×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Ik test uit... het koolhydraatarm dieet; HET RESULTAAT!

Ik test uit... het koolhydraatarm dieet; HET RESULTAAT!


Ik vecht al jaren tegen de kilo's, eigenlijk, zelf toen mijn BMI goed was, vond ik mezelf nog te dik. Ik heb zo'n hangbuik en ik vind het vreselijk. Als kind deed ik veel aan sport en toch werd ik maar niet strakker.

Om af te vallen heb ik vanalles geprobeerd, WeightWatchers, proteine dieet, vetarmdieet, voorgeschreven medicatie.  Alles hield ik wel goed vol, maar ik viel gewoon bijna niet af. Ik was er obsesief mee bezig en het ging ook eens mis. (maar dit is een ander verhaal)

Één dieet heb ik nog niet gedaan, het Atkins dieet (koolhydraatarm dieet). Ik geef eerlijk toe, ik heb ook lang getwijfeld of ik het wel zou doen, een oud collega van mij heeft dit jaren gedaan. Ze was snel slanker geworden, maar na een jaar of twee, bleek dat haar lichaam eigenlijk ongezond was. Deed ze het misschien verkeerd?

Toch hoor ik er veel over praten, het koolhydraatarm dieet is weer 'de' hype om af te vallen op dit moment. Dus dacht ik, waarom niet, ik heb alleen maar kilo's te verliezen toch?

Vandaag is mijn eerste dag en ik zag er al tegen op, want ik ontbijt nooit. Het is dan ook direct een zwaar ontbijt, omelet met hesp, kaas en champignons. Langzaam maar zeker heb ik alles op.

Ik zwem 2x/week

Benieuwd? Lees dan de updates die ik hieronder weekelijks zal plaatsen.

Heb jij een koolhydraat arm dieet gevolgd? Heb je tips of wil je U ervaring delen? Ik hoor het graag.


Update week 1

Eerste week van het dieet is afgelopen. Ik maakte mij eerst zorgen. Hoe moet ik eraan beginnen, hoe vervang ik bepaalde producten, hoe ga ik mijn suikerverslaving handelen...

Om te beginnen heb ik veel opgezocht op internet en mij lid gemaakt van meerdere groepen op facebook, waar ik veel receptjes kon bekijken.

Wat ik merkte, is dat veel vervangers, producten zijn die ik nooit koop (kokosmeel, amandelmeel,...) Ik weet waar ik ze moet halen, gezien ik glutenvrij  eten, maar het zijn (weer) producten die meer geld kosten.

Hoewel ik dacht dat de eerste week moeilijk ging zijn, was ik verast, het ging eigenlijk zeer goed. Ik bouwde de koolhydraten af, zodat ik niet in een dip zou vallen en dat was volgens mij een zeer goed idee.

Ik hou ook alles bij in een boekje, alles wat ik eet, hoeveel ik weeg,... tot vandaag verloor ik 4,5kg. Merendeels vocht uiteraard, maar het is een begin
Hoewel ik nog verweg ben van mijn streefgewicht, voel ik me gemotiveerd. Dit lijkt echt te werken.

Ik vertelde dit aan mijn beste vriendin, een pracht van een vrouw, maar ook zij heeft helaas last van (zwaar) overgewicht. Ze voelt zich goed in haar vel zegt ze steeds, dat vind ik geweldig voor haar, want wanneer zij met een kort kleedje de straat op gaat, zo durf ik mij niet eens te kleden voor mijn man. Wat een zelfvertrouwen, ik hoop dit ook ooit te hebben. Gisteren vertelde ik haar dus over dit geweldig dieet en ze vertelde me dat ik vanaf de 3de week een dip zou krijgen, want dat gebeurde ook bij haar collega.
Het ontmoedigde me niet, in tegendeel, ik dacht bij mezelf, 'neen! ik ga er helemaal voor'

Daarnaast begon ik een boekje met allemaal recepten zodat ik meer inspiratie heb.
Vanaf volgende week, zal mijn boodschappenlijst er ook een stukje anders zien.

Op naar een nieuwe week. Wens me succes.

Update week 2 en 3

Ik dacht op het einde van week twee, 'dit hou ik toch niet vol'. Ik had honger en vooral zin in chocolade.
Voor de vrouwen onders ons, KHA/KHB is vreselijk de periode rond de maandstonden. Ik moet ook eerlijk zeggen, dat ik een pak meer last had van de kwalen die de maandstonden met zich meebrengen.  Zo had ik continue krampen en steken, geen enkele positie bracht verlichting.

Maar ik heb volgehouden.  Hoewel ik de tweede week niet was afgevallen in gewicht, was ik wel slanker geworden in mijn taille. In de derder week viel ik wel terug af. Een beejte, op vandaag ben ik 5,1kg afgevallen.

Gisteren was ik met mijn beste vriendin aan het shoppen, ik moest toch een paar blousjes kopen, want mijn kleerkast is wat 'verouderd'. Als gewoonte, ging ik recht af op mijn gewoonlijke maat, SURPRISE, het was twee maten te groot. Vol trots, mocht ik twee maten minder aantrekken, ik kon het amper geloven.

Ik had ook een discutie met een paar KHA/KHB lotgenoten, ik vroeg me af, (en vond het bijna onmogelijk) hoe je levenslang geen pasta, rijst, brood of aardappelen meer kon eten. Zou het dan nog wel een gezonde levenstijl zijn?

Ik merkte twee typpes op, de fanatiekelingen, voor hen zijn al de hoge koolhydraathoudende producten uit den boze. Een feestje? Ze nemen hun eigen voedsel mee. Op restaurant? Vragen ze specifiek om geen pasta, aardappelen, e.d. te serveren op hun bord... Ik dacht bij mezelf, dit zou ik niet durven. Als ik door vrienden of familie wordt uitgenodigd, zal ik altijd eten wat ik krijg, desnoods neem ik wat minder van het ene en wat meer van het ander.
Maar er waren ook, de meer 'nonchalante', voor hen kon het af en toe kan geen kwaad, het is zelf goed, omdat je lichaam dan gewend blijft aan alles.

Ik zocht ook meer op, over de zogenaamde ketose toestand, meer recepten, (mijn boekje is al bijna vol) en welke producten er nu wel mogen en welke in mindere maten.

Ik heb me voorgenomen om één maal per week, een klein beetje pasta, rijst of aardappelen te eten, maar ik moet toegeven, gisteren bleef ik eten bij mijn schoonmoeder en de pasta smaakte me wel een stuk minder dan vroeger.

Op naar week 4! Met goede moed.

UPDATE 3:  Week 4

Ik blijf het een geweldig dieet vinden, maar ik begin de keerzijde te zien.
Bij mezelf dacht ik toen ik begon, dit dieet is perfect voor mij die PDS heeft. Na elke maaltijd of bij stress had ik namelijk enorme last van diaree. Gezien je met dit dieet minder vezels e.d. binnenkrijgt,... probleem opgelost... DACHT IK

Want gisteren ging ik met spoed naar mijn huisarts, ik heb namelijk last van paradoxale diaree, dit wil zeggen dat er obstipatie is waarlangs platte stoelgang toch doorgeraakt.  Je merkt het dus vaak niet. Maar ik herkende de symptomen, gezien ik dit nog al eens heb meegemaakt. Mij moe en slecht voelen, geen honger meer en ineens steken in middenrif en op het einde ook een zwaar gevoel met abdominale last.

De huisarts bevestigde mijn vermoede en helaas zat het alweer zeer hoog. Snel een fleet en een moviprep, 24uur later, helaas nog steeds geen verbetering. Nog maar eens wat ingenomen en hopelijk ben ik snel verlost want ik zie er tegen op om naar het ziekenhuis te moeten. Helaas, gezien dit best gevaarlijk is, zal ik over 24u geen keus meer hebben.

Mijn huisarts wijsde me erop, toch meer koolhydraten te eten, het feit dat het gist, maakt dat je net goed naar het toilet zou kunnen gaan. DILEMA.
Ik heb het gevoel dat mijn lichaam me weer eens tegenzit.

Na twee maand en half

Het wordt een gewoonte om lekker te eten met weinig koolhydraten en je lichaam goed te onderhouden. Ik vertelde over mijn darmproblemen vorige keer, wel dankzij psyliumvezels en homeopathische darmflora pilletjes gaat het een stuk beter.

Ik bots nog steeds geregeld tegen de ideeën van sommige fanatiekelingen, maar hoe ik het doe werkt ook.
Omdat ik andere mijn dieet niet wil opdringen eet ik gewoon mee als ik ergens ga eten, ik zal uiteraard wel minder van de koolhydraat rijke stoffen nemen en meer groenten. Thuis, is zelf mijn man af en toe jaloers op het lekkers die ik voor mezelf maak, dus eet hij nu geregeld hetzelfde als ik.


Maar nu is de vraag, is het allemaal wel wat gelukt na twee maand en half?
Ik moet wel zeggen dat er in September een hoop verjaardagen waren en dat er dus veel gevierd is geweest. Al bij al, vind ik toch dat het goed is meegevallen allemaal. In totaal ben ik  9kg afgevallen. Ik heb enorm veel receptjes opgezocht en ben zelf vaak aan het experimenteren. Het is allemaal een gewoonte geworden, ik hoef niet te tellen, ik hoef geen poederzakjes te maken, die overprijsd zijn en het beste, ik hoef mij niet te pletter te sporten. Ik heb nog een hele weg te gaan, maar ik voel me zeker al beter in mijn vel.

Vul hier je titel in

9kg afgevallen

Borstomtrek - 7,5cm
Taille -9cm
Buik -5cm
Dijen -6cm

Vetpecentage - 3,1%

2 maten minden

nog 21 kg te gaan

Ik wil ook iedereen bedanken voor de steun en de tips.
Gertiena
Wauw knap hoor dat je dit doet. Ga zo door he.
23-10-2017 16:01
23-10-2017 16:01 • Reageer
LivingThaGoodLife
Nou ik vind het knap, en mooie resultaten! wel ontzettend klote van die ophoping in je darmen zeg.. alles nu weer ok?
06-10-2017 16:36
06-10-2017 16:36 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Ja, alles is weer ok. Ik neem nu homeopatische tabletten en eet vaker psylium en het is weer allemaal goed.
06-10-2017 16:43
06-10-2017 16:43 • Reageer
Millieballon
Mooi resultaat. En uit je volgende blog begreep ik dat je lekker doorgaat met een nieuwe uitdaging.
06-10-2017 15:49
06-10-2017 15:49 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Idd gewoon door gaan en een nieuwe uitdaging combineren ;)
06-10-2017 16:42
06-10-2017 16:42 • Reageer
christel_michele
In ieder geval goed bezig en te snel afvallen wil nooit. Dieten is een stom woord. Je moet niet op dieet gaan, je moet je levensstijl aanpassen. Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik weet het uit ervaring, helaas. Maar keep up the good work!
06-10-2017 14:05
06-10-2017 14:05 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Bedankt. Het woord dieet wordt vaak gewoon mis gebruikt. Maar idd ik heb liever traag maar dat het eraf blijft dan snel en erna misschien meer terug bijkomen
06-10-2017 16:42
06-10-2017 16:42 • Reageer
weirdmommy
Wat super dat je t volhoud. Ik begin vaak met kha ontbijt maar houd t niet altijd vol. Ik weet dat t wel werkt heb t vorig jaar een paar wekenvolgehouden. Kilo's vlogen eraf. Terwijl ik ook soms savonds snoepte. Ik was supergemotiveerd totdat ik erachter kwam dat ik zwanger was. Dus gestopt . Helaas kreeg ik een miskraam. Op dit moment ben ik niet echt bezig met afvallen. Ben begonnen met bootcamp(voor beginners) Wil t kha wel weer gaan oppakken. Oja en de kha politie op de fb groepen Pfff geen cola light geen.energydrank light. En owee als je n koekje at Haha. Suc6 met je strijd powervrouw
06-10-2017 13:40
06-10-2017 13:40 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Wat erg van je miskraam, sterkte hiermee. Wat is die bootcamp?
06-10-2017 16:40
06-10-2017 16:40 • 1 reactie • Reageer
casapapusilor
Je kunt evengoed zeggen dat alle dieten werken als dat alle dieten niet werken als het gaat om afvallen. De dieten op zich maken meestal wel dat je gewicht terug loopt, maar wanneer je niets of weinig aan je voedingspatroon verandert zit het verloren gewicht en vaak zelfs nog meer, er zo weer aan. Een dieet is echter geen leefwijze, omdat het in de meeste gevallen bepaalde tekorten oplevert. De gevolgen merk je vaak pas op (hele) lange termijn. Jij liep daar dus al snel tegenaan voor wat betreft de stoelgang. Veelzijdig, afwisseling en kleinere hoeveelheden werkt vaak evengoed. Ik snap wel dat jij kiest voor een dieet, maar blijf heel goed op je algemene gezondheid letten.
01-10-2017 11:50
01-10-2017 11:50 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Dieet, betekend leefregel/levensstijl, zonodig aangepast aan behoefte... een dieet wilt dus niet perse zeggen dat je wilt afvallen of bijkomen, maar bvb een glutendieet door glutenallergie... Telkens je lichaam ander voeding krijgt, dus je uw eetpatroon hoe dan ook wijzigd, gaat je lichaam een reactie hebben. (Vaak darmen en maag) Op zich eet ik nog steeds alles, ik haal de voedingstoffen gewoon uit andere (meer gezonde) voedingstoffen. Waarom “ik snap wel dat jij kiest voor een dieet”? Het kha/khb levensstijl werd vaak aangeraden aan mensen die chronisch ziek zijn, diabetes zijn e.d. Elk mens heeft een ander lichaam en reageerd anders, dus heeft elk mens zijn eigen dieet ;)
01-10-2017 19:57
01-10-2017 19:57 • 1 reactie • Reageer
Bodycoach
Ja, goed voor je stoelgang zorgen is belangrijk. Een goede probiotica gebruik ik daarom. Wil low carb producten, koeken, .... Ik heb een webshop met low carb. https://www.bodycoachwebshop.be/webshop/305909-low-carb
15-08-2017 21:37
15-08-2017 21:37 • Reageer
enigma
Als je nog inspiratie zoekt : ook bij mij zijn heel wat koolhydraatarme / glutenvrije gerechtjes te vinden... Ook ontbijt en alternatieven voor brood.
15-08-2017 18:59
15-08-2017 18:59 • Reageer
Simple YulEnTintje OYV
Goed geschreven blog. Gefeliciteerd met verloren kilotjes, ik ben zeer beniuewd naar eindresultaat. Veel success!
04-08-2017 22:51
04-08-2017 22:51 • 1 reactie • Reageer
Darvina
bedankt :)
15-08-2017 14:30
15-08-2017 14:30 • Reageer
Yvonne35
Je moet geen nieuw DIEET volgen, je moet je voedingspatroon aanpassen. Dat werkt veel beter en is langer vol te houden ;-) Ik probeer ook koolhydraatarm te eten maar de laatste tijd is er een beetje de klad ingekomen. Wel eet ik praktisch geen tussendoortjes meer zonder dat ik een hongergevoel heb en de behoefte aan suiker en zoetigheid is minimaal. Atkins is wel heel erg streng, daar ben ik destijds ook op stukgelopen. Ik kan Grip op Koolhydraten van Yvonne Lemmers aanbevelen https://gripopkoolhydraten.nl/ Zij heeft een duidelijk verhaal, heeft diverse (kook)boeken geschreven en je kunt lid worden van een besloten forum met heel actieve leden. Voor dat forum wordt een eenmalige bijdrage gevraagd, maar daarvoor krijg je veel terug: er is totaal geen spam of negativiteit, je kunt alles vragen, krijgt tips en adviezen en er rouleren ontzettend veel recepten.
14-07-2017 15:29
14-07-2017 15:29 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Goh, nieuw voedingspatroon... een dieet is niet iets slecht, mensen ervaren het als slecht omdat ze dan denken dat het om "afvallen gaat" maar dieet is net een aangepast houdbaar voedingspatroon vinden. Een vriendin van me heeft een verdikkingsdieet, ik moet bvb een glutenvrij dieet volgen omdat ik glutenallergie heb, mensen vatten het woord gewoon negatief op. :) Een dieet is een voeding die aan een specifieke leefregel voldoet. Het woord dieet is afgeleid van het Griekse woord diatia, hetgeen zoveel betekent als "leefregel".
14-07-2017 18:45
14-07-2017 18:45 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
En daar heb je gelijk het eerste probleem ontdekt. Het zware ontbijt. Als je dit niet lekker vind, ga je het niet volhouden. Maar dat hoop ik echt voor je. Je kan bij mij ook koolhydraatarme gerechten vinden. Ze zijn door meerdere Yoorsianen getest en lekker bevonden. Succes!
14-07-2017 11:34
14-07-2017 11:34 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Kwestie van gewoonte denk ik. Verassend genoeg is vandaag al zeer goed verlopen. Ik ga graag neuzen tussen je recepete . Bedankt
14-07-2017 18:46
14-07-2017 18:46 • 1 reactie • Reageer