×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Wie mooi wil zijn moet pijn lijden - een Hallux Valgus verhaal

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden - een Hallux Valgus verhaal


Met mijn haren in een knot
Grijs mantelpakje aan
Bril op het puntje van mijn neus
Torenhoge pumps aan
Sloot ik mijn deals op high heels
in het leven


Het kwam nooit uit een operatie aan mijn voeten. De zwangerschap van Daenan, de geboorte,
de ziekenhuis periode en het proces daarna.
Een drukke baan, de zwangerschap van Colin en daarna weer een uitdagende job.
Het moment is nu daar gekomen. Aankomende vrijdag word ik geopereerd aan de Hallux Valgus
aan beide voeten. De eerste weken moet ik verplicht rust nemen en daarna is het nog twee tot vier weken herstellen. Daardoor zal ik misschien (geen idee hoe ik mij daarna voel) minder actief zijn op Down & Beautiful.

Hoe ontstaat een Hallux Valgus?

Mijn moeder is vroeger geopereerd aan hetzelfde. Ik heb dus aanleg voor deze aandoening. Het lot heb ik getart door te veel, te vaak en te lang op mooie pumps te lopen. Het middenvoetsbeentje van beide voeten is naar buiten gedraaid,  waardoor een knobbel aan de buitenkant van mijn grote teen is ontstaan. Het doet steeds meer pijn  om zelfs op platte schoenen te lopen en op blote voeten of om voor langere tijd te staan. Mijn schoenen beschadigen door deze bult en is al snel slijtage aan de buitenkant van de schoen te zien.

Is het slecht om op hoge hakken te lopen?

“Het kan slecht zijn”, vertelt Bert Otten, hoogleraar neuronmechanica bij bewegingswetenschappen van het UMCG. “En dat heeft alles te maken met de belasting en het herstel van de voet. De belasting van de voet is namelijk veel hoger als je op hakken loopt dan wanneer je platte schoenen draagt”, legt Otten uit. En dat weet de hakkendrager zelf ook wel. Een dagje winkelen op hoge hakken of met platte schoenen, het verschil merk je meteen.

​Op het moment dat je geen hakken draagt, kan het lichaam herstellen. “Als de snelheid van herstel goed is, is er eigenlijk niets aan de hand. Dan kun je dus prima op hakken lopen”, legt Otten uit. “Maar als de snelheid van herstel lager is dan de belasting, dan is het slecht om op hakken te lopen.” De voet is dan nog niet volledig hersteld en de schade wordt erger. Dan doet het pijn zodra je de hakken weer aantrekt. “Dat zou een signaal moeten zijn dat het misschien geen goed idee is.” 

​Want uiteindelijk kan het kraakbeen tussen de botten in de voet dunner worden en beschadigen. Als je dan toch nog op hakken blijft lop​en, kan het zelfs zo erg worden dat botten elkaar raken. “Dan wordt het heel erg pijnlijk en kan je niet meer goed lopen.” Ook gaat het zenuwstelsel spieren extra aanspannen waardoor ze korter worden. Daardoor wordt de voet minder flexibel en kun je oneffenheden op de weg minder goed opvangen.

​​Toch is er niet voor niets de uitspraak ‘wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’. Mensen blijven op hoge hakken lopen, omdat het zo mooi staat. “De beenlengte ten opzichte van de lichaamslengte is bij vrouwen iets groter dan bij mannen. Met hakken kun je dat nog meer uitvergroten”, legt Otten uit. “Ook wordt de natuurlijke kromming van de wervelkolom groter en je achterwerk steekt iets meer uit.” De totale lichaamshouding verandert dus. “Het is het hele plaatje.”

Mocht je geïnteresseerd zijn en wil je zien hoe zo'n operatie gaat, kijk dan onderstaand filmpje. 

Lees ook het verhaal van Angela Schijf

Bronnen:
https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/71/hallux-valgus
https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Is-het-slecht-om-op-hoge-hakken-te-lopen.aspx

Tiny
Ik het zelf vroeger ook gehad en aangezien wij altijd een schoenmakerij hadden wist ik wat het was. Wij hadden een klant die orthopedisch chirurg was en die raadde me aan om zeker niet te opereren. Het is geen garantie en kan dan alsnog terug komen..Hij zei ook om schoenen te gaan dragen met een hakje van niet meer dan 4CM. Dat ben ik gaan doen een een tijd later nergens geen last meer van. Op de dag van vandaag heb ik er nooit meer last van gehad. Maar ondanks alles wens ik je heel veel SUC6
27-06-2018 10:18
27-06-2018 10:18 • 1 reactie • Reageer
Mayke Muller
Dank je wel. De Bergman Clinic heeft aangegeven dat minder dan 5% terugkomt. Ik loop al lange tijd  op platte schoenen  en blijf last houden. We gaan het zien. 
28-06-2018 05:25
28-06-2018 05:25 • Reageer
Schorelaar
Vervelend, maar alleen door hakken? Mijn vader is er ook aan geopereerd 
25-06-2018 17:07
25-06-2018 17:07 • 1 reactie • Reageer
Mayke Muller
Ja bij mij wel en knellende schoenen. Hoe is de operatie gegaan bij je vader en het herstel ?
25-06-2018 21:46
25-06-2018 21:46 • 1 reactie • Reageer
Machteld
Tja, die hakken hè. Ik heb je stuk met interesse gelezen en besloten dat ik ze blijf dragen. Maar dat ik wel op ga letten dat ik mijn voeten ook hun broodnodige rust gun :-).
24-06-2018 10:25
24-06-2018 10:25 • 1 reactie • Reageer
Mayke Muller
Heel goed! Het kan nooit kwaad om de voeten extra te verzorgen. De voeten worden vaak vergeten.
24-06-2018 21:16
24-06-2018 21:16 • Reageer
Soberana
De filmpjes met belangstelling bekeken. Er wordt ook geadviseerd om, als je goed op hoge hakken wilt leren lopen, te kijken naar iemand die er goed op loopt. Blijkbaar heb ik in mijn kinderjaren goed gekeken naar mijn moeder zaliger: zij danste hele avonden op prachtige high heels😄 Ik heb dan ook tot halverwege de 50 op stiletto's kunnen lopen. Daarna begon ik het toch te voelen: enkels, knieen, onderrug. Nu (op mijn 68e) heb ik alleen nog maar 'stewardessen-schoenen': een wat dikkere hak van 4 a 5cm hoogte. Ik wens je veel sterkte toe voor de operatie. Hopelijk kun je na een voorspoedig herstel weer mooie schoenen aan.👍
24-06-2018 05:46
24-06-2018 05:46 • 1 reactie • Reageer
Mayke Muller
Prachtig. Ik zou wel eens een foto willen zien :)
24-06-2018 21:18
24-06-2018 21:18 • Reageer
dansebijjanse
Heel veel sterkte.
23-06-2018 22:58
23-06-2018 22:58 • 1 reactie • Reageer
Mayke Muller
Dank je wel 
24-06-2018 21:18
24-06-2018 21:18 • Reageer