Vaderlandsliefde over de rug van anderen


Ik hou niet van politiek en ik hou me er ook niet meer dan strikt noodzakelijk mee bezig. De klimaatverandering, ik heb er zo mijn gedachten over, namelijk dat het volgens mij in het leven is geroepen als melkkoe. Ik denk dat we dat maar heel marginaal kunnen beïnvloeden en moet je zien wat het allemaal moet kosten! Europa, het heeft vast zijn voordelen, maar ook nadelen.

Nu lees ik regelmatig blogs die oproepen te gaan stemmen. Niks mis mee. Er wordt opgeroepen om de zittende garde weg te stemmen en er wordt gesmeten met de term 'vaderlandsliefde'. Vaderlandsliefde, de liefde voor het land waar je vader vandaan komt. Natuurlijk mag je van je land houden, dat is alleen maar goed. Maar in één adem gaat het door: kinderen, respect, buitenlanders, asielzoekers, grenzen dicht. Pardon? Wat is vaderlandsliefde? Moet alles blijven zoals het was? Moeten we terug naar de jaren 50, klompen aan, de tijd voordat de gastarbeiders, zoals dat toen nog heette, kwamen? Of nog verder terug? Voordat de Indonesiërs kwamen? Ziet deze groep die mensen wél als Nederlanders? En de Surinamers en Antillianen dan? Nog veel langer geleden werd ons land overspoeld door Hugenoten en Joden, moet iedereen zijn stamboom inleveren om te laten controleren hoeveel 'buitenlanders' je in je afstamming hebt en tellen die mensen dan ook niet meer mee? Hoe ver ga je eigenlijk? En... zijn al die 'Nederlanders' dan zo goed? Zitten daar geen rotzakken bij? Criminelen en mensen die met een uitkering thuiszitten en zich ondertussen zwart een slag in de rondte verdienen? Rotzakken heb je in alle kleuren en maten, toch?

Hoe lang is iemand een buitenlander? Niet als je hier geboren bent uit ouders die hier niet geboren zijn, schat ik in. Maar de generatie daarna dan? Of heeft het met je kleur te maken en tel je pas mee als je blond haar en blauwe ogen hebt? Does that ring a bell? Of.... tel je mee als je een baan hebt, de taal goed spreekt, hard werkt en vriendelijk bent tegen je medemens? Als je anderen helpt, sociaal bent? Ik hoor weleens zeggen: dat is een goede buitenlander. Hoe gevaarlijk! Dus je kunt de status 'buitenlander', die altijd slecht is, beter maken door er 'goed' voor te verdienen? Maar o wee als je één woord fout zegt, dan wordt die status direct weer afgepakt. 

Wat is een Nederlander? Door de eeuwen heen zijn er altijd groepen mensen geweest die ergens anders verstoten werden en die hier, in ons veilige en tolerante Nederland, een plekje kregen om een bestaan op te bouwen. In mijn eigen stamboom zit in de 19de eeuw een Duitser die hierheen kwam om te werken en bleef hangen aan een Nederlandse vrouw en ook nog een Belg, die begin 20ste eeuw hier kwam als voddenboer en trouwde met een Hilversumse. Hoe buitenlands ben jij?

Ik heb geen oplossing voor de vluchtelingenproblematiek. Ik weet alleen wel dat als dit land in oorlog zou zijn, als je familie en kinderen in levensgevaar zijn door geweld, oorlog of honger, als we hier met zijn allen straatarm zouden zijn en je weet dat er een land is, ver weg, waar mensen het wel goed hebben, dat ik dan zou hopen dat ik daar terecht zou kunnen. Dat ik dankbaar zou zijn dat ik daar mijn leven kon voortzetten. De verhalen over de eisen die asielzoekers neerleggen en dat ze alles maar gratis krijgen, ik geloof er niks van, allemaal overdreven. Ze komen echt niet in een door Jan des Bouvrie ingerichte villa terecht. Ik lees verhalen over jarenlange verhuizingen, van het ene asielzoekerscentrum naar het andere, gekregen kleren, tweedehands meubeltjes en als je geluk hebt, een huisje voor je gezin. Misschien zit er een keer een brutaal iemand bij die eisen stelt, en natuurlijk is er criminaliteit, dat is een probleem, dat zal ik niet betwisten, maar moet iedereen over één kam geschoren worden? Zijn we de geschiedenisles over de Joden en de tweede wereldoorlog vergeten?

Vaak, als de persoonlijke verhalen verteld worden, dan is er begrip, dan springen we in de bres: deze mensen moeten blijven! Maar als groep willen we het liefst dat ze allemaal maar verdwijnen en van onze welvaart en onze banen afblijven. Ik kan me ontzettend opwinden over de kortzichtige en opruiende blogs die ik hierover tegenkom. Hopelijk ben ik daarin niet de enige.

Gerelateerd: