×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Op weg naar je volgende auto !!

Op weg naar je volgende auto !!


En daar zit je dan, met een gepeperde rekening van je oude wagentje.. Laat je hem repareren? Of ga je toch voor wat meer zekerheid en wil je niet wéér voor die zelfde verrassing staan bij de volgende apk & onderhoudsbeurt ?
Dit is slechts een situatie waarin je plotseling kan komen en voor de keuze staat, repareren of vernieuwen ? Kom je vaker bij de garage dan bij de bakker ? Wissel dan sowieso van garage en zoek ook een nieuwe auto.
Bovendien heb ik een fobie ontwikkelt voor de vaste merkgarage. Wat niet goed is trouwens, want soms kan het wel erg handig zijn, maar een garage waar allerlei merken komen, heeft wel vaker meer ervaren en goed opgeleid personeel. Advies dus..als je net zo'n boodschappenwaggeltje heb als ik, breng hem naar een erkende bovag of vakgarage langs;-)

Uiteraard is de automobiel ook maar een gebruiksvoorwerp en wil het onderhoud, het wassen of op tijd banden op spanning houden, soms wel wat langer op zich wachten dan ik aanvankelijk gewend ben. Zo ben ik ook een ongelooflijke zeikerd wat betreft het schoonhouden van de voorruit (ruitenwisser vloeistoftankje gaat snel leeg bij mij) en kijk ik bijna elke ochtend of mijn bandjes nog mooi bol staan ipv plat.

Voorjaar 2014 was de laatste keer dat ik voor die keus stond ; Een nieuwe auto uitzoeken. Wel, niet nieuw-nieuw, maar in iedergeval nieuw voor mij.

Ten eerste heb ik het geld niet voor een splinternieuwe, ten tweede ik zal het toch wel in de occasions blijven zoeken, minder afschrijving en méér waar voor je geld = je betaald minder voor de extra opties zoals cruise control, airco en lichtmetalen velgen.

Image title

De zoekopdracht

Voor het werk wat ik sinds Mei 2014 zou gaan doen (pakketbezorgster, nu niet meer), moest ik wel elke dag op en neer naar Amersfoort, vanuit Maarssen. Dat zou dus elke dag 80km, 400 tot 480km in de week worden als ik ook zaterdag kon gaan werken. Leuk en in een autootje met open dak en de naderende zomer, helemaal géén straf voor mij. Maar hoe goed de Alto ook mocht zijn, Alto moest er wel uit. Dus 'What's Next' ?

Ook al houd ik van auto's en heb ik mijn voorkeuren, ik blijf wel objectief. Ik zocht gewoon naar de goedkoopste auto, wel meer comfort, betrouwbaarheid en veiligheid, maar in maandlasten wilde ik er niet veel op inleveren vergeleken met de Suzuki Alto

- Gewicht laag (onder de 1000 kilo, met mazzel onder de 900).

- Zuinig in verbruik (Gecombineerd verbruik van snelweg en bebouwde kom van minimaal 1:17 volgens SpritMonitor.de )

- 1200 of 1300cc motor voor goed mee komen in het verkeer

- Samenhangend met motorinhoud, vermogen van minimaal 75pk !

- Kilometerstand tot maximaal 170.000km.

- Lekker smoeltje

- Budget 2500 tot 4000 euro.


Resultaten

Als ik nu deze zoekopdracht invul op de bekende autosites (behalve Lekker smoeltje dan), dan kom ik eigenlijk op de zelfde vangst als ruim 1,5 jaar geleden. Uit de auto's die er het meest uitspringen heb ik gekozen, maar wel ook een beetje vals gespeeld. Een kleine bloemlezing van de resultaten van bovengenoemde eisen, uit het occasion aanbod anno 03-01-2016 ;

- Seat Ibiza

- Peugeot 206

- Daewoo Matiz

- Hyundai Getz

- VW Polo

- Toyota Yaris

Image title

En het was gelijk die Yaris die mij toen ook opviel.. Niet deze zoals hij er hierboven staat afgebeeld, maar een soortgenoot, met het zelfde 1.3 motorblokje ( 1.3 VVT-I 16klepper) , wel iets andere uitvoering. Maar hij bracht me op het idee ! Zoals al eerder beschreven in deze blog Mooi van Lelijkheid, is de Daihatsu YRV onderhuids het zelfde als de pak-ezel variant van deze Yaris, de Yaris Verso. Dus Toyota techniek, voor een Skoda (of Dacia) prijsje.

Wat heet, want de YRV nam ik mee voor nog geen 4000 euro, met NAP kilometerstand onder de 90.000km en een kakelverse apk. Het is denk ik de eerste wagen die ik volledig op ga rijden. Geen switch voorlopig naar een leuker, beter, sneller of 'lelijker' wagentje, maar een auto om op te rijden. Lijkt me aan de ene kant ook wel weer een stunt om hem op de 300.000km te krijgen, maar met de km's die ik tegenwoordig nog maar maak (circa 80km per maand), zal ik er zo'n 34 jaar overdoen om hem op te rijden. Hmm.. change of plans.. nu al.


Nog 1 voorbeeld

Wat ik ook wel een leuk voorbeeld vind om te geven, zijn mijn ouders. Niet om ze af te vallen of om commentaar op ze te hebben, maar jaren geleden vroeg ik mij al af, waarom ze die dure en zware Berlingo bleven rijden. Omdat ie handig was als je grote spullen moest vervoeren. Nu is mijn vader er niet meer, maar ma bleef met de Berlingo rijden. Gelukkig kwam ze ook tot inkeer dat het wel een erg dure auto was voor die keren dat zij die ruimte achterin daadwerkelijk nodig had. Met een verbruik van 1:8 was het niet bepaald vrolijk tanken aan de pomp, dan staat ze nu toch wat opgewekter te tanken als er slechts 25 liter in de tank gaat, maar wel 1:20 rijdt in haar Aygootje. Het geld dat je daarmee bespaard (en ook méér dan gehalveerd in wegenbelasting) kan je makkelijk een weekend een bestelwagen huren mocht je ooit die ruimte weer nodig hebben.

En ook zo leuk..


Ze heeft eindelijk weer eens een lichtblauwe auto !! :D


 Mandy de Beer
Zelf heb ik nog geen eigen auto, maar het lijkt me wel moeilijk om er eentje uit te zoeken. Er is zoveel keuze!
03-01-2016 18:41
03-01-2016 18:41 • 1 reactie • Reageer
Meike
Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Wat ik ook aan kan raden om meer ervaringen en meningen te horen/lezen via een auto forum. Zoals het forum van het blad Autoweek, daar kan je met alle autogerelateerde vragen terecht ! ;-)
03-01-2016 21:45
03-01-2016 21:45 • Reageer