EMDR therapie

EMDR therapie


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Wat is EMDR?
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie die voornamelijk wordt gebruikt voor mensen met PTSS, mensen die angst stoornissen hebben en/of onverwerkte trauma's.

Ontwikkeling van EMDR.
EMDR werd ontwikkeld in de jaren 80, psychologe Francine Shapiro. In 1979 werd bij haar kanker vastgesteld. Tijdens haar behandelingen, begon haar interesse te groeien in psychologie en meer bepaald in psycho-neuro-immunologie. Op een dag, tijdens een wandeling in een park, liep ze erg gespannen rond, ze voelde haar bezorgdheid echter opeens verminderde en voelde zich meer opgelucht. Ze probeerde te achterhalen hoe dat mogelijk was en realiseerde zich dat ze snelle oogbewegingen had gemaakt. Hierdoor waren een veelheid aan gedachten door haar heen gegaan. Ze begon te experimenteren op zichzelf en bij verwanten. Tenslotte deed ze haar eerste klinisch onderzoek in1987 met vrijwilligers en Vietnam-veteranen. Ze publiceerde haar resultaat in 1989. In 2002 kreeg ze de eer om de Sigmund Freud prijs in ontvangst te nemen.

EMDR wordt tegenwoordig op verschillende manieren gebruikt, niet alleen meer via oogbewegingen, maar ook via geluiden of vibraties.

EMDR en ik?
Sedert een jaar volg ik EMDR therapie, het werd mij, gezien mijn verleden en mijn onverwerkte trauma's sterk aangeraden.

Jaren heb ik gedacht dat ik alles in mijn eentje kon verwerken, ik wilde niet in therapie want dan zou er weer een stempel op mij geplakt worden. Maar uiteindelijk moest ik mezelf toegeven dat het al lang genoeg had geduurd en ik het niet meer alleen kon.

Mijn therapeut gebruikt niet enkel EMDR, om mijn gevoels en gedachten volledig los te maken gebruikt ze ook de 'brief-therapie'. Het houd gewoon in dat je in brief vorm opschrijft wat je voelt. Mijn eerste brief was gericht naar mijn moeder, ik schreef er alles in wat ik haar graag zou willen zeggen, alles wat ik denk en voel als ik aan haar denk.

Helpt EMDR?
Voor mij helpt EMDR wel, hoewel het een lang en langzaam proces is. Dit komt ondermeer omdat ik zeer lang gewacht heb om hulp te zoeken. Mijn problemen (lees traumas) begonnen toen ik 3 jaar oud wasen doordat ik nooit geholpen werd stapelde veel zich op.Maar EMDR helpt niet voor alles en ook niet voor iedereen. Soms kan de zoektocht naar een juiste therapie lang duren.

EMDR-Therapie volgen?
In Belgie zijn er maar een handvol psychologen/therapeuten die een volledige opleiding voor EMDR hebben gevolgd. Je kan ze vinden op vind een therapeut of op EMDR-Belgie.

Bedankt voor het lezen en om mijn blogs te volgen.
Sharing is caring. Vragen of opmerkingen laat gerust een berichtje achter.Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (3 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Interessant, wat fijn dat dit je helpt.
| 18:02 |
ik weet wat het is om dit te hebben ..ik hoop dat het je helpt groetjes an creatief
| 16:50 |
Succes met je EMDR therapie. Ik zelf heb nu imaginary exposure(IE) en helpt nog niet echt bij mij. Helaas hoe langer je wacht met het zoeken van hulp, how longer the road to recovery is.
| 22:16 |
Bedankt :) wat houd IE in? alvast ook veel succes en moed met jouw therapie
| 07:47 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen