Herinneringen aan die dag, 9-11


Achttien jaar geleden…

Ik was thuis, ik had zwangerschapsverlof en was drie dagen later uitgerekend. Ik was het behoorlijk zat. Mijn oudste was twaalf dagen voor de uitgerekende dag geboren, de tweede een week. Nu zat ik drie dagen voor de uitgerekende datum en voelde me zwaar over tijd. Broer en zus waren bij deze zwangerschapsduur immers al geboren. Ik filosofeerde erop los om te voorspellen op welke dag deze dame geboren zou gaan worden. Op de uitgerekende datum dan maar? De 17de was onze trouwdag, zou ze daar op wachten? Ik had vast nog meer theorieën, maar bovenal was ik het ontzettend zat. Ik hing wat op de bank, die dinsdagmiddag, 11 september.

Mijn (destijds) echtgenoot belde. Hij was onderweg en hoorde iets op de radio over en vliegtuig dat in een wolkenkrabber was gevlogen in New York, of ik de televisie even aan kon zetten. Dat deed ik. We hingen op en ik zat de live berichtgeving te volgen toen het tweede vliegtuig zich in de wolkenkrabber boorde. Dat is toch wel iets heel geks om zo mee te maken. Velen hebben het live met mij gezien. Er vloog gewoon een vliegtuig in een wolkenkrabber! De tweede! Op dat moment was ook duidelijk dat het eerste vliegtuig geen ongeluk was, dit moest opzet zijn. Het werd zo’n dag die je op de bank voor de televisie doorbrengt. Dagen eigenlijk meer, want natuurlijk domineerde het gebeurde het nieuws.

Uiteindelijk besloot dochterlief om op 18 september om twee minuten over twaalf ’s nachts geboren te worden. Niet op onze trouwdag, wel op de derde dinsdag van september. Dat was dus de link. We waren tien jaar daarvoor op dinsdag getrouwd, ook de derde dinsdag van september. We noemden haar Lara. Omdat het op het nieuws in die dagen de hele dag ging over de aanvallen op het WTC werd de naam Bin Laden veelvuldig genoemd. Dat Lara’s zus, die destijds drie jaar oud was, dat ook meekreeg, werd duidelijk toen ze haar zusje regelmatig Bin Lara begon te noemen…