×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Blind of Doof???

Blind of Doof???


Ik denk dat meerdere mensen zich wel eens de vraag hebben gesteld: Wat wordt ik liever, blind of doof? 

Als je doof wordt kun je niets meer horen, maar je kunt nog wel gewoon vrij zien, mag autorijden, kan communiceren via gebarentaal (hierover meer later in deze blog), hoort geen onzin bla bla van anderen meer tenzij je hebt leren liplezen natuurlijk. Als je blind wordt heb je nog wel je gehoor, maar je hebt een blindegeleidehond* en een blindestok nodig. Tegenwoordig worden ze SERVICEDOGS genoemd, want ze worden voor meerdere handicaps ingezet en getraind. Om te kunnen functioneren in het dagelijks leven en herkend te worden ivm de veiligheid. (Even kort gezegd vanuit mijn opzicht).

Zelf zou ik deze vraag beantwoorden met: Doof. Ik heb altijd al gebarentaal willen leren (staat nog steeds op mijn lijst en ga dat ook zeker doen!) dus dat zou ik geen probleem vinden. Daarnaast hoor ik mensen te veel onzin praten, dus het zou mij een hoop rust geven, maar ik zou wel kunnen blijven autorijden wat ik erg leuk vind!
Toch loop je dan ook tegen andere problemen aan, je hebt niet altijd een tolk bij je, kom je in de problemen bijvoorbeeld met politie en ze arresteren je, dus je handen zitten achter je rug in de boeien en je hebt GEEN IDEE waar het over gaat want je verstaat niet wat ze zeggen (of omdat je totaal overdonderd bent of wat ook) dan kun je jezelf niet eens uitdrukken omdat je handen vast zitten! 

Ik kwam laatst weer op een aantal YouTube filmpjes over doof-zijn tegen (ik kijk wel vaker dit soort info) en ik kwam wederom tot een belangrijk punt: er is zoveel onwetendheid, ontkenning en ongeduld betreffende doofheid. Blinde mensen worden vooraf herkend aan een stok, hond en meestal ook wel een zonnebril (bijv ivm wel lichtgevoeligheid die migraines kan veroorzaken, dus zonnebril helpt dan, want niet alle blinde mensen zien een zwart gat, er zijn er genoeg die of wel schaduwen uit t licht zien maar er niets van kunnen maken bijvoorbeeld) dus dan is de benadering al anders en doordat deze vaak wel* kunnen horen (hier kom ik zometeen op terug) kunnen ze wel goed praten/articuleren, wat voor doofgeboren mensen wel heel lastig is. Als je doof bent en je bent een moeder/vader en brengt je kind naar school (en je kind is wel horend, dus kan naar een gewone school) dan is contact met andere ouders en de leerkracht gewoon bijna onmogelijk omdat ze geen gebarentaal kennen.
Kijk eens onderstaand filmpje.

Gebarentaal heeft net als de gesproken talen in elk land zijn eigen variant. Best lastig, maar ze worden overal anders gedaan (ook al lijken veel signs wel op elkaar), zelfs in alle Engelstalige landen. Je hebt uiteraard NGT, Nederlandse Gebaren Taal. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ASL (American, Australian or African Sign Language), BSL (British Sign Language) en CSL (Chinese Sign Language). Maar er zijn er wel meer als 300 verschillende talen met hun eigen Sign Language. Ik vind dat in elk land de landelijke gebarentaal vanaf de basisschool tot en met MBO gewoon verplicht zouden moeten zijn, zodat we de dovengemeenschap zouden kunnen includeren in de gewone maatschappij. En dat je vanaf MBO kunt kiezen (als keuzevak dus) voor American of British Sign Language erbij bijvoorbeeld. Voor elke kans dat je bijvoorbeeld in een internationaal bedrijf aan het werk gaat denk ik dat dat gewoon goed zou zijn, maar ook voor werken bij overheidsinstanties of openbare gelegenheden; scholen, ziekenhuizen, bibliotheken, politiebureau's enzovoort.

(Braille voor blinde mensen heb ik niet benoemd, puur omdat ik hier niet zoveel van weet of over weet te vertellen. Weet wel dat ik op school hier een lesje over heb gehad, maar niets daarvan is blijven hangen. En mijn interesse ligt zelf vooral richting gebarentaal, dus het spijt me als dit wat eenzijdig overkomt, maar wilde het wel even benoemen om te erkennen dat het er is en dat men zo toch boeken/kranten kan lezen die voor hun worden gemaakt.)

MAAR WAT NOU ALS JE NIETS TE KIEZEN HEBT?


Mensen met het USHERSYNDROOM worden geboren in een erfelijke beperking aan gehoor of gezicht, het is een progressieve ziekte die meermaals leid tot volledige doofblindheid. In Nederland lijden zo'n 1000 mensen aan deze ziekte en wereldwijd ongeveer 400.000 mensen. Er is nog geen behandeling mogelijk om volledige doofblindheid tegen te gaan. Meer hierover kun je vinden op: https://www.ushersyndroom.nl

Je hebt geen keuze... Je zult altijd moeten roeien met de riemen die je hebt. Ik vind alleen niet dat dat betekend dat we het elkaar niet wat makkelijker zouden kunnen maken, door gewoon vanaf jongs af aan ook deze taal aan te leren aan elke inwoner van elk land. De dovengemeenschap horen naar mijn mening ook gewoon bij de horende gemeenschap, maar helaas zijn het nog 2 totaal verschillende werelden...
DiaantjesLife
Ik zou ook voor doof kiezen inderdaad en ik ben het helemaal met je eens dat we allemaal gebarentaal zouden moeten leren. Gewoon op de basisschool al mee beginnen en dan wordt het voor iedereen net zo gewoon als lezen en schrijven.
01-05-2017 06:47
01-05-2017 06:47 • 1 reactie • Reageer
Max Trans LGBTQ
Precies!
01-05-2017 09:04
01-05-2017 09:04 • Reageer
LivingThaGoodLife
lastige keus, muziek kan me echt overal doorheen slepen, maar van de andere kant mijn kindjes niet zien groeien, lachen , hun mijlpalen, enz enz.. denk toch dat ik dan voor doof zijn ga als ik moet kiezen. Dan voel ik de muziek maar enkel ipv horen :) Maar goed velen hebben niks te kiezen, heel erg lijkt me dat.. gebarentaal vanaf jong vind ik een goede! wat hieronder staat..
27-04-2017 01:15
27-04-2017 01:15 • 1 reactie • Reageer
Max Trans LGBTQ
Ja precies, muziek kun je voelen d.m.v. een ballon in je hand en de teksten zijn vaak ook bijgevoegd op youtube dus die kan je dan lezen... Het is natuurlijk iets minder, maar vind dat echt de beste optie voor mijzelf. Ja dat is ook waar ik op doelde, zou gewoon een hoop schelen.
27-04-2017 08:41
27-04-2017 08:41 • 1 reactie • Reageer
erkaryam
gebarentaal zal mooi zijn als dat van jongs af aan wordt geleerd, heeft ook een voordeel dat het een keer rustig in de klas kan zijn, dit is met een knipoog bedoeld, maar zeker net zo belangrijk als vreemde talen
25-04-2017 23:16
25-04-2017 23:16 • 2 reacties • Reageer
LivingThaGoodLife
mee eens !
27-04-2017 01:14
27-04-2017 01:14 • Reageer
Max Trans LGBTQ
Ja ben ik het mee eens
26-04-2017 02:00
26-04-2017 02:00 • Reageer
Karin van der Straaten
Ha Max, grandioos dit..ikzelf ben totaal doof aan 1 oor en t ander met apparaat hoort 35 %. Dus hoor alles wat er nodig is, maar stel je toch eens voor..dat die laatste er ook aan gaat.. moet ik nog die doventaal leren..geweldig dat de kindertjes t direct leren zo he
25-04-2017 08:59
25-04-2017 08:59 • 1 reactie • Reageer
Max Trans LGBTQ
He Kaar, ja precies... toch veel beter dat het vanaf jongs af aan wordt aangeleerd, dan hoef je dat op latere leeftijd niet alsnog te leren, op misschien een opfriscursus na... maar omdat je horend bent opgevoed, kun jij je wel gewoon verstaanbaar blijven maken, het punt is dan vooral dat jij anderen op een andere manier moet leren verstaan, bijv liplezen of hun dingen op laten schrijven... omdat zij geen gebarentaal kennen
25-04-2017 09:49
25-04-2017 09:49 • 1 reactie • Reageer
_PetitCorbeau_
Heel interessant artikel! Ik hoop dat ze snel een behandeling vinden
24-04-2017 13:07
24-04-2017 13:07 • 1 reactie • Reageer
Max Trans LGBTQ
Dankjewel, ja dat hoop ik ook
24-04-2017 13:47
24-04-2017 13:47 • Reageer