×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Wat staat er nog in de krant?

Wat staat er nog in de krant?


Het valt me de laatste weken op: de kwaliteit van berichten in de krant daalt dramatisch. Ik heb het dan niet over de papieren krant, waar je een abonnement op moet nemen, maar op de'gratis' krant op internet.

Toen de kranten net begonnen met hun websites verbaasde ik me erover: ze geven het nieuws weg, gratis, terwijl je er normaal een abonnement voor moet hebben! We zijn nu een aantal jaren later en kennelijk was de strategie anders: laat ze er eerst aan wennen, zodat het onmisbaar wordt, en dan gaan we het terugdraaien. Opvallend is ook dat de Telegraaf en het AD hierin hand in hand optrekken (en misschien nog wel meer kranten). Hoezo kartelvorming?

Het fenomeen 'premium' artikel bestond al wat langer natuurlijk, altijd de artikelen die je juist wil lezen, voorzien van een prikkelende kop. Een paar regels kun je lezen, maar daarin staat nooit informatie. De artikelen met de gele  balkjes mijd ik dus. 

Een ander fenomeen zijn de video's. Nee, ik wil geen filmpje zien. Ik wil gewoon een artikeltje lezen, in het tempo dat ik prettig vind, misschien van achter naar voren, of ik pik er een paar steekwoorden uit. Ik wil geen filmpje zien van twee minuten waar voor tien seconden aan informatie in zit, voorafgegaan van een reclamefilmpje van 19 seconden. 

Het valt me op dat de kranten op internet sinds een paar weken vol staan met gele premiumbalkjes en video's. Ze willen dat je een abonnement neemt en ze willen dat je je mond open doet zodat ze reclame door je strot kunnen duwen. Dan betaal je dus op die manier. Ik wil het allebei niet. Minder nieuws dan maar, op facebook komt ook alles voorbij, of op yoors natuurlijk. Wisten jullie al dat Karl Lagerfeld overleden is? Dat was dan weer geen premium artikel. Toch jammer voor hem.

Vinception
Ik vind de betaalmuren die kranten op hun websites gooien echt verschrikkelijk. 
Meestal mag je 3 tot 5 'premium' of 'extra' artikelen of bij sommige kranten (Volkskrant, Trouw, NRC) überhaupt max. 5 artikelen lezen, zonder dat je hoeft te betalen. Maar ja. Daar zit je heel snel overheen. En dat vind ik als journalistiek student toch wel jammer. Want ik vind het belangrijk om me door verschillende media te laten informeren, omdat niets  geheel objectief is. Een abonnement op de krant is lastig, die belandt dan in de brievenbus van de huisbaas en dan weet ik niet hoe lang het duurt voor 'ie bij mij is. Kan een dag duren. Een abonnement op Blendle zou een optie kunnen zijn, maar dan betaal je 0,89 cent per artikel. Als je meerdere artikelen wilt lezen, dan geef je daar zo een fortuin aan uit.

Ik zou denken: maak een abonnement waarmee je alle artikelen van alle media kan lezen voor een vaste prijs. Met studentenkorting het liefst. Niet alles is gratis te krijgen, maar veel geld uitgeven aan dingen die los in de krant bij elkaar goedkoper zouden zijn, vind ik ook niet echt kunnen 😅
20-02-2019 19:13
20-02-2019 19:13 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Ik deel jou mening hieromtrent. Vreselijk is het. 
19-02-2019 16:07
19-02-2019 16:07 • Reageer