×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Mijn favoriete basis-recept (low carb)

Mijn favoriete basis-recept (low carb)


Voor mij is dit vaak gewoon mijn volledige eenpansmaaltijd, maar er zijn vele variaties mogelijk. Die zal ik na het recept even benoemen. Ben hier gek op!!!

Benodigdheden:

Grote Wokpan
Schilmesje 
Snijmes
Snijplank

Ingredienten: 
1 Bloemkool
1 Broccoli
2 Wortels (beetje van formaat) of 1 winterpeen
Uien of prei (mag ook allebei)
Knoflookteentjes (naar eigen smaak)
Roomboter (voor de pan)

Volle Melk (scheutje maximaal 0,5 liter)
Paprika's (zelf doe ik meestal 2 kleuren)


Bereidingswijze a la Max:
Ik zet de wokpan klaar met een beetje roomboter, tegen aankoeken in de pan, ik gooi er (op inschatting van formaten broccoli en bloemkool stronken) een scheut(je) volle melk in. Hier wordt het lekker romig van smaak van en zorgt ervoor dat het goed gaar wordt. Dan snij ik de teentjes knoflook en doe die er alvast bij, lekker aroma's afgeven. Dan haal ik de bloemkoolroosjes en broccolini's van de steel en leg deze erbovenop/in. Ik zet het vuur laag aan en leg de deksel op de pan. 

Dan ga ik de andere groenten snijden, op mijn gewenste formaat, wortels; begin en eindpunt eraf doppen en schillen, door de lengte helft snijden en dan plakjes en dan roer je deze door de pan. Dan snijd ik de rest van de groenten op onwillekeurige volgorde en roer deze erdoor, al dan niet met een hoger vuur. Wil je ze beetgaar maar knapperig, dan moet je ze niet te lang laten staan/roeren. Hou je wel van wat zachter dan mag je het gerust wat langer op laag vuur laten staan, wel blijven roeren zodat het gelijkmatig verwarmd wordt, zachtjes, niet te wild anders maak je er mogelijk een prakprutje van, dus als je voelt tijdens het roeren dat de boel zachter wordt, is het eigenlijk klaar en kan het vuur uit. (ik zet dan meestal de deksel er nog even half op en ruim dan alvast wat kookafval op)

Dan heb je je basisrecept af. Ik heb nu zelf 2 bakken voor in de vriezer ermee gevuld (ben maar in mn eentje, dus volle wokpan is best veel), voor de volgende keer.

 
 

Variaties

Variatie of Toevoeging 1
Zelf eet ik geen (tot nauwelijks) koolhydraten meer (voor mij alleen zelden een broodje of een aardappel), maar geen rijst en pasta's meer en dergelijke. Maar je kunt hier natuurlijk prima gekookte krieltjes, gebakken aardappels (als je van krokant houdt), rijst of zelfs pasta aan toevoegen.  Met deze toevoegingen is het geen low-carb gerecht meer.

Variatie of Toevoeging 2
Bij keuze voor rijst kun je naar eigen smaak ook Ketjap Manis en sambal toevoegen Of pindasaus uiteraard.

Hierbij passen ook stukjes kipfilet (beste van de poelier) of sateblokjes (beste van de slager) als je graag vlees eet. (Vlees bak je eerst gaar in de wok en haalt ze er dan uit en begint daarna bij t basisrecept) En dit kan uiteraard ook ZONDER rijst. 

Variatie of Toevoeging 3
Bij keuze voor pasta (in mijn geval zou dat spaghetti zijn) of gekookte krieltjes, zou ik zalm en roomkaas aan het gerecht toevoegen. Voor de zalm geld hetzelfde als het vlees, eerst deze gaar bruinbakken, uit de pan halen en dan beginnen bij het basisrecept.

Variatie of Toevoeging 4
Bij gebakken aardappels (ik zou schijfjes maken), zou ik gehakt rullen om erdoor te roeren. Je kan ook je gehakt kruiden zoals je zelf wenst van te voren. Wil je het vegatarisch houden, dan is vegatarisch gehakt ook een prima optie! (Ik varieer steeds vaker met vleesvervangers en ben vooral over het gehakt, groentenburger en 'kip'schnitzel erg te spreken).

Variatiemogelijkheden Overig:
Wat je nog meer, naar eigen inzicht en smaak, zou kunnen toevoegen: Courgette, Aubergine, Champignons, Tomaat, Tauge, Spinazie (past ook bij de zalmvariatie) en wat je ook maar zelf kunt bedenken! 

Ik ben zelf fan van peper, dus ik doe peper over mijn bloemkool, kip, zalm, gehakt etc (ik voeg eigenlijk geen zout meer toe), echt heeeerlijk!!! Daarnaast zijn er vast nog wel meer variaties te bedenken, maar wie weet heb ik je hiermee op een idee gebracht.  Als je broccoli en bloemkool (en wellicht ook de wortels) van te voren eerst kort kookt, doe dan geen melk in de wok en zet het vuur hoog ipv laag en wok alles er snel en heet doorheen (ofwel het echte wokken) is natuurlijk ook een mogelijkheid!

Eetsmakelijk!!!

 

Variatie of Toevoeging 1
Zelf eet ik geen (tot nauwelijks) koolhydraten meer (voor mij alleen zelden een broodje of een aardappel), maar geen rijst en pasta's meer en dergelijke. Maar je kunt hier natuurlijk prima gekookte krieltjes, gebakken aardappels (als je van krokant houdt), rijst of zelfs pasta aan toevoegen.  Met deze toevoegingen is het geen low-carb gerecht meer.

Variatie of Toevoeging 2
Bij keuze voor rijst kun je naar eigen smaak ook Ketjap Manis en sambal toevoegen Of pindasaus uiteraard.

Hierbij passen ook stukjes kipfilet (beste van de poelier) of sateblokjes (beste van de slager) als je graag vlees eet. (Vlees bak je eerst gaar in de wok en haalt ze er dan uit en begint daarna bij t basisrecept) En dit kan uiteraard ook ZONDER rijst. 

Variatie of Toevoeging 3
Bij keuze voor pasta (in mijn geval zou dat spaghetti zijn) of gekookte krieltjes, zou ik zalm en roomkaas aan het gerecht toevoegen. Voor de zalm geld hetzelfde als het vlees, eerst deze gaar bruinbakken, uit de pan halen en dan beginnen bij het basisrecept.

Variatie of Toevoeging 4
Bij gebakken aardappels (ik zou schijfjes maken), zou ik gehakt rullen om erdoor te roeren. Je kan ook je gehakt kruiden zoals je zelf wenst van te voren. Wil je het vegatarisch houden, dan is vegatarisch gehakt ook een prima optie! (Ik varieer steeds vaker met vleesvervangers en ben vooral over het gehakt, groentenburger en 'kip'schnitzel erg te spreken).

Variatiemogelijkheden Overig:
Wat je nog meer, naar eigen inzicht en smaak, zou kunnen toevoegen: Courgette, Aubergine, Champignons, Tomaat, Tauge, Spinazie (past ook bij de zalmvariatie) en wat je ook maar zelf kunt bedenken! 

Ik ben zelf fan van peper, dus ik doe peper over mijn bloemkool, kip, zalm, gehakt etc (ik voeg eigenlijk geen zout meer toe), echt heeeerlijk!!! Daarnaast zijn er vast nog wel meer variaties te bedenken, maar wie weet heb ik je hiermee op een idee gebracht.  Als je broccoli en bloemkool (en wellicht ook de wortels) van te voren eerst kort kookt, doe dan geen melk in de wok en zet het vuur hoog ipv laag en wok alles er snel en heet doorheen (ofwel het echte wokken) is natuurlijk ook een mogelijkheid!

Eetsmakelijk!!!

 

 expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties