Handleiding reageren op Facebook voor grote mensen


Vanmiddag zag ik er weer zo één. Een discussie op Facebook naar aanleiding van een artikel van Vrouw. Nu denk ik soms ook weleens dat die vrouwenbladen speciaal artikelen op Facebook plaatsen alleen al om een discussie uit te lokken. Kennelijk gaat het alleen maar om de kliks. Je ziet ook nooit dat er wordt ingegrepen en het kan er soms hard aan toe gaan.

In dit geval een discussie over topless zonnen. Daar kun je een mening over hebben. Van mij hoeft het niet, ik heb nooit de behoefte gevoeld het te doen. Bovendien word ik niet heel erg bruin en heb ik er de tijd en het geduld niet voor om te gaan liggen zonnen. Zo gezond is het ook niet. Als ik terloops een beetje bruin kleur, prima, maar ik ga er niet meer voor liggen. Niet in een bikini en zeker niet topless. Maargoed, daar gaat het nu niet over.

Iemand reageert met de opmerking of moddervette mensen dan ook niet geweigerd kunnen worden. Kennelijk vindt ze die niet om aan te zien en dan hebben we het er niet over of die wel of niet topless zijn. Een reactie die natuurlijk absoluut niet door de beugel kan en die een hele batterij aan tegenreacties opwekt. En ook die tegenreacties gaan ver over de grens van wat je als normale omgangsnormen kunt noemen. 'Kansloos dom wicht' wordt ze genoemd en diverse anderen hebben op haar profiel gekeken. Ze wensen haar toe dat haar zoon een vet varken wordt en dat ze een gigantische paardenbek heeft met lelijke lange tanden.... 

Nee, we hebben het hier niet over 8-jarigen, maar over volwassen mensen. Mensen die vanachter hun schermpjes stoer genoeg zijn om iemand om het minste of geringste maar de grond in te trappen. Dat geldt zowel voor de eerste mevrouw als voor degenen die weer op haar reageren, die zijn geen haar beter. Ik vermoed dat, doordat het op social media tegenwoordig bijna normaal is om zo op elkaar te reageren, we dat in het dagelijks leven ook steeds makkelijker doen. Als je iemand ergens op aanspreekt, kun je vaak ook meteen een grote mond terug krijgen en dan mag je van geluk spreken als er alleen gezegd wordt dat je je met je eigen zaken moet bemoeien.

Zo zag ik afgelopen weekend een vrouw achter een kinderwagen lopen die een laken over de kap had hangen, om het kind uit de zon te houden. Er wordt zo voor gewaarschuwd dit niet te doen! Het kan zo warm worden onder dat laken, het kindje ziet niks, maar belangrijker: jij ziet je kind niet en kunt dus niet zien of het wellicht oververhit raakt of wegvalt. Ik dacht nog: zal ik? Maar ik het het maar niet gedaan, ik heb er niks van gezegd. Ik denk dan: dat zal ze zelf ook wel gelezen hebben, maar vooral: straks krijg ik een grote bek terug en daar pas ik voor. 

Moraal van het verhaal: behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden, dan komt alles goed. Let love rule.