×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Want kracht wordt zichtbaar in zwakheid...!


Een contradictie die we hier zo even aantippen, want kracht en zwakheid zijn twee tegenpolen. Maar ook het toegeven van zwakte is een sterke eigenschap.                 

‘Als zwak beoordeeld worden is helaas een magneet voor de harde profiteurs, oplichters, pesters...’

Bovenstaande is een reactie op een eerdere blog. Ik gebruik hem, omdat mijn kijk op de maatschappij hierdoor enorm veranderd is. Mijn kijk op de maatschappij is dusdanig veranderd, dat ik probeer het goede in de mensen te zien, maar tevens zo ontzettend slecht tegen onrecht kan! 

Overigens heb ik het er niet over dat je als zwak beoordeeld kan worden door de mensen om je heen, dan heb je mijn reactie niet begrepen. Want beoordeeld worden door mensen is iets anders dan toegeven wat je zwaktes zijn.

Eén van mijn zwaktes is, zoals ik al zei, dat ik enorm slecht tegen onrecht kan. Het is tevens een kracht die ik kan gebruiken om juist die mensen die onrecht wordt aangedaan ter zijde te staan. Te proberen om te bemiddelen, maar in elk geval te luisteren (en dan bedoel ik oprecht en geïnteresseerd te luisteren…!) naar de benadeelde persoon. 

Anderzijds is mijn zwakheid dat ik moeilijk hulp zal zoeken van derden. Hierin ben ik zwak, (hoewel sterk dan weer dat ik het toegeef), waarin kracht dus niet zichtbaar is. Mijn gezondheid is dusdanig, dat ik steeds vaker voor mezelf zal moeten toegeven dat iets niet meer lukt en dat et dus beter zou zijn om hulp er bij te vragen. En dat is moeilijk, om te beseffen dat iets niet meer gaat!

Waarom haal ik dit aan zou je zo kunnen denken. Wel hierom:

Mijn kijk op de hele maatschappij is aan het veranderen!

Zoals ik in een eerdere blog ook wel heb geschreven, hebben wij veel voor mensen klaar gestaan. Er zijn vele herinneringen die zijn bijgebleven en ik kan zoveel voorbeelden geven van waar wij klaar hebben gestaan voor anderen (en dit deden wij met liefde), om zo eens wat voorbeelden aan te halen; 

Elke avond belde ik met een vriend die zijn vader ‘slecht lag’. Later werd er eens een opmerking over gemaakt door een oudste van een kerk met de opmerking: Ja, hij heeft er tijd voor, hij is toch elke dag thuis…

Is dit nu de kracht die zichtbaar werd in mij, of de zwakheid van deze oudste om niet even de telefoon te pakken en te bellen hoe het gaat?

We hebben eens voor drie maanden lang iemand in huis gehad met een trippel diagnose: alcohol, drugs en borderline. We werden voor gek verklaard door de kerk waar we toen kwamen, maar toen ik ze vroeg voor een (betere) oplossing, hadden ze geen antwoord.

Is dit nu de kracht die zichtbaar werd in ons, of de zwakheid van de kerk die geen antwoord had?

Een aangespannen rechtszaak tegen de gemeente waar wij wonen, wonnen we doordat ik voorbereid was met een multomap vol bewijzen, verklaringen van artsen en ondersteunende rechtszaken die in het verleden door anderen waren gevoerd met soortgelijke gevallen en uitspraken die in ons voordeel was. De gemeente had slechts 1 a4-tje wat voorgelezen werd en door de rechtbank direct de prullenbak werd gewezen.

Was dit nu kracht die in mij zichtbaar werd, of de zwakheid van de gemeente die geen antwoord wist te geven op mijn argumentatie en mijn inziens onvoorbereid bij de rechtbank verscheen.

Kracht word zichtbaar in zwakheid…

Ondanks mijn gezondheidsproblematiek, heb ik de tijd gehad om dingen te onderzoeken. Om mij voor te bereiden en op veel punten mensen nu kan en ook regelmatig mag helpen en ondersteunen. Vaak weet ik een weg, een manier om net even dat stapje verder te gaan dan gezonde mensen. Natuurlijk: ik heb er alle tijd voor om bepaalde dingen uit te zoeken, maar… 

Ook ik heb hulp gehad in het verleden en mij laten adviseren waar mijn zwaktes lagen in deze. Een rechtszaak tegen het UWV heeft een advocaat mij bijgestaan en om daar goed op te letten, heb ik bepaalde zwakke punten en inzichten weten om te zetten tot een bepaalde kracht om te zoeken naar oplossingen of ondersteunende feiten. Ook door stichting Mee, die mij heeft bijgestaan en die mij veel heeft uitgelegd.

Wanneer ik nu naar een rechtbank zou moeten, ga ik met opgeheven hoofd naar binnen, omdat ik weet hoe ik mijn zwakte kan omzetten naar kracht en mij voor te bereiden.

Enfin, jou zwakheid kan ook jou kracht worden, als je maar weet hoe je hier mee om moet gaan!

Meer lezen?

Mijn kijk op de maatschappij

Haal deze tekst weg en vul hier je tekst in.

De maatschappij is verhard en tevens eist het zoveel van je...

Haal deze tekst weg en vul hier je tekst in.

Ook bloggen op Yoors? Of meer lezen en reageren?

Meld je dan nu aan.expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts