Spiegeltje spiegelt aan de wand wie is de...

Spiegeltje spiegelt aan de wand wie is de...


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Op de plek van de puntjes kun je buiten ‘mooiste’ ook veel andere zaken invullen. Slimste, knapste, rijkste en ga zo maar door. Het vreemde is dat als je iets aan een spiegel vraagt je de vraag feitelijk aan jezelf stelt. Je kijkt jezelf in de ogen.  Als je die vraag dus aan jezelf stelt impliceert dat dan niet dat je onzeker bent over bijvoorbeeld je uiterlijk of kennis of kunde? Impliceert dat niet dat jij jezelf vergelijkt met een ander? Misschien is die ander wel beter of slimmer of mooier. En wat gebeurt er dan als die spiegel, jij dus, antwoord dat die ander beter of mooier is? Ben je dan jaloers op die ander of kun je accepteren van- of beter nog blij zijn voor die ander? Of ben je misschien onzeker over je eigen kunnen omdat een van je ouders nooit zag waartoe jij in staat was? Je ouders jou misschien niet de ruimte gaven om dingen te proberen met woorden als “kom maar hier, ik doe dat wel want jij kunt dat toch (nog) niet”? Zelf was ik in de ogen van mijn vader 'maar een meisje'. Mijn jongere broertje kon alles beter, mocht ook meer. Later mocht ik nergens heen zonder zijn toezicht waarover hij dan later aan mijn vader verslag moest uitbrengen. Ik was er van overtuigd dat ik minder waard was omdat ik maar een meisje was.

Die overtuiging ‘niets waard’ heeft me later erg vaak in de problemen gebracht. Verstandelijk leerde ik wel dat ik net zoveel waard was als ieder ander. Maar gevoelsmatig was dit een pijnpunt. Ik kon ongelooflijk heftig reageren als  ik het gevoel had dat iemand mij ‘minder waard’ vond of zichzelf ‘boven’ mij plaatste. Die reacties schoten er soms pijlsnel uit. Niet vanuit mijn huidige volwassen zijn maar vanuit de pijn die het kind van destijds ervoer, als het ware de pijnlijke plek die door iemand aangeraakt werd. Mijn zielige ik kwam aan het woord en ik hoorde haar achter mijn rug fluisteren: “Zie je wel, je bent niets waard.”

Alle woorden van anderen stuitten tegen een muur en konden niet binnen komen, ik kon ze gewoon niet voelen. Wat er ook gezegd werd, de ‘zie-je-wel-ik-ben-niet-goed-genoeg’-mantra stak direct de kop op. En als iemand iets aardigs zei dacht ik ‘die-moet-iets-van-me’ of ‘die-wil-alleen-maar–aardig-doen’. Ik kon lange tijd niet geloven dat iemand meende wat hij/zij zei. Later leerde ik dat het mijn eigen overtuiging was die veranderd moest worden. Het was nodig dat ik met andere ogen naar mezelf ging kijken. Ik was de enige persoon op deze wereld die zichzelf een waarde toe moest kennen. Ik was degene die moest stoppen met veroordelingen over mezelf. De herontdekking van mezelf was een behoorlijk lange zoektocht en kostte veel pijn en moeite.

Quote

We zijn niet gevangen in de ijzeren greep van het verleden. We zijn gevangen in de ijzeren greep van de illusie dat we onszelf moeten beschermen tegen wat er in het verleden gebeurd is. 

 Ingeborg Bosch

Als kind ging ik er gewoon vanuit dat alles normaal was zo als het was. Ik wist niet beter dat mijn behoeften niet telden, het ging immers niet om mij. En hoezeer ik ook mijn best deed om 'goed' te zijn ik bleef tot ver in de volwassenheid toch 'maar een meisje, dat lomp was bovendien'. Die zoektocht bracht me eerst bij heel veel overtuigingen die ik onder ogen moest zien. De overtuiging dat ik niets nodig had, dat ik altijd lief moest zijn en vreselijk mijn best moest doen. Het onder ogen zien van het schuldgevoel over zaken waar ik als kind part nog deel aan had. 'Had ik toen maar... '

morgen, morgen gaan ze van me houden. Als ik nu altijd lief ben, nooit boos ben, alles precies doe zoals mijn moeder het wil, dan gaan ze morgen van me houden. Als ik nou precies het juiste voel en het juiste denk en me nooit vergis dan gaan ze morgen, morgen van me houden

Jeanette Meijvogel

Onder de puinhoop van alle afgebroken afweermechanismen kon ik op eigen benen gaan staan om mijn leven in de hand nemen.  Het drong langzaam tot me door dat ik, datgene wat ik meende niet gekregen te hebben, nu mezelf kon gaan geven. Ik leef niet meer in het verleden van dat kleine gekwetste meisje. Ik leef nu mijn volwassen ik. 


Regelmatig zie ik mensen heftig reageren op situaties of woorden waarvan ik denk dat ze als aanval opgevat worden. Vaak zie ik dat dan niet op die manier. Regelmatig zie ik mensen in de aanval gaan of boos worden en terug slaan. Heel vaak zie ik mensen dingen doen om waardering of zelfs liefde te krijgen. Wat zegt dat over die mensen? Uit ervaring weet ik dat onder dit soort reacties meestal pijnplekken uit de kindertijd verborgen liggen.  Als iemand, anders dan uit Liefde, vreemd reageert dan zou de vraag voor die persoon mijns inziens moeten zijn:

"Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wat is er met mij/hem/haar aan de hand?"

Quote

Hoe meer een mens zichzelf onderzoekt, hoe meer kracht hij in zichzelf vindt.

 door: I. Khan

©Marion
 

kopfoto: pixabay

Gratis aanmelden?

Gebruik dan hier mijn persoonlijke link!


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (11 reviews)
expand_more
Verberg reacties
2017, en een meisje is nog steeds vaak maar een meisje. Wat gaat de stilstaande tijd toch snel. Mooi beschreven Marion! Graag gelezen!
| 15:31 |
Dank je wel, fijn om te horen! ;-)
| 16:02 |
:)
| 16:46 |
Mooi geschreven over een niet zo mooie ervaring en dan druk ik me zachtjes uit!
Jou hoef ik niet uit te leggen hoe het werkt, want je hebt het zelf heel goed in de gaten.
Maar verstandelijk weten we het allemaal wel.
Zelf heb ik ook mijn pijnpunten uit mijn jeugd, het eenzaam zijn, niet gezien en geteld worden.
Maar als iemand dan per ongeluk jouw of mijn "code intoetst" dan doet het nog altijd verrekte zeer!
| 23:03 |
Precies... maar op een gegeven moment zie je dat die betreffende code ingetoetst wordt en dan doorzie je het en drijft het ook steeds sneller voorbij ;-)
| 15:51 |
Dat is ook weer waar!
| 16:04 |
:-)
| 16:06 |
Prachtig stuk waar velen zichzelf in herkennen denk ik. Een mens moet blijven groeien en dat kan enkel "met die spiegel"
| 07:43 |
Inderdaad, dank je wel!
| 17:51 |
Heel mooie blog!
| 14:03 |
Dank je wel! :-)
| 14:07 |
Heel herkenbaar. Ik ben de oudste en moest ergens beter in zijn, maar dat beter zijn botste weer.
Nu kijk ik zelden nog in de spiegel, ik hoef niet te zien om te voelen.
| 11:33 |
Dank voor je fijne reactie. Reflecteer jij vanuit het voelen dan?
| 11:35 |
Ik vind mij er vaak anders uit zien dan ik mij voel.
| 11:43 |
ja, ik ook.. :-D)
| 11:49 |
Dat is ook meteen het lastige vind ik.
Mensen vinden mij er krachtig uitzien, terwijl ik het moeilijk heb.
Vaak kijk ik nors terwijl ik aan het denken ben.
| 12:01 |
Ja, dat herken ik ook wel. heb ook vaak pijn die niet te zien is aan de buitenkant. Met het spiegelen echter wordt iets anders bedoeld. Stel je hebt een conflict met iemand, kun je dan naar jezelf kijken om te ontdekken wat je eigen aandeel in het conflict is? Dat gaat eigenlijk een beetje de diepte in, zelfreflectie daar ging dit stukje ook over. Soms weet je waar je eigen reacties vandaan komen maar bij een ander weet je dat meestal niet. Die gaan vaak niet over jou maar zeggen meer over de persoon zelf.
| 12:07 |
Ok, ik doe dat ook wel, zeker met mensen die vroeger meer na aan het hart gelegen hebben. Dan is het goed om je gedachten en oordelen verder te bedenken en of je ze wel neemt om de juiste redenen.
| 12:33 |
inderdaad :-))
| 13:12 |
Ook de reden waarom je niet kunt oordelen over een ander vind ik, het beste is gewoon te checken of hetgeen je ziet ook klopt ;-)
| 12:08 |
Mooi verwoord. Kinderen worden inderdaad heel vaak 'voorgevormd' door wat ze als kind te horen krijgen.
| 19:49 |
Inderdaad. Dank je voor je reaktie.
| 21:08 |
Heel, heel herkenbaar. Mooi geschreven.
| 19:47 |
Dank je wel Gerda :-)
| 21:08 |
Xxx
| 21:09 |
Xxx
| 21:12 |
Mooi geschreven. Ik denk herkenbaar voor velen.
| 16:40 |
Dank je wel Naturefreak ;-)
| 18:10 |
Dit is een heel mooie blog.
| 12:54 |
ahw.. Dank je wel!! :-D
| 14:34 |
Wauw!!! (En nu moet ik weer die verrekte drie woorden vol maken). Wat een spiegel hou je me voor! Ik herken dit... wie niet... nu nog mijn overtuigingen overtuigen. Heel goed stuk!
| 08:39 |
Hihi dank je wel voor je mooie reactie :-)
| 09:37 |
Een goed, indrukwekkend en waardevol stuk, Marion!
| 20:44 |
Dank je wel Hans, ik ben blij met je reactie!! Ik krijg helaas geen kopfoto gepost. Een serverfout..Heb jij dat misschien ook al gemerkt? . :-/
| 21:59 |
ohh... ik zie dat bijna iedereen dat heeft :-O
| 22:03 |
Ja, het is iets algemeens vandaag... Morgen beter, hopen we :-)
| 22:58 |
Ja.. dat zal vast goedkomen :-)
| 23:04 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen