×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Pesten en de effecten ervan 30 jaar later.

Pesten en de effecten ervan 30 jaar later.


Vanaf mijn vierde tot twaalfde ben ik echt gepest door voornamelijk 2 jongens en de meelopers, dit gebeurde op de kleuterschool en basisschool en dus midden in mijn ontwikkeling als mens. In dit verhaal zet ik beknopt neer wat voor mij de gevolgen waren en nog steeds zijn.

Dat pesten niet goed is weten we allemaal inmiddels wel. Toch gebeurd het dagelijks nog steeds, soms nog onder toeziend oog van docenten en ouders, maar wat voor effecten heeft het pesten eigenlijk op de persoon, hoe werkt het in op zijn psyche en sociale vaardigheden.


Ik ben zelf slachtoffer van pesten geweest, ruim 8 jaar lang ben ik stelselmatig gepest door voornamelijk 2 jongens die vanaf de kleuterschool bij mij in de klas hebben gezeten tot aan het einde van de basisschool. Het pesten begon vaak mondeling door schelden of rijmpjes op mijn naam te maken, maar soms ook tot fysiek pesten. In mijn klas kon ik 4 type jonge mensen ontdekken.

  1. De pesters
  2. De meelopers
  3. De toekijkers
  4. De andere die ook heel soms gepest werden

De meelopers deden soms mee om bij de "groep" te horen van "coole" personen of om zelf geen slachtoffer te worden van de 2 pesters en in de vierde categorie te komen. Dit waren ongeveer 4-6 andere uit mijn klas, 1 waarmee ik zelfs ooit vriend van was maar dus in groep 5 de andere kant koos.

De toekijkers waren ronduit de meeste, deze doen niks, zeggen niks en kijken alleen toe sommige zullen het zielig hebben gevonden maar deden er toch niks aan.

Naast mij waren nog 3 personen die zo nu en dan gepest werden om hun uiterlijk, doen en laten of gewoon.


Waarom het pesten is begonnen ben ik nooit achter gekomen, en dat hoeft ook niet de redenen zullen divers zijn geweest. Als kleuter kwam ik vaak met door mijn moeder gemaakte kleding op school, dat deed ze omdat we het niet breed hadden, ik weet nog goed dat ik daarom gepest werd. Later was het duidelijk dat ik een snelle leerling was voor rekenen en creativiteit, daarom kreeg ik ook voor rekenen apart les van de leraren/juffen. In groep 8 van de basisschool deed ik al wiskunde op LBO niveau.

Ook met spreekbeurten was ik anders dan anderen, waar de meeste kozen voor hun huisdier of iets anders simpels koos ik voor onderwerpen als Rembrant, Willem van Oranje, de oorsprong van de Maas en de Tweede Wereld Oorlog. Dit allemaal zorgde ervoor dat ik wel geliefd was bij diegene die les gaven maar niet bij de rest van de klas. Ik werd een NERD genoemd (zoals je het nu zou zeggen), en vooral daarom werd ik gepest. Als de pester weer eens een 6je haalde met de spreekbeurt en ik een 9 of met rekenen een 4 en ik een 10 kon ik er vanuit gaan dat het hen dwarszat (met de kennis van nu).

Maar goed dit is een beknopte opsomming van het verleden maar wat heeft dit voor invloed gehad op mij als persoon, welke gevolgen heeft het gehad in mijn verdere leven na de basisschool tijdens mijn tienerjaren en ook nu nog als volwassen man.

Heel veel kan ik zeggen, je hele leven is toch anders dan andere personen die niet slachtoffer zijn geweest van pesten, voor mij was het voornamelijk op sociaal vlak, maar ook zeker iets psychisch.

Waar andere tieners vaak van die "relaties" hebben heb ik er nooit 1 gehad omdat ik gewoonweg mezelf niet kon uiten ten opzichte van meisjes, ik was altijd verteld dat ik lelijk was en te dun dus mijn onzekerheid over mijn uiterlijk was enorm.

Ook vrienden maken ging moeilijk tijdens mijn leven tot op de dag van vandaag hoewel ik er nu iets beter in ben. Ik durfde mij niet open te zetten om iemand binnen te laten, omdat ik vaak genoeg ben bedonderd door anderen in de steek gelaten door hen, ik heb op de basis school 1 echte vriend gehad, helaas verhuisde deze naar Nieuw-Zeeland en moest ik de laatste 5 jaar basisschool het doen zonder een vriend of een vriendin waarmee ik praten of mezelf uiten, dit is iets wat echt belangrijk is en waarvan ik nog steeds de naweeën heb. Tegenwoordig maak ik sneller "vrienden" omdat ik het toelaat maar ik ben nog steeds bang om echt vriend te worden met iemand en dat terwijl ik al 40 ben.

Na de LEAO en MEAO te hebben gedaan ging ik op mijn 18de werken ook hiermee had ik veel moeite want door het pesten had ik last van faalangst, onzekerheid en werd daarom ook een soort slachtoffer van uitbuiting door werkgevers. Ik kon mijn mannetje niet staan tijdens sollicitaties en heb echt het gevoel dat zeker 2 werkgevers daar misbruik van hebben gemaakt hoewel ik het nooit zal kunnen bewijzen.

Relaties, ook hiermee had ik moeite (en nog steeds als ik er ooit weer 1 zou willen). ik heb in mijn leven 4 soort van serieuze relaties gehad waarvan er 3 echt stuk gelopen zijn op het feit dat ik erg onzeker was over mezelf en naar anderen toe. Ook was ik vaak niet open genoeg, een echte binnenvetter, wat je wordt als je gepest bent). De 4de relatie was de eerste echte lange relatie die redelijk goed ging ik voelde me veilig en zij gaf mij energie en wat zekerheid terug in mijzelf, helaas ook deze ging over maar dan doordat zij een diagnose kreeg van leukemie en daar ook niet veel later aan overleden is.

Na 2 jaar niet echt een relatie te hebben gehad ontmoete ik weer iemand maar omdat ik nog steeds niet snel open en nog redelijk onzeker van mijzelf was duurde het 2 jaar eer er iets gebeurde. Het had net zo goed niet kunnen gebeuren of anders kunnen aflopen omdat ik met mezelf in de knoop zat.

Deze persoon heeft me wel bijna bevrijd van alle ellende van de toen 23 jaar waar ik nog steeds zat met de ellende van gepest te zijn. Ik ben nu vrij zeker heb dankzij haar ook een onderbetaalde baan gewoon opgezegd waar ik al 13 jaar werkte door dat ik dacht toch niks te kunnen of beter te verdienen dan wat ik op dat moment had.

Inmiddels zijn we 7 jaar verder heb ik een goeie baan met kans op promotie, ben ik zeker van mezelf maar dat stemmetje in mijn hoofd die daar zit omdat ik gepest ben zal nooit verdwijnen en mocht ik stress krijgen of een beetje depri wordt hij luider, en dan steken oude gewoontes weer de kop op.

Zo nu ook omdat mijn huidige relatie ook niet 100% loopt, zowel financieel als in seksueel opzicht brengt dat veel stress met zich mee (financieel) en toch onzekerheid over mijn lichaam en zelf (seksueel) dat stemmetje zegt dan "zie je wel ze moet je niet" of "ze profiteert alleen van je" en dat stemmetje probeer ik met alle macht tegen te houden maar het is er wel.


Zo'n stemmetje heeft elk persoon alleen hoe dat stemmetje klinkt is een ander verhaal, bij veel mensen die gepest worden is dat stemmetje heel negatief, dat kan zelf zo erg zijn dat diegene zelfmoord wil plegen, ik heb ook dat meegemaakt bij mezelf. In veel gevallen zal het daartoe niet komen maar veel mensen zijn wel onzeker, gesloten, hebben andere psychische problemen daardoor (depressies bv.) en je komt er eigenlijk ondanks alle therapieën nooit van af. Het is daar altijd wachtend op een moment waarop het weer kan schreeuwen.

Let goed op of je eigen kind slachtoffer is van pesten op internet zijn zat signalen te vinden die je kunnen helpen, praat er over met je kind, negeer het niet (zoals dat vroeger wel veel gebeurde). Je kind heeft iemand nodig die hij of zij kan vertrouwen en de ouders zijn toch de eerste die daarin een rol moeten spelen.

Ook ouders waarvan de pester is zouden meer moeten doen met signalen van hun kind, en met hen uitleggen dat het niet kan en welke gevolgen hun gedrag kan hebben bij anderen.

De rest kijk of je diegene die gepest wordt kan helpen, bv door de ouders in te lichten of docent niks doen is geen optie want het zorgt alleen voor meer problemen als het niet in de kiem wordt gesmoord.
MonsterMam
Ik weet waarom ik voor een freinetschool heb gekozen voor mijn kinderen. Het standaard onderwijssysteem is compleet verouderd en focust enkel op de leerstof. Niet op de sociale of emotionele ontwikkeling van de kinderen, wat het pesten enkel in stand houdt.
09-04-2017 23:35
09-04-2017 23:35 • Reageer
Bonjour
Wat rot dat je er nu nog zo'n last van hebt! Ik ben op de basisschool ook gepest, maar heb op de middelbare school mijn plekje en mijn "soort" mensen gevonden, met wie ik nu nog steeds goed bevriend ben. Ik begrijp je wel, de onzekere vlagen heb ik, wel in mindere maten, ook. Zo soms ben ik ook nog bang dat mijn vriend vreemd zal gaan, ook al weet ik eigenlijk dat hij dat nooit zo doen, want zo zit hij niet in elkaar. Toch heb ik dan zijn bevestiging nodig. Heel moeilijk, pesten is heel naar en vooral heel lastig om er als docent iets aan te doen. Mijn docent op de basisschool was echt een slappe lul (sorry). Op mijn middelbare school werden anderen gepest, maar écht hulp vanuit school was er niet. Heel moeilijk en het enige wat ik kan aanraden is het allemaal vertellen. Heb het erover met je partner, als je je onzeker voelt, als het niet goed gaat, als je bepaalde nare ideeën hebt. Het is soms heel moeilijk, maar veel beter dan het binnen houden, want dan kan er ook geen oplossing komen. Heel veel succes en hopelijk heel veel geluk samen!
09-04-2017 20:22
09-04-2017 20:22 • 1 reactie • Reageer
Melchers
Mijn partner weet alles van waarom ik inelkaar zit zoals ik ben, we praten wel hoewel het echt soms heel moeilijk is om gevoel in woorden te brengen. We hebben een goede relatie maar er zit gewoon soms wat in de weg om het naar buiten te brengen. Dank voor je opbeurende woorden in ieder geval.
09-04-2017 20:33
09-04-2017 20:33 • 1 reactie • Reageer
Gwivoen
Je verhaal van faalangst heren, onzeker zijn enz. zijn zo herkenbaar. Gelukkig heb ik al eerder in mijn leven (op de middelbare school) het geluk gehad dat ik geleerd heb om van me af te praten.
09-04-2017 20:16
09-04-2017 20:16 • 1 reactie • Reageer
Melchers
Wou dat het bij mij ook eerder ondervangen was ipv toen ik 27 was en dankzij een burnout met een psychiater er aan "gewerkt' heb heeft iets geholpen ook al was het veel te laat.
09-04-2017 20:19
09-04-2017 20:19 • Reageer