Google weet alles van je


Vorig weekend stond er een bericht in het AD dat ging over wat Google allemaal van je weet. Je kon een 'take-out' laten maken waarin alle gegevens staan die Google over jou of jouw account heeft opgeslagen. Ik besloot dat eens te doen. Nadat ik het voor elkaar had gekregen, heb ik nog even naar het scherm zitten kijken, tot ik de tekst las dat het enkele uren tot dagen kon duren voordat de gegevens verzameld waren. Oké, nou, dan zie ik het wel in mijn mailbox verschijnen.

Ik was het alweer vergeten toen eind vorige week een mailtje in mijn inbox arriveerde: De take-out was klaar. Heeft toch al gauw een dag of vijf geduurd! Mijn hemel, wat weet Google allemaal wel niet van mij?

Zoals in de krant ook al vermeld stond, gebruikt Google de extensie .JSON veel in de overzichten, die kun je als gemiddelde burger dus niet openen. Maar er blijft genoeg over om je over te verbazen. Ik neem u even mee voor een kijkje in mijn Google-geschiedenis.

Mijn Google-geschiedenis begint in het voorjaar van 2008, ik ben net gescheiden en verhuisd. Toen heb ik kennelijk een google-account aangemaakt. Ik wilde mijn scheiding markeren met het kopen van een 'vrijheidsring', ik had mijn trouwring tenslotte af gedaan. Dat zie je terug in mijn zoekgeschiedenis van  advertenties, ik heb gezocht bij desieraderie.nl en bij pandorashop.nl, dit was op 22 juni 2008 om 08:01:31 uur. Op 25 juli 2013 09:48:59 uur zat ik op de site van cheaptickets.nl, dat klopt, uiteraard klopt dat, in september zou ik voor mijn werk naar Amerika gaan. Kennelijk was het een warme zomer, want op 14 juli 2013 om 19:24:38 zocht ik bij stofzuigerstore.nl/category/dyson-ventilator, naar een ventilator dus. 

De Google-feed houdt bij waar je op zoekt, maar ook de weerapp op je mobiel slaat de locatie op en die wordt dus ook weergegeven. Zo staat er bij 4 mei 2018 om 16:24:13: 'weer in Blaricum', op 23 mei om 09:14:47 is dat 'weer in Naarden', ja, toen zat ik op mijn werk. In het voorjaar van 2018 komen ook de eerste meldingen: 'weer in Loosdrecht', ja, inderdaad, bij Marc. Je kunt dus precies zien wanneer je een dagje buiten de regio was, of een vriendin in het oosten van het land bezocht, de weerapp weet het allemaal nog precies!

Maps, ook leuk. Begin februari heb ik nog een keer de adressen nagelopen waar mijn overgrootmoeder heeft gewerkt, in de grachtengordel van Amsterdam, alle adressen komen keurig terug in de geschiedenis van maps. Zo ook dat ik heb gezocht naar het restaurant waar Marc en ik ons eerste afspraakje hadden, de avond voor de grote dag. Op 14 juni 2014 om 20:27:20 zocht in naar een adres in London, een maand later zou ik daarheen gaan met mijn dochter voor een paar dagen. Net zoals ik in juli 2013 zocht naar een dorpje in Luxemburg, omdat dat onze vakantiebestemming was.

Wat voor nieuwsberichten heb ik bekeken? De timelapse van de verplaatsing van de spoorbrug over de A1 op 7 mei 2016, dat de Purmerendse oehoe gevangen was op 14 maart 2015, dat je bij de Bakker Bart in Huizen geen croissantjes om mee naar huis te nemen kon kopen op zondag i.v.m. het feit dat de winkels op zondag niet open mochten in Huizen, je mocht er alleen terplekke iets eten, dat was op 7 augustus 2014. De verwachting dat Beatrix zou aftreden, op 28 januari 2013, en dat er miljoenen vaccins tegen de Mexicaanse griep over waren, op 9 maart 2010. 

Er wordt ook opgeslagen wat je allemaal op Youtube hebt bekeken, en waarnaar je gezocht hebt. Op 29 mei 2012 heb ik een filmpje bekeken over hoe je moet tegelzetten, ik was mijn keuken aan het verbouwen en ging zelf tegels plakken. Op 8 augustus 2012 heb ik het filmpje gekeken van Epke Zonderland op de Olympische Spelen in Londen. Op 6 oktober 2012 is er gezocht naar het filmpje van Werner de Walvis, dat ben ik vast niet zelf geweest, dat moet één van mijn kinderen zijn geweest, zo'n irritant liedje dat eindeloos in je hoofd blijft zitten, zoek het zelf maar op.

Eindeloze overzichten met wat je allemaal bekeken hebt. Google weet waar je bent geweest, wat je interesses zijn, wat je hebt gekocht. Beangstigend. Een heel krachtige tool, zeker als het in verkeerde handen valt. Maar ga ik nu ineens een andere zoekmachine gebruiken? Waarschijnlijk niet, ook al zou het wel verstandig zijn. Het is zo makkelijk en een gewoonte hè? Misschien toch nog wat langer over nadenken.

In het artikel waarvan de link hieronder staat, wordt uitgelegd hoe je zo'n take-out kunt maken. Kijk en huiver!

Inspiratie: journalist-martijn-werd-jarenlang-gevolgd-door-google-net-zoals-jij