×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Handleiding tot het leven?

Handleiding tot het leven?


Ik weet niet helemaal goed hoe dit werkt en of ik dit wel kan. Maar ik kreeg het advies de dingen van mij af te gaan schrijven/typen. Ik zal in het kort beginnen over mijzelf.

Hai, Ik ben dus Manouk. Ik ben 25 jaar en woon samen met mijn vriend in het mooie Den Haag. Ik ben al 7 jaar werkzaam in een winkel met veel plezier. Vier jaar geleden in 2013 stond mijn leven op zijn kop. Ik als 21-jarig broekkie kreeg te horen dat ik Hodgkin-lymfoom had. Voor de leken onder ons, Lymfeklier Kanker. Het leven van zowel mij als mijn familie stond natuurlijk volledig op z'n kop. Maar met de nodige chemo en bestralingen was ik er gelukkig ook zo weer vanaf. In die 4 jaar tijd is er een hoop gebeurd zowel geestelijk als fysiek. Ik heb weinig energie. Mijn zenuwen zijn chronisch beschadigd. Ik heb zoals ze het noemen een Chemo brein, waardoor ik dus het nodige vergeet. En nog maar niet te beginnen waar ik nu allemaal extra kans op heb.

Nu ben ik in Maart begonnen met Oncologische Revalidatie. Hier heb ik verschillende programma's. Ik krijg Fysiotherapie, maar helaas niet het masseren, maar fijn het sport aspect. Ergo therapie, wat dus helpt met mijn vermoeidheid. Gespreksgroep waar ik dus met lotgenoten over Kanker en de gevolgen van praat. Ook krijg ik verschillende eenmalige cursussen zoals bijvoorbeeld: Zwemmen, Seksuologie en Thai-Chi. Ik ben de jongste van de groep. de jongste na mij is bijna 50. Dit is niet erg, het zijn super lieve mensen waar ik zeker supergoed mee kan praten. Maar hun snappen het gedeelte natuurlijk niet van: Ik ben pas 25! En ik kan op mijn 25ste minder dan een gezond iemand van bijvoorbeeld rond de 40. Ik heb de hele dag door pijn in mijn gehele lichaam. Maar toch ga ik naar mijn werk en laat ik mij niet kennen. Dit een gedeelte omdat ik al vanaf mijn laatste Chemo om hulp vroeg aan mijn arts omdat ik steeds meer pijn kreeg, maar ook omdat ik denk dat ik het allemaal prima alleen kan. Je komt alleen en je gaat alleen, toch?

Uitleggen wat ik allemaal voel en hoe, vind ik heel moeilijk. Hoe meer ik het aan mensen uitleg, hoe minder ik het zelf ga snappen. Ik heb nog steeds het idee dat ik het allemaal gedroomd heb. En nu ik wakker ben, het allemaal niet is gebeurd. Misschien een bescherming voor mijzelf omdat ik anders teveel en te diep ga nadenken? Maar helaas was het geen droom, is het echt gebeurd. Maar hoe ga je ermee om? Hoe ga je met de extra tijd die je eigenlijk heb gekregen om? Hoe valt er te genieten als je altijd maar pijn hebt en vermoeid bent? Hoe, Wat en Waar? Mijn titel zegt: Handleiding tot het leven? Die zou ik zo kopen, maar helaas moet ik dat allemaal zelf uitzoeken.

En dan is het: Ik ben pas 25....
MarijkeToscana
Die handleiding ga je zelf schrijven. Stap voor stap manieren vinden om zo prettig mogelijk met jouw 'nieuwe leven' om te gaan...
12-05-2017 07:57
12-05-2017 07:57 • Reageer
Mayke Muller
Het is ook heel heftig wat je hebt meegemaakt en wat je nog steeds meemaakt. Je bent pas 25 en je wilt alle dingen kunnen doen die anderen van jouw leeftijd ook kunnen. Ga uit van jouw kracht en haal plezier uit de dingen die je nu wel kunt. Stapje bij stapje kom je er. Blijf schrijven, want schrijven haalt de scherpe kantjes er af. Lees veel over anderen die dit meegemaakt hebben en hoe zij nu in het leven staan. Xx
12-05-2017 05:34
12-05-2017 05:34 • Reageer
Hans van Gemert
Goed dat je het deelt, dat je dit bespreekbaar maakt. Het lijkt me inderdaad lastig als je 25 bent en dit achter je kiezen hebt. Een handleiding heb ik niet, dat geldt overigens voor iedereen. Maar erover vertellen of schrijven is altijd een goede uitlaatklep. En wat dat betreft: ga je gang!
11-05-2017 23:38
11-05-2017 23:38 • Reageer
LWAlmanak
Hoi hoi, Dank je wel voor jou openhartige verhaal! Best heftig. Er is helaas geen handleiding voor het leven, ja, het geloof kan je een houvast geven. Enfin, bijzonder, ik ga je volgen. Lees hier mijn verhaal: https://yoo.rs/lwalmanak/blog/over-ziek-zijn-en-zo-1481054137.html?Ysid=25702 Sterkte!
11-05-2017 23:05
11-05-2017 23:05 • 1 reactie • Reageer
Manouk
Haai, Dankjewel! Ik ga jou verhaal ook meteen lezen!
11-05-2017 23:12
11-05-2017 23:12 • 1 reactie • Reageer