×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Verwachten van een ander wat je niet zou moeten Verwachten

Verwachten van een ander wat je niet zou moeten Verwachten


Is het egoïstisch? Wanneer je dingen van een ander verwacht, omdat het voor jou vanzelfsprekend is? Ik weet dat men altijd zegt:’ Je moet niet verwachten dat iedereen zoals jou is.’ & ‘Verwacht het onverwachte.’ Dat als het leven jou citroenen geeft je er limonade van zou moeten maken.

Maar wat als je van die citroenen geen limonade wilt maken, omdat ze te zuur zijn of omdat je gewoon niet van limonade houd? Waarom zou je altijd moeten accepteren hoe andere in jou leven lopen? Zou je moeten slikken hoe iemand misschien jou grenzen continu loopt te overschrijden?

Ik geloof niet echt dat het leven oneerlijk is. Ik geloof dat de mens het oneerlijk maakt. Laten we zeggen dat wij allemaal gelukkig hier een keuze in hebben. Als iemand ervoor kiest om voor zichzelf op te komen, maakt niet uit bij wie. Dan heeft die gene daar recht op. Dat iemand jou betaald voor het werk dat hij zelf niet kan of wilt uitvoeren. Betekend niet dat die gene mij alleen nodig heeft. Gelukkig draait het leven ook om geven en nemen hierin, ook al zien we hier weinig van terug. Is grenzen aangeven fout? Ja, misschien in deze maatschappij wel. Waar alles om macht en gebruik draait. Men denkt dat iemand hem meer nodig heeft dan hij hem. Want er zijn genoeg anderen die jou plek kunnen overnemen! Waar blijven die anderen dan als je ze nodig hebt?

Dan kom ik terug op… is het egoïstisch om te denken en te voelen dat iemand jou niet heeft gegeven wat jij die gene hebt gegeven? Jouw tijd? Jouw oor? Jouw hart en gevoel? Jouw gedachtes en je hersens? Is het hard om te zeggen dat iemand niet bij jou past, omdat hij jou niet geeft wat jij hem hebt gegeven?

Je deelt heel je leven lang, een leven met iemand. Je kan je bijna niet voorstellen een leven zonder die gene. En dan springen jou opeens dingen te binnen. Dan denk je dat je eindelijk dingen helder ziet.. maar dan spring je terug naar die gedachtes. Want die gene is altijd al zo geweest. Die gene die weet niet beter. Die gene die ziet niet beter.

Maar is het egoïstisch dan om die gene hierop aan te spreken? Omdat je misschien die gene zal kwetsen of je zal die gene minder doen, omdat die gene altijd zegt dat hij altijd al zo was geweest. Betekend dat je dan nooit meer hoeft te veranderen?

Als iemand al zoveel is veranderd, mag ik dan nog van die gene dingen verwachten? Dingen die ik hem heb gegeven? Al is het maar een paar minuten van zijn tijd om mijn verhaal te doen. Al is het maar even mijn verhaal doen, zonder dat die gene mij onderbreekt met wijze levensverhalen. Al is het maar 1 oor aan wie ik alles kan vertellen, want die andere oor is meestal bezig met andere dingen.

Soms zijn het de simpelste dingen die in mijn leven ontbreken. Even een vraag ‘Heey, hoe gaat het met je?’ of ‘Je ziet er niet zo goed uit gaat het?’.

Even het gevoel geven dat iemand naar mij luistert. Als iemand dit doet, draait het snel om naar die gene. Zo hebben we het even over mij en dan hebben we het weer over hem. Soms lijkt het wel of mijn leven minder waard is of minder interessant is, omdat wij toch altijd terug vallen naar zijn verhaal. Voor mijn gevoel moet ik pas uitbarsten om gehoord te worden door hem. Dan hebben we het even over mijn gevoel, maar dan na een tijdje speelt alles weer opnieuw af en lijkt het alsof wij het nog nooit hierover hebben gehad.

Voor de laatste keer. Is het egoïstisch van mij om van andere te verwachten om even naar mij te luisteren, zoals ik naar hen luister? Is het egoïstisch van mij om van hen te verwacht dat zij doorvragen, zoals ik dat altijd doe om achter te komen wat het probleem precies is? Is het egoïstisch van mij als ik van iemand verwacht dat hij mij opbeurt met positieve vibes, zoals ik dat doe als ik zie dat hij down is? Is het egoïstisch van mij om van andere dingen te verwachten, die voor mij vanzelfsprekend is? Is het? 

expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties