×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Gilles de la Tourette

Gilles de la Tourette


Net als mijn blog Blind of Doof???  kwam ik op dit onderwerp via diverse YouTube filmpjes die ik vanwege persoonlijke interesse graag kijk. Voor deze blog neem ik denk ik wel de meeste tijd tot nu toe. Meestal doe ik al 3 sessies over 1 blog, maar deze gaat wat langer duren...Dus ben je er klaar voor? Dan gaan we beginnen!

Zoals ik het heb geleerd op school heet het GILLES DE LA TOURETTE, toch wordt er steeds meer gepraat over het Tourette Syndroom. Helaas (denk ik) is tourette nooit alleen (zoals ik in de header al laat zien) er komen vaak bijbehorende ''labels'' bij en voor iedereen is dat weer wat anders.

Zoals je in dit plaatje kunt zien.  Ik houd mijn onderwerp verder even bij Tourette's. 

Tourette's is een Neurologische aandoening waardoor de filter voor wat een gedachte is en wat daadwerkelijk een taak is niet worden herkent. Dat betekend dat vocale of fysieke ingevingen (of beide tegelijk) gewoon worden uitgevoerd door het lichaam, zonder controle van de persoon zelf. De vocale ingevingen kunnen grappig zijn of totaal onbeschoft qua taalgebruik, maar hier kunnen ze niets aan doen  en vaak vinden ze het zelf ook helemaal niet leuk. De lichamelijke ingevingen zijn of heel pijnlijk voor degene zelf of voor de omgeving. Alle tics zijn oncontroleerbaar. Er zijn mogelijkheden om aan te leren een tic in te dammen/weg te laten gaan, maar vaak ervaart men dan een fysieke pijn en/of men krijgt het later op de dag erger terug dan dat de tic in kwestie zelf geweest zou zijn. Een behandeling is er nog niet echt ontwikkeld, op omgangstherapieën na dan, is er geen mogelijkheid op beter worden. Gilles de la Tourette komt voor bij zo'n 1% van de bevolking. En dat klinkt als weinig, en het blijft een minderheidsgroep net als de LGBTQ bevolking (waar sommige touretters ook onder vallen btw), maar 1% van 17 miljoen inwoners is (17.000.000 is 100% dus delen door 100 is 1%) en dan kom je uit op 2 nullen minder: 170.000 mensen! (als ik de dyscalculie heb weten uit te zetten...) Dat is gewoon veel! En iedereen heeft zijn/haar eigen tics, ze zijn veranderlijk en soms zelfs overdraagbaar, want iemand zien ticcen doet ticcen (net als met voedsel vaak).

Soms kunnen tics zo heftig zijn dat het lijkt alsof het een epileptische aanval hebben. Bekijk hieronder de filmpjes.
1 van uit het perspectief van kinderen, diverse leeftijden en 2 is van uit het perspectief van 3 volwassenen.

Bij de fysieke tics horen ook de grimassen die je soms ziet, zoals bij de tumbnail van de 2e video.
Wat ik bijvoorbeeld wel leuk vind is dat WANKERS vaak voorkomt, dat vind ik nou eigenlijk best een leuk scheldwoord haha. Of van die Comedian: BISCUIT in elke zin  en soms zelfs meermaals. En ja ik vind dit soort dingen wel humor, maar ik zou NOOIT iemand uitlachen! Dat is onacceptabel! Maar je zou wel om iemand mogen lachen, maar wees geen pestkop. Accepteer ze zoals ze zijn. <3 

Ook kwam ik onderstaand filmpje tegen. Iets wat waarschijnlijk heel iets anders is, maar compleet de symptomen van tourette weergeeft. Zelf denk ik dat onderstaande heel goed kan komen door de combinatie van wat er onder dat sportveld ligt, de chemtrails erboven, de anti baarmoeder halskanker vaccinatie (waar veel meer gevolgen van bekend zijn) en het gebruik van elektronica. En misschien een genetisch kenmerk waardoor ze er vatbaar voor blijken, maarja ik doe ook maar een gokje.

Tot Slot

Coprolalia - binnen het vocale deel van de tics is dit het ''onderdeel'' van Tourettes dat ervoor zorgt dat er oncontroleerbaar gevloekt of onpasselijke termen/woorden worden geschreeuwd. Je hebt gewoon vocaal: chicken tm niesgeluiden, gegrom en oinks (bijvoorbeeld) en Coprolalia. Coprolalia heeft 15% van de mensen met tourette. En ja, meer mensen met tourette vloeken wel eens, maar daarom hebben ze nog niet per se Coprolalia.
Copropraxia - dit 'onderdeel' valt onder fysieke kant, namelijk het gebruik van obscene gebaren/bewegingen, zoals het opsteken van je middelvinger, het oraal bevredigen van de man en ''de hond uitlaten''.

Ik hoop dat ik hiermee wat meer begrip heb weten rond te zaaien...
Piteke van der Meulen
Duidelijke blog, herkenbaar, ik heb twee Touretters in huis. Never a dull moment hier maar ook best wel zwaar hoor als moeder en partner van. Ik ben lid van de Stichting en heb veel aan lotgenoten contact gehad en de landelijke ontmoetingsdagen.
10-05-2017 16:49
10-05-2017 16:49 • 1 reactie • Reageer
Max Trans LGBTQ
oh! Wist ik niet... Snap dat dat heel zwaar is en absoluut niet saai!! Ja lotgenoten contact is heel belangrijk! Heb zelf niemand in de familie ofzo die hiermee kampt... ik ben gewoon breed geïnteresseerd in dingen ;) Bedankt voor je reactie!
10-05-2017 16:57
10-05-2017 16:57 • Reageer
DiaantjesLife
Goede blog heb je geschreven en er zou inderdaad best wat meer bekendheid aan gegeven mogen worden.
01-05-2017 06:51
01-05-2017 06:51 • 1 reactie • Reageer
Max Trans LGBTQ
Dankjewel! Heb ik ook echt wel het meeste werk in zitten tot nu toe. Vind bekendheid en vooral het doorbreken van taboe's en stigma's heel belangrijk!!
01-05-2017 09:06
01-05-2017 09:06 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Ik heb mijn hele leven gedacht dat mensen met Tourette alles bij elkaar scholden.. want dat was het enige dat ik zag op tv oid.. Tot mijn moeder een beste vriend had die (zo hoorde ik jaren later) Tourette had naast een aantal andere aandoeningen. Nou dat had ik dus echt nooit verwacht, het uit zich echt zo verschillend. Goede blog! Goed om er aandacht aan te besteden, want zoals ik had, zullen velen dat vooroordeel hebben..
27-04-2017 01:10
27-04-2017 01:10 • 1 reactie • Reageer
Max Trans LGBTQ
Jaa precies! mede daarom wilde ik hier aandacht aangeven! Als je hem goed genoeg vindt, zou ik het zeker waarderen als je hem wilt delen zodat ie meer bereik krijgt! xx ;)
27-04-2017 08:50
27-04-2017 08:50 • 1 reactie • Reageer
_PetitCorbeau_
Ik wist er al wel wat van, want heb ooit eens een klas genootje gehad die dit had. Ze werd zo hard gepest door heel wat mensen van de klas, dat ze na een jaar al van school veranderde
25-04-2017 10:54
25-04-2017 10:54 • 1 reactie • Reageer
Max Trans LGBTQ
Ja, helaas gebeurt dat veel te vaak. Ik vind dat we ons meer voor dit soort kwesties moeten open stellen, kinderen moeten leren dat iedereen, naast zijn of haar handicap (of tekortkoming waardoor met nu nog niet als normaal wordt gezien) nog steeds gewoon mens is en recht heeft op een bestaan. Dat je respect voor elkaar dient te hebben...En ik denk dat ieders leven een stuk rijker zal zijn
25-04-2017 12:58
25-04-2017 12:58 • 1 reactie • Reageer