Het schenden van copyright


Het copyright op teksten van anderen: Citaten, gedichten, teksten kopiëren en plakken van websites of blogs naar de sociale media, het is schering en inslag, maar toch weet iedereen dat het niet mag.

Hierover bestaat geen discussie, een tekst of beeld is en blijft eigendom van de originele maker en eigenlijk mag je andermans werk niet verspreiden zonder schriftelijke goedkeuring van de persoon in kwestie. 

Wanneer het gaat over een tekst uit een boek kan dit zelfs een stukje verder gaan, dan dient de schriftelijke goedkeuring vaak niet ondertekent te worden door de auteur in kwestie, maar door de uitgeverij die de rechten verworven heeft. Zoveel werd me duidelijk tijdens het schrijven van mijn eigen boeken. 

Quote

En zo kom ik dan in een situatie terecht waarbij ik angst krijg mijn oorspronkelijk idee betreffende de publicatie voor mijn eigen boeken te laten varen. 

Mieke Van Liefde 

Als startend auteur leek het me zo ideaal om een samenwerking tussen mezelf en andere auteurs te promoten. Velen hebben gelijkaardige dingen meegemaakt als ikzelf en hun werken passen meer dan schitterend in mijn boeken. De oproepen tot samenwerking werden dan ook positief beantwoord.   

Het leidde er zelfs toe dat ik het publiceren van een all-in one boek liet varen en drie opeenvolgende boeken  wil uitbrengen.   

Maar vandaag twijfel ik aan het publiceren van het werk van anderen, het werd me zelfs door bezorgde Yoorsleden afgeraden net omwille van dat copyright. Het kan niet de bedoeling zijn dat ik nadien een schadeclaim aan mijn been krijg door het overnemen van andermans blogs of teksten. 


Hierdoor ben ik dus aan het overwegen enkel nog mijn eigen werk te publiceren en de blogs die ik echt heel goed vind van anderen te gaan herschrijven in mijn eigen woorden met  bronvermelding van het oorspronkelijke werk. 

Anderzijds is het zo dat het werk van bepaalde mensen gewoonweg zo erg bij mijn boek past dat ik niet wil afwijken van de samenwerking met anderen, vooral de gedichten van bepaalde mensen die hierin zo artistiek zijn dat ik hun talent niet wil proberen te evenaren. Als het mij gelukt is om een samenwerking te verkrijgen van 'Uitgeverij Akasha' betreffende een tekst van professioneel auteur Barbara Driessen, waarom zou ik dergelijke samenwerking met bloggers niet kunnen aanhouden? De samenwerking met andere slachtoffers en coauteurs is net de kracht van het eerste te publiceren boek .  

Quote

Nu rest mij nog een belangrijk detail, mezelf heel goed schriftelijk gaan indekken tegen de gevolgen van het copyright.

Daarom de volgende vragen:

 Mieke Van Liefde

  1. Heb jij ervaring met het publiceren van andermans werk en wat is jouw advies hierin?
  2. Is het nodig een sluitend contract te laten opstellen door een advocaat?
  3. Zou jij bereid zijn een schriftelijke verklaring en contract te ondertekenen als dat de enige mogelijkheid zou zijn om jouw werk als coauteur in mijn boeken gepubliceerd te zien?  

Geen lid bij Yoors? Zie hieronder bij 'aanmelden', het is gratis. 

Wil je dingen vragen, bespreken?

Voeg me gerust toe bij facebook.

Contact privé

miekevanliefde@outlook.besignup

Nog geen lid van Yoors?