×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Chronisch ziek de feesten door walsen.

Chronisch ziek de feesten door walsen.


De feestdagen staan voor de deur en vele kijken daar erg naar uit. De sfeer, het lekker eten, de gezelligheid en het magische erom heen. Maar als chronisch ziek persoon is het voor mij een zware tijd, die al voor de feesten begint. Ik weet niet bij anderen, maar vanaf midden december tot bijna eind januari lijken de dagen zo hectisch en veel te vol. Zonder te vergeten dat het koud en vochtig is buiten, er weinig zonlicht is en het lijkt dan, dat ik vast zit in een lichaam van een 90 jarige (ipv een 70jarige) terwijl ik 30 ben.

Hoe kom ik de feestdagen door?

Eerlijk? Met veel pijn, moeite en vermoeidheid. Voor ik met mijn man was, had ik geen 'feestelijke' verplichtingen. Het was niet echt iets dat gevierd werd, het was trouwens ook steeds de periode waar ik of ziek in bed lag, of ging babysitten. Ik vermeed de drukte, het teveel eten en dat met veel plezier. Ja mensen, niet iedereen houd van Kerst en Nieuwjaar ;)

Maar bij mijn man wordt dit wel gevrierd en het is zeker wel gezellig, maar ook vreselijk vermoeiend en pijnlijk. Dus daarom bereid ik me voor. Hoe kom ik de feestdagen door.


1. Wenskaarten
Dit jaar heb ik mijn kerstkaartjes weer zelf gemaakt. Ik begon begin december en was eigenlijk maar net op tijd klaar. Maar hierdoor hield ik me bezig, wat goed is voor de mentale toestand. Ik kon ook de tijd invullen hoe ik het zelf wou. Het lastigste was trouwens, het schrijven van de kaarten. Door ontstekingen blijft mijn handschrift niet stabiel en ik geef toe, ik schrijf graag een mooie tekst en niet alleen 'Gelukkige feestdagen'.

Hiervoor heb ik dan ook een oplossing, je kan de tekst schrijven op computer en afdrukken op beige papier (of je gebruikt koffie om je wit papier te kleuren.) en dan de randjes verbranden. Zo lijkt je tekst op perkament geschreven.


2. Creatief met geschenken.
Hier zijn twee redenen waarom ik het als chronisch zieke een hel vind. Het eerste, ik kan niet in de winkels zitten rond te snuffelen, want dan zak ik in elkaar van de pijn. Vooral tijdens de feestdagen, is het veeeeel te druk. Een tweede punt is dat ik door mijn uitkering, goed moet nadenken wat ik geef, aan wie en hoeveel ik eraan KAN besteden. Dit jaar ben ik in mijn tweede jaar ziekte en heb ik in december geen uitekering gehad. Geen probleem, een beetje vindingrijkheid red me wel. Ik kijk op veilingsites, outlets e.d. en scoor hierdoor gelukkig mooie geschenken voor een lage prijs.

Maar soms is een zelfgemaakt geschenk ook geweldig. Ik maak glasjuwelen en ik weet dat een paar familieleden dit een geweldig geschenk gaan vinden.


3. Medicatie vs Alcohol
Iedereen weet dat medicatie en alcohol vaak geen goede combie is en toch denken veel mensen er niet aan. Je kan je niet inbeelden hoe vaak ik mensen hun medicatie met alcohol zie innemen. Sommige denken dat het 'alleen maar wat meer zal werken', maar dat is niet altijd het geval. Soms werkt je medicatie dan helemaal niet meer of ga je andere bijwerkingen hebben. Eigenlijk, als chronisch ziek persoon, raad ik af alcohol te drinken, omdat er in alcohol vaak substanties zijn die slecht zijn voor de spieren en gewrichten. Uiteraard doet iedereen wat hij wilt, maar dan raad ik toch aan om je medicatie goed op voorhand te nemen, of helemaal niet. Ben je niet zeker of het wel of niet effect heeft met alcohol, vraag het aan je arts of apotheker.


4. Eten, eten en eten.
We weten allemaal dat we tijdens de feestdagen meer eten dan goed voor ons is. Het eten kan wat vettiger zijn en zwaar op de maag liggen. Het is dus wikken en wegen. Waarom eten van belang is als chronisch ziek persoon? Als je teveel eet, kan je misselijk worden en als je al chronisch ziek bent, weet je dat het minste dat erbij komt je echt knock out slaat. Maar het kan ook gewoon weer effect hebben op je spieren en gewrichten, bepaalde voedingsstoffen zijn nu eenmaal af te raden.

Maak je zelf eten, hou het makkelijk, mensen gaan je niet minder waarderen omdat je geen uitgebreid menu zelf hebt gekookt. Het is de sfeer die telt. Trouwens, als je alleen maar achter de kookpotten gaat staan, ga je ook weinig van je avond hebben. Geniet samen met je genodigden.


5. Schoenen en kledij.
We proberen er altijd op ons best uit te zien als we ergens naartoe moeten, maar als chronisch zieke, heb ik sinds bijna twee jaar besloten dat ik geen hoge hielen meer draag. Enkel als ik naar een trouw moet en dan heb ik altijd reserve schoenen in mijn wagen.

Niet alleen de schoenen maar ook kledij kan voor een chronisch zieke een irritante factor zijn. Spannende kleren, kleedjes of rokken , die maken dat je niet comfortable kunt zitten. Gelukkig bestaan er tegenwoordig genoeg losse en elegante kleren. Hou het gemakkelijk, hou het simpel en voel je goed.

Nog een puntje, make-up, eigenlijk doe ik alleen make-up aan als ik ergens naartoe ga, en dit doe, zodat mensen niet zien dat ik bleek en afgeleefd lijk. Met make-up tover ik mijn wallen weg en zorg ik ervoor dat mijn ogen en gezicht wat meer kleur krijgen. Toch hou ik het ook op een minimum en zo natuurlijk mogelijk.


6. Vermoeidheid en pijn
Daar moet ik geen tekening bij maken, feestdagen zijn vermoeiend en eisen veel van ons lichaam. Een gezond persoon heeft vaak al moeite om de dag erna fris op te staan, laat staan iemand die kampt met vermoeidheid en pijn. Durf je even af te zonderen als het even niet gaat. Mensen kennen ondertussen je situatie wel en zijn vast al blij dat je aanwezig bent. Wees niet bang om een pijnstiller te nemen of als het echt niet meer gaat, je te excuseren en tijdig naar huis te gaan. Je moet naar je lichaam luisteren.


7. Durf NEEN zeggen en sluit compromissen
NIEMAND verplicht jou om ergens aanwezig te zijn, durf NEEN zeggen als je voelt dat het echt niet gaat. Het is soms hard, maar je moet naar je lichaam luisteren. Zijn de mensen kwaad, dan zegt dit meer over hen dan over jou. Zelf heb ik dit ook pas leren doen, omdat ik mezelf kapot maakte aan het willen tevreden stellen van de mensen rondom mij, maar na eens een goed gesprek, heb ik geleerd dat mensen meer begrip hebben dan ik soms dacht.

Je kan ook compromissen sluiten, dat iedereen iets meeneemt met de feesten. Dat het feest iets vroeger begint zodat je minder vermoeid bent. Dat je tussen twee gangen even kan gaan liggen. Zoals ik net zei, vaak hebben mensen meer begrip dan we denken. Er zijn natuurlijk uitzonderingen.


8. Wees dankbaar
Een belangrijk aspect tijdens de feestdagen is dankbaarheid. Maar het is ook belangrijk dat je jezelf en je lichaam dankbaar bent. Iedereen heeft wel al eens van iemand gehoord dat hun klachten tussen de oren zitten en dat gaan we nog vaak horen. Maar ik wil toch meegeven dat het psychosomatisch gedeelte wel degelijk effect heeft op je lichaam. Wees dankbaar voor wat je nog kan, ook al ga je achteruit, weet je dat het over een paar jaar nog minder wordt, er is wel altijd iets om dankbaar voor te zijn. Als je ontevreden bent, je psychologisch niet goed voelt, en dat kan ik me best voorstellen, gaat het ook zeker effect hebben op je lichaam. Het is moeilijk om soms iets te vinden om dankbaar voor te zijn, dat weet ik. Gedurende maanden, stelde ik me soms de vraag, waarom ik bepaalde dingen niet meer kon tot ik op een dag de knop draaide en mezelf vertelde dat ik me zoveel stress aandeed dat ik nog sneller achteruit ging. Ik begon mezelf elke dag te herhalen dat ik trots was op mezelf en fier ben op wat ik heb bereikt. Ook al moet ik mijn dromen aanpassen, ook al moet ik bepaalde dingen in meerdere malen doen, ik ben fier op mezelf. Ik schreef ook een tijdje elke dag iets waarvoor ik dankbaar was. Het is iets dat ik iedereen aanraad die het even niet meer ziet zitten. Want soms ben je verbaasd, waarvoor je dankbaar bent.


Fijne feesten allemaal en hieronder vind je nog een klein filmpje.

Schorelaar
Ik ben al een paar keer begonnen maar wis het steeds uit. Het is gewoon knap hoe je er mee omgaat. Heb je het goed gehad met Kerstmis?
28-12-2017 18:04
28-12-2017 18:04 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Positief blijven maakt dat ik meer volhou. Kerstmis was zwaar maar mooi
28-12-2017 19:22
28-12-2017 19:22 • Reageer
LivingThaGoodLife
goed stuk, en hoewel mijn rugblessure lang niet in de buurt komt van jouw pijn, moet ik ook wat eigen grenzen bewaken om niet overbelast te raken. deze kerst was vriend werken en hebben dochter en ik binnen in pyama doorgebracht haha
28-12-2017 17:36
28-12-2017 17:36 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Je hebt gelijk :) en dat was vast ook zeer gezellig :)
28-12-2017 19:26
28-12-2017 19:26 • 1 reactie • Reageer
arcelinab
herkenbaar. ben zelf ook chronisch ziek ( ik blijf wel hopen). Lees gerust es mijn tekstjes.
27-12-2017 16:11
27-12-2017 16:11 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Bedankt, zal ik zeker doen
28-12-2017 19:25
28-12-2017 19:25 • Reageer
peterdenharder
Goed geschreven! Ik heb afgelopen jaar veel last gehad van een chronische vermoeidheid. Dus heb vanaf begin december alle afspraken, feesten en verjaardagen afgezegd, om nu lekker te kunnen genieten van de dagen, zonder weer een 'klap' te krijgen. Het is redelijk gelukt en gisteren zelfs naar de winkel kunnen lopen (250 meter heen en hetzelfde eind terug) heb er 45 minuten over gedaan en het winkelpersoneel heeft mijn boodschapjes gepakt, kon ik even rusten. Weer een overwinning, maar ik blijf op de hoede ;-)
27-12-2017 14:50
27-12-2017 14:50 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Geweldig, wees trots op jezelf. en nog fijne feesten gewenst
27-12-2017 15:39
27-12-2017 15:39 • 1 reactie • Reageer