×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Acht wk na de OK , fashionable sneakers - 'N Hallux Valgus verhaal

Acht wk na de OK , fashionable sneakers - 'N Hallux Valgus verhaal


Maandag

Afgelopen maandag mocht ik voor de derde keer röntgenfoto’s laten maken van mijn voeten.
De eerste keer was om te kijken hoe erg de Hallux Valgus was en op welke wijze deze verwijderd moest worden en de tweede keer om de voor en na foto’s te kunnen bekijken.

Yes! Dacht ik. Mijn fashionable sneakers zijn goedgekeurd en trots liep ik na het post operatief gesprek naar buiten en de zware pailletten schitterden in het zonlicht.  
Die dag fietste ik voor het eerst na acht weken. Ik voelde mij zo blij als een klein kind en juichte. Ik had een glimlach van oor tot oor. Het blokje om ging verassend goed.
In de app van de Bergman Clinics staat dat je na vijf weken al mag fietsen, maar dat durfde ik niet met de spica om en het speciale schoeisel aan.

Het lopen op mijn blote voeten en met sokken aan voelde als bare naked. Acht weken met dagen van 16 uur, heb ik mijn revalidatie schoenen gedragen. Mijn straatklauwen missen de bescherming. Het is tijd voor weer extra eeltvorming ;)

De dokter legde uit dat het bot nog moet aangroeien en dat ik daarom voorlopig nog rustig aan moet doen. Knap hé dat het lichaam zichzelf kan helen.
Ook vertelde de Gooische uitziende dokter dat bij minder dan 5% de pinnen in de botten kunnen gaan irriteren. Mocht dat het geval zijn, dan moeten de schroeven verwijderd worden.

Ik denk aan mijn mams. Mijn moeder is ook geopereerd aan de Hallux Valgus bij beide voeten. Dat was wel 50 jaar geleden. In die tijd is heel wat verbetert en veel meer mogelijk geworden. Bij mijn moeder zijn de pinnen in het bot nooit gaan ontsteken en bij mijn moeder zijn de bulten aan haar voeten niet teruggekomen. Onderzoek wijst uit dat bij minder dan 5% van de gevallen dit gebeurt.
Ik hou mij vast aan het positieve.

Met serieus kijkende blauwe ogen en een strenge stem zei de dokter: ‘Je mag je voeten niet te veel stresseren door bijvoorbeeld lange wandelingen te maken en stevig sporten. Voorlopig ook geen hakken dragen he!’ Zou ze mijn blog gelezen hebben en heeft ze de gouden pumps bewonderd?

De dokter adviseerde om voorlopig geen schoenen te kopen omdat door het meer lopen de zwelling verminderd. Had ik zwelling dan? Ik vind mijn voeten er nu al mooi uitzien. De littekens zijn al bijna niet meer te zien.

Het blijkt dat ik op tijd mijn operatie gepland heb eind juni omdat net voor het symposium van werk in november mijn voeten goed genoeg hersteld zijn om per dag meer dan 10.000 stappen te kunnen maken. Tot oktober mag ik mijn glitter en glamour sneakers aan en daarna een fijn passende schoen met een klein hakje. Bye bye shiny golden high heels. Misschien in december tijdens het kerstfeest?
Who knows. A girl must dream.

In mijn hoofd had ik wel de gedachte dat ik het sporten eerder kon oppakken. 12 weken na de operatie zou ik rustig gaan beginnen met yoga. Daar gaat helaas de vlieger niet mee op.
Met yoga gebruik je ook de voorvoet veelvuldig en het bot wat nog moet helen en aangroeien heeft bedaardheid nodig. De Body Pump met veel gewicht op de schouders voor de squat en lunges kan ik parkeren tot begin volgend jaar.

Hoe ga ik dan in de tussentijd mijn doel behalen? Ik verlies het liefste 6 kg gewicht en 5 % vet.
De sugarchallenge gaat mij helpen. Dat is niet alleen stoppen met snaaien in de avond, maar ook opletten op de hoog glycemische index. Dus alleen voeding nuttigen met een lage glychemische index zoals kersen, gedroogde abrikozen, groenten en quinoa.
De eerste keer dat ik de sugarchallenge deed was ik binnen een maand vier kilo afgevallen.
Nu wil ik dat het gewicht en het vet er af blijft. Het is een mindset ding. En uitkijken met suiker toevoegen aan mijn voeding wanneer de eerste 30 dagen (de strengste fase) voorbij zijn.

Het is namelijk zo dat 80% bepaald wordt door het eten wat je in jouw mond stopt en op eet, 10% door aanleg van genen komt en de overige 10% met sporten kan worden geperfectioneerd.
Mijn favoriete boekje is ‘Buik en Billen’ van Matt Roberts waarbij het lichaamsgewicht wordt gebruikt in 30 minuten durende sessies die je gewoon thuis kunt doen. Daarbij kan ik zelf wat oefeningen doen om de andere areas van mijn lichaam aan te pakken. 

Mijn abonnement op de sportschool gaat 10 september weer in. Ik kon door mijn operatie en herstelperiode een stop periode inlassen van 2,5 maand. De dans choreografie ‘La Blast’ vind ik erg leuk en dit zal de minste belasting zijn voor mijn voeten. Dat zal erg fijn zijn om mijn conditie op te bouwen. Niet dat alleen. Door deze dansles voel ik mij altijd zo heerlijk als een onschuldig meisje dat huppelend door het leven gaat.

Dinsdag

Vandaag ging ik met mijn vier centimeter hoge Kennel + Schmenger met doorlopende plateauzool naar kantoor. Om mijn conditie weer op te bouwen, liep ik tien minuten met krakende enkels naar het station en na mijn werkdag weer terug. Dat ging best goed ondanks dat ik weer moest wennen om mijn voeten af te wikkelen bij het lopen. Ik was vijf minuten sneller dan met de revalidatieschoen. Door mijn hoofd speelden de woorden van de dokter ‘niet stresseren.’ Had ik anders sneller gekund?

Eenmaal thuis ging ik op de bank liggen met mijn benen omhoog. Ik merkte wel dat ik moe was. De kinderen. Mijn twee jongens waren aan het spelen. Ik was niet snel genoeg. Auch. Mijn jongste viel op mijn linkervoet en grote teen. Ik gilde het uit als een klein speenvarken. Direct ging door mijn hoofd. Oh nee, als mijn voet maar niet gebroken is. Als de pijn continu is, dan moet ik morgen contact opnemen met de Bergman Clinic en worden nieuwe foto’s gemaakt. Een dag zonder spica voor bescherming, gebeurt dit. Gelukkig heb ik de spica bewaard, ongelukkig dat ik er niet aangedacht had, deze aan te doen als de kids aan het stoeien zijn.

Symptomen botbreuken/fracturen

De symptomen hangen af van het type fractuur:

·         Pijnklachten of klachten van drukpijn.

·         Het is moeilijker om het lichaamsdeel wat is aangedaan te gebruiken.

·         Er kan zwelling optreden, maar ook bloeduitstortingen zijn mogelijk.

·         Crepiteren kan optreden, dit is een krakend geluid wat ontstaat doordat de breukuiteinden bewegen als er druk op staat of er wordt bewogen.

·         Is er sprake van een open fractuur dan kun je mogelijk bloed zien of bot wat bloot ligt.

·         Het lichaamsdeel dat getroffen is kan abnormaal zijn van vorm. 

In vrijwel alle gevallen doet een botbreuk pijn. Vaak kan men het bot horen of voelen breken en weet men meteen dat het is gebroken. Het gebied rond de breuk wordt gevoelig en zwelt op.

Ik hoorde niets breken, maar ging rampdenken. Mijn voeten en met name mijn grote tenen zijn wel nog enorm gevoelig en dat kan nog wel een jaar na OK datum aanhouden.

Wil je al mijn blogs lezen, dat kan. Klik dan op onderstaande links.

  1. Wie moet wil zijn moet pijn lijden. Een Hallux Valgus verhaal
  2. Kies jij voor narcose of ruggenprik
  3. Resultaat na 1 week, een Hallux Valgus verhaal
  4. Twee weken en twee dagen na de operatie
  5. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Hoe ver zal jij gaan?
  6. Zes weken na de operatie weer op kantoor werken

Bronnen:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/122141-botbreuk-of-fractuur-typen-symptomen-behandeling.html

https://www.orthopedie-grooteindhoven.nl/botbreuken-een-voorspoedig-herstel

 

 

expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties