente had toch wel kunnen bedenken dat plastic gewoon gaat zwerven over straat, als er een beetje wind staat in Den Helder? En wind, dat hebben we zeker in Den Helder, u zult dat vast inmiddels weten…

Dat restafval had toch ook wel in een kleinere container gekund? Zeg maar formaatje groenafvalbak en dat plastic zou ook wel in zo'n bak passen hoor. Twee zakken in twee weken, moet denk ik geen probleem zijn.  

Ja, bedankt! En dat 'tot ziens', nu laten we dat maar hopen, maar ik ben bang dat we er samen niet uit zullen komen. Er is besloten en de inwoners wordt het maar naar binnen geduwd. Nogmaals: alle begrip dat het efficiënter moet en vooral goedkoper. Laten we hopen dat we dat ook op de rekening zien van de gemeentelijke belastingen.

Bedankt! Er is nou bepaald niet echt nagedacht over het inzamelen van al het afval…

Uw column heeft mij in elk geval wel even 'in de digitale pen doen klimmen'. Ja, wat dat betreft heeft het nieuwe dan toch ook wel weer zijn voordeel. Eén druk op de knop en het gaat zo het wereld wijde web op. Maar ik moet er aan toe voegen: 'ik voel me wel een nummertje' als ik hem digitaal naar u verstuur, krijg ik weer een correspondentienummertje aan mijn mail gelabeld en als ik vragen of opmerkingen heb, of ik dan dat nummertje wil gebruiken…

Bedankt!

En verder: graag tot ziens, zowel in papieren vorm van de column (het is zo ongeveer het enige wat ik lees in dat blad), als dat u uiteraard altijd welkom bent voor een kop koffie en een goed gesprek. Ik heb best goede ideeën hoor...
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts