×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Menstruatie en menstruatiepijn

Menstruatie en menstruatiepijn


Als jong meisje van 10jaar kreeg ik voor het eerst mijn menstruatie. Ik had geen gedacht wat er met mij gebeurde. Ze kwamen spontaan op school. Het was ergens in mei, tijdens de repetitie voor het schoolfeest. Mijn ondergoed zag volledig rood van het bloed.

Ik riep een vriendinnetje bij mij en vertelde haar wat er aan de hand was. “Je hebt je maandstonden” zei ze. “Mijn wat???”
Ze ging snel naar een ander meisje van ons klas toe. Ik voelde heel mijn gezicht rood worden! “Gaat ze dit nu al doorvertellen?” dacht ik. Maar ik kon me geen betere vriendin wensen, want het ander meisje had ook reeds haar maandstonden gehad en had dus het nodige mee om mij uit de nood te helpen.

Ik kwam thuis van school en vertelde dit aan mijn grootmoeder. “Proficiat” zei ze en iets later die week kreeg ik een je-bent-nu-volwassen-vrouw mandje. Eerlijk, ik vond het geen prettig geschenk, noch van mijn grootmoeder, noch van moeder natuur.

In vele culturen wordt menstruatie aanzien als een teken van volwassenheid en vruchtbaarheid. Als holbewoners kregen we al kinderen op ons 10de en waren we eigenlijk al bejaard op ons 30ste. Tegenwoordig krijgen we kids op ons 30ste, helaas komt “tante roos” nog steeds vanaf ons tiende elke maand een bezoekje brengen (bij de meeste toch). Moeder natuur is niet mee geëvolueerd….

De tweede grap die moeder natuur met ons, vrouwen, uithaalt, is dat het bezoekje van “tante roos” een hel kan zijn. Vele mannen denken dat we overdrijven.

Uiteraard heeft de ene vrouw meer last dan de andere. Als schoolgaande tiener, viel ik geregeld flauw, had ik migraine, moest ik overgeven, ik kreeg kisten op mijn eierstok waardoor ik verging van de pijn. Mensen die denken dat de pil DE oplossing is. Geloof me ik heb zeker 5 soorten getesten en de pijn en de migraine bleven.

Mijn grootmoeder zei dan altijd “nog tot je menopauze, daarna is het gedaan”. Nogmaals bedankt, moeder natuur…

Onlangs zag ik een reportage over menstruatie. Een koppel vond een machine uit, waardoor de man kan voelen hoe het is om te menstrueren. GEWELDIG! “Tv-presentator ervaart gillend hoe menstruatie kan voelen”

Wat helpt er dan uiteindelijk? Bij mij persoonlijk NIETS. Als het te hevig is, moet ik gaan liggen, met een coldpack in mijn nek en een warmte kussen op mijn buik. Enkel toen ik de doorneem pil nam ging het wat beter, maar de migraine bleven

Mannen, ik weet dat vrouwen lastig kunnen zijn, maar klaag niet teveel als je vrouw/vriendin menstrueert. En dames, praat erover, met je man/vriend, je beste vriendin/moeder, desnoods met je gynaecoloog.
Kyraatje
Ik heb er ook altijd heel veel last van, zelfs mijn moeder gelooft me niet. Ik moet dan gewoon alles doen wat ik normaal doe terwijl ik echt verga van de pijn..
07-04-2017 13:57
07-04-2017 13:57 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Best dan eens, volgende keer dat je bij de Gynea gaat, erover praten. Sommige onderschatten de pijn enorm, maar er kan meer aan de hand zijn. Bij mij ontdekten ze dat de pijn vooral kwam omdat ik een cyste had die een eileider versmalde. veel moed :)
07-04-2017 19:04
07-04-2017 19:04 • 1 reactie • Reageer
_PetitCorbeau_
Heel mooie blog!
04-04-2017 12:40
04-04-2017 12:40 • Reageer
Sylvia
Wat ontzettend vervelend! Ikzelf heb het geluk dat ik niet zozeer lichamelijke klachten heb, behalve vermoeidheid. Bij mij valt vooral op dat ik de week voor mijn menstruatie al begin met labiel, huilerig en chagrijnig worden. Dat blijft zo tot het bijna weer over is, al met al 1,5 tot 2 weken superemotioneel. Ook niet altijd handig, maar ik kan wel gewoon mijn ding doen. Mijn vriend heeft het moeilijker in die periode. Samen zullen we alles delen... :)
04-04-2017 09:42
04-04-2017 09:42 • Reageer