Belangrijke info over mijn huis in Toscane


Vaak vragen mensen waar mijn huis precies ligt. Dat is wel te begrijpen, want Toscane is een tamelijk groot gewest, dat een veel groter gebied omvat dan alleen de omgeving van Florence en Siena. Met 22.992 km2 is het ongeveer half zo groot als Nederland. Ik woon tamelijk in het noorden, niet ver van de kust vandaan, terwijl de Apuaanse Alpen ook in de buurt liggen en op veel plekken te zien zijn.

Bij mijn huis vandaan kun je nagenoeg overal met het openbaar vervoer komen. Ik woon hier nu bijna 17 jaar en heb - zonder auto - elke bestemming kunnen bereiken waar ik echt naartoe wilde. Grotere steden, zoals Lucca, Pisa, Florence of Castelnuovo zijn de hele dag door en ook in het weekend te bereiken. Stadjes en dorpjes hier in de buurt (die niet aan de spoorweg liggen) moet je je reis goed plannen en vooral ook controleren hoe laat de laatste bus terug gaat. Sommige bussen rijden vooral voor de schoolkinderen of mensen die in bepaalde fabrieken hier in het dal werken, dus niet altijd op tijden die toeristen 'logisch' vinden. 

Zelf heb ik altijd gezorgd dat ik, als ik ergens heen ging, geld voor een taxi bij me had, zodat ik zonder stress een aansluiting kon missen en toch gewoon terug naar huis kon. Geloof dat dat in al die jaren twee keer mijn taxigeld heb aangesproken. Een keer omdat het zo verschrikkelijk begon te regenen en onweren dat ik niet op de bus wilde wachten. Dat was de twintig euro ruimschoots waard...

Mijn Toscane-pagina

Hier lees je meer over mijn leven in Toscane en over mijn huis, dat nu te koop staat.