×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Liefde voor de rest van je leven?

Liefde voor de rest van je leven?


Trouwen doe je in principe voor de rest van je leven. Kun je die keuze eigenlijk wel maken? Ik ben ervan overtuigd dat dat niet kan. Het lijkt mij dan ook veel realistischer om de illusie los te laten dat een partner of huwelijk voor de rest van je leven is. Veel liever zou ik iedere dag opnieuw weer voor iemand kiezen en als het over is, of niet meer werkt, elkaar in liefde loslaten en de mooie herinneringen vasthouden van de tijd die geweest is en waarin je er beiden voor koos om die samen door te brengen. 

Vroeger, en dat is nog niet zo lang geleden, was scheiden uit den boze. Het kwam sporadisch wel voor, maar dat waren heel extreme gevallen, en uitzonderingen. De rest van de huwelijken moesten gewoon worden uitgezeten als de liefde was vervlogen. En natuurlijk is er ook een groep mensen die wel tot het einde blij zijn met elkaars gezelschap. Er zal vast onderzoek gedaan zijn naar hoe groot die groep is, maar ik vrees dat die groep veel kleiner is dan je zou denken of hopen.

Ik was er vroeger wel van overtuigd dat ik mijn leven lang bij mijn toekomstige partner zou blijven. Nooit een seconde nagedacht over een scheiding. Scheidingen waren er wel, zeker in de loop van de jaren 70, maar in mijn omgeving gebeurde het weinig, het was toch een beetje een ver van mijn bed show. Toen ik op mijn achttiende mijn eerste vriendje kreeg, was dat al snel heel dik aan. Twee jaar later trouwden wij, voor altijd. En als het weleens minder was, of er waren ergernissen, dan was dat normaal. Als ik om me heen keek, was het overal zo. In het grootste vertrouwen kregen we drie kinderen, geen vuiltje aan de lucht.

Toen ik 37 was, kwam ik in een soort transformatiegebeuren, ik kan het eigenlijk nog steeds heel slecht uitleggen, maar niks was meer vanzelfsprekend. Alles wat ik in mezelf altijd aan de kant had gezet, kwam in volle vaart naar voren. Alles in mij was in beweging, ik veranderde, werd sterker en zelfstandiger. De relatie met mijn man 'paste' niet meer. Dat was een conclusie die ik pas bijna een jaar later echt hardop durfde uit te spreken. Een scheiding was het gevolg. Achttien jaar waren we samen geweest, de helft van mijn leven op dat moment.

Wat ik niet verwacht had, gebeurde wel: een half jaar na mijn verhuizing ontmoette ik mijn tweede partner. Een wereld van verschil, veel meer vrijheid, wat ook door de situatie kwam natuurlijk, wij waren tenslotte geen gezinnetje met vader, moeder en een paar kinderen. Maar er was ook die opmerking van mijn partner: 'jij moet nu groeien en als dat betekent dat wij niet altijd samen kunnen zijn, is dat heel jammer, maar dat is dan zo.' Ik vond het moeilijk dat hij dat zei, ik wilde dat helemaal niet zien, maar het gaf me ook vrijheid. Ik hoefde niet krampachtig mijn best te doen om koste wat kost dezelfde kant op te groeien als hij deed. Ruim acht jaar later kwamen we tot de conclusie dat onze tijd samen erop zat. We konden elkaar in liefde loslaten.

Ik denk dat het veel beter is om de liefde, en partners, op die manier te zien. Blijf bij elkaar zolang het leuk is en kies iedere dag opnieuw voor elkaar (of niet). Verwacht van tevoren ook niet dat het een leven lang duurt, de kans dat je dan teleurgesteld achter blijft, is groot. Geniet ervan zolang het er is en verwijt elkaar niks als je tot de conclusie moet komen dat je ieder je eigen weg moet gaan. Hou ook dan van elkaar. Make love, not war.

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Karin van der Straaten
Exact mijn idee en denk/voelen Mooi verwoord en wijs..dank
03-06-2018 11:53
03-06-2018 11:53 • Reageer
Een hele mooie blog.
24-01-2018 17:28
24-01-2018 17:28 • Reageer
Judith Evelien
Heel mooi omschreven!
23-01-2018 10:50
23-01-2018 10:50 • Reageer
Gerrit112ph
wat een mooie blog
22-01-2018 23:05
22-01-2018 23:05 • Reageer
Mieke Van Liefde
Je hebt het heel mooi verwoord. Maar het kan wel heel moeilijk zijn als je samen iets hebt opgebouwd en afspraken gemaakt hebt. Iets opbouwen met het idee: "Ach, we gaan mss binnen 5 jaar uit mekaar" is toch een beetje raar, zeker wanneer je samen een huis koopt en dergelijke. Zeker wanneer er kleine kinderen zijn. of een kinderwens is.
22-01-2018 21:25
22-01-2018 21:25 • 1 reactie • Reageer
Marjolein
ja, dat is zeker zo. Met mijn laatste partner heb ik niet samengewoond en we hadden geen kinderen, dus dan hoef je verder niks te regelen. Ik zou nu ook mijn eigen woning nooit meer opgeven,m aar als je jong bent en kinderen wil.... tja, dan wordt het toch weer anders he?
22-01-2018 22:12
22-01-2018 22:12 • Reageer
DiaantjesLife
Ik heb een scheiding achter de rug en ik snap dus wel wat je bedoelt, maar toch kan ik mijn huwelijk met mijn huidige man (15,5 jaar) niet anders zien als voor de rest van mijn leven. Ik voel me bij hem pas echt mijzelf en we zijn echt een éénheid samen en nog steeds heel gelukkig. Na 7 maanden al getrouwd ook, maar ja, met mijn eerste man trouwde ik na 3 jaar en dat was ook geen garantie........ Natuurlijk kan er altijd iets mis gaan, maar ik vertrouw liever op mijn gevoel zoals het nu is en wil niet nadenken over een mogelijke scheiding. Je verhaal is absoluut heel begrijpelijk en je hebt het heel goed verwoord.
22-01-2018 20:41
22-01-2018 20:41 • 2 reacties • Reageer
Marjolein
je moet er ook gewoon niet teveel mee bezig zijn, denk ik. Gewoon in het nu leven.
22-01-2018 20:45
22-01-2018 20:45 • 1 reactie • Reageer
Marjolein
dank je voor je reactie. Je moet altijd bij je gevoel blijven, fijn dat dat zo goed is! Ik wens jullie nog vele gelukkige jaren toe!
22-01-2018 20:44
22-01-2018 20:44 • Reageer