Hoe internet mij rust geeft

Hoe internet mij rust geeft


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Tijdens mijn beroep als ervaringsdeskundige probeer ik eigenlijk zo weinig mogelijk advies te geven. Terwijl ik hier wel voor opgeleid ben. Ik heb een gevoeligheid voor psychoses en ben hiervoor langere periodes behandelt in klinieken. Met rust krijgen in een moeilijk, of zelfs ziek bestaan heb ik voor mijn leeftijd veel ervaring denk ik. Na mijn ziekte, toen herstel ontwikkeling werd ben ik een opleiding gaan volgen om ervaringsdeskundige te worden. Dit is een nieuw beroep in Nederland, pas sinds kort een echt geregistreerd beroep. Je wordt dan opgeleid om je ervaring met ziek zijn te gebruiken om andere mensen met dezelfde problematieken of met zelfs andere ziekte beelden zoals verslaving te helpen. Je wordt ook geleerd je verhaal te vertellen. Zodat je bijvoorbeeld gastlessen kan verzorgen over een ziekte. Dat laatste ligt mij erg goed. Ik werk nu voor een stichting voor psychiatrisch patiënten in Deventer. Op mijn blog schrijf ik ook over relax, slaap en meditatie. Klik hier om daar een kijkje te nemen. Nu wil ik je toch even bij de hand nemen en je adviseren door je internet van een andere kant te laten zien.


Guided Meditation

Meditatie, ik had er nog nooit aan gedacht. Totdat mijn paniekaanvallen zo vaak voor kwamen dat een iemand mij het advies gaf eens een guided meditation geluidsfragment te luisteren. Op het moment dat ze me dat advies gaf had ik een paniekaanval. Die bij mij meestal wel een paar uur aanhouden. Ik luisterde op aanraden het onderstaande Youtube filmpje.

Het klinkt misschien raar maar na een minuut geluisterd te hebben had ik me volledig overgegeven aan de fijne stem van de man die mij uitlegde hoe ik moest gaan liggen, hoe ik moest ademen en aan wat ik moest denken. Ik heb het filmpje ondertussen aan meerdere mensen aangeraden en die hebben er veel baat bij. Het enige wat je nodig hebt is internet zodat je op Youtube kan, het liefst speakers en een goed geventileerde ruimte die rustig is. Je kunt hem als je wil ook vaker achter elkaar afspelen. Ik heb wel eens drie keer een half uur geluisterd.

Je moet wel even een stem vinden waar je jezelf prettig bij voelt. Jason Stephenson, van het filmpje hieronder heeft zeker een prettige stem vind ik. Het proberen waard als je jezelf even wil ontstressen, in slaap wil komen of van een paniekaanval af wilt. Hij heeft ook een eigen Youtube kanaal en muziekstreamingdiensten bieden zijn CD's aan.
Relax en slaap downloads

Ik heb nog steeds veel paniekaanvallen en mediteer ook regelmatig. Wil je nu even vertellen over mijn ervaring met downloads om te gaan slapen.

Het begon allemaal bij mijn inmiddels ex-vriendin. Ik had het erg druk een half jaar geleden, school was spannend en er kwamen nog een aantal dingen hard op me af. Mijn ex-vriendin besloot me in de watten te leggen op een avond en maakte bij haar thuis een bad voor me klaar. Ze deed er kalmerende olie in, deed het licht in de badkamer uit en stak een grote kaars op de rand van het bad aan. Ze zette toen een Youtube filmpje op met geluid van stromend water, andere rustgevende geluiden en muziek. Dat deed me toen zo ongelofelijk goed.

Nu zoek ik ook vaak naar dit soort filmpjes op Youtube. Er zijn er heel veel! Wat een uitvinding, echt, het helpt me overdag of 's avonds niet alleen te relaxen maar kan er ook mee in slaap vallen. Je hebt filmpjes die maar liefst acht uur duren. Als je dan wakker wordt dan waan je jezelf in een paradijs van rust en val je zo weer in slaap. Tenminste dat lukt mij wel. En als het filmpje van acht uur is afgelopen tijdens je slaap heb jij je uurtjes in elk geval gemaakt. Echt een aanrader, natuurlijk gratis, het enige dat je nodig hebt is internet, een telefoon of computer en een geluidsinstallatie of andere speaker. Hieronder een voorbeeld van een dergelijk filmpje.Nog een tip om relaxed te worden van geluid of muziek is piano luisteren. 'Piano' betekend niet voor niks 'rustig' in het Italiaans. Hopelijk kan dit je een beetje helpen als je niet goed aan je rust toe komt maar er wel de tijd voor neemt.

Goeds

Image title

www.mijnnaamiscees.com


 


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (5 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Nooit eerder gehoord dat 'ervaringsdeskundige' een vak is, waar je voor kunt studeren.
Ook geen enkele ervaring wbt paniekaanvallen, slaapproblemen etc.
Internet is voor mij vooral een soort 'encyclopedie' waar ik dingen kan opzoeken die ik wil weten. Als ik die dan gevonden heb, maakt dat mij blij. :)
| 14:20 |
Zo delen we hier een heleboel verschillends :-)
| 15:44 |
Sommige dingen jagen mensen op, anderen geven juist rust. Voor iedereen verschillend. Ieder mens is gelukkig verschillend ;)
| 12:59 |
Mooi gesproken Vlindertje
| 13:02 |
Bloos :) dank je.
| 13:50 |
Mooi stukje Cees! En inderdaad, internet is een ronduit bizar mooie uitvinding, als je er op een goede manier mee om kunt gaan.

Ik gebruikte vooral muziek om lekker rustig van te worden. Supertramp, Genesis, Pink Floyd, Earl Klugh, enzovoort. Toen ik, inmiddels alweer zo'n 25 jaar geleden, een gigantische burnout opliep, waardoor ik eveneens paniek- en stressaanvallen kreeg, veranderde dit echter. Ik werd er eerder nerveus en onrustig van. Het overstimuleerde bij mij juist mijn emoties. Gelukkig is dit grotendeels weer overgegaan. Was wel een hele leerzame periode voor mij. Ik ben er vele malen sterker uitgekomen dan ik erin ging. Met een veel groter besef van mijn grenzen. Ben sindsdien ook nooit meer depressief geweest. Ondanks alle beperkingen geniet ik, soms achteraf omdat ik op dat moment te moe ben, van het leven en ben onverbeterlijk positief. Het is dat het hebben van een dergelijke zware burnout ook verschrikkelijk is op 'het moment', wat bij mij een jaar of vijf duurde, anders zou ik het iedereen aanraden ;)

Hier nog een muziekje (Earl Klugh - Whispers and Promisse) waarvan ik lekker relaxed wordt. Misschien vind je het mooi: youtu.be/h1wyrZV6JfI
| 10:28 |
Het leven kleurt je inderdaad door lessen en zo te lezen heb jij ongeveer alle kleuren van de regenboog in je pallet. Maakt je alleen maar een mooier mens naar mijn mening. Iemand met diepgang. Helemaal als je zo positief bent ingesteld want daar help je jezelf ook enorm mee om je goed te voelen. Wat een mooie uitstraling heeft natuurlijk en een prettige omgang.

Eigenlijk zou iedereen even een dieptepunt in zijn leven moeten hebben vroeg of laat. Dan hoeven er geen abnormale hoogtepunten te zijn maar zal de euforie van het weer stabiel zijn ongekend groot zijn. Tenminste, dat is mijn ervaring. Ik voel mij nu beter als ooit, na veel, heel veel psychoses te hebben gehad in mijn nog korte leven.

Wat mij het beste helpt is er naast mijn werk als ervaringsdeskundige niet teveel mee bezig te zijn. Op Facebook niet lid worden van groepen uit de geestelijke gezondheidszorg etc. en er zo weinig mogelijk over schrijven. Alsof ik uit de schaduw blijf.

Het nummer van Earl Klugh spreekt mij jammer genoeg niet zo aan. Ik ben meer van bijvoorbeeld the Cinematic Orchestra of Agnes Obel. Over smaak valt niet te twisten ;-)
| 10:46 |
Of ik daardoor 'prettig in de omgang' ben... Daar zijn de meningen nogal eens over verdeeld ;)

Ik heb nu eenmaal de 'fiep' (autisten term) waardoor ik me juist in alles verdiep. En dan niet een heel klein beetje ook. Voor mij werkt dat prima. Het heeft ook zo z'n nadelen want ik irriteer me daardoor wel aan mensen die een mening hebben over willekeurig iets maar niet weten waarover ze spreken. En dan moet ik me er ook tegen verzetten. Wat me weer meer een autist maakt en dus (sowieso tekstueel op internet) misschien wat minder prettig in de omgang (omdat men dan mijn donkerbruine stem en mijn gemoedelijke uitstraling er niet bijziet) maakt . Alhoewel ik IRL de relaxtheid zelve ben en je me zeldzaam in opgewonden toestand zult meemaken ;)

Ook mooie muziek Cees. Kan me voorstellen dat je daar lekker rustig van wordt.
| 10:57 |
Haha, niet zo bescheiden he ...

Ik heb meer vriendinnen als vrienden en drie daarvan zijn autistisch. Alle drie in de top drie van mijn beste vrienden. Vind ze heel prettig in omgang. Daarnaast ben ik zelf ook uitgebreid getest op autisme. Wat toch wel de eerste diagnose was, maar nee.

Een ding moeten we onthouden, we blijven onze voornaam, en niet onze diagnose. Dat moet jij als geen ander weten als je jezelf zo verdiept in dit soort onderwerpen. Mensen zijn verbazingwekkend uniek.
| 11:04 |
Hahaha, nee dat is geen bescheidenheid hoor ;)

Ik weet wat mijn sterke punten zijn maar ook wat mijn zwakke punten zijn.

In zekere zin ben je natuurlijk ook je diagnose. Het maakt onlosmakelijk onderdeel uit van wie je bent en hoe je, je manifesteert in het leven. En dat maakt je ook niet minder uniek omdat jij, ofwel wie je bent als mens in karakterologische zin, het verschil uitmaakt en je daardoor ook uniek maakt.
| 11:27 |
Ben het eens met de laatste alinia!
| 11:28 |
Dank je ;)
| 11:33 |
Bedankt voor je goede uitleg. Ik wist niet dat ervaringsdeskundige een echt beroep is.
| 08:10 |
Graag gedaan Elisabeth,

Er zijn inderdaad een boel mensen die zich ervaringsdeskundige noemen maar daar niet voor opgeleid zijn. Dat is niet juist. Er bestaan in Nederland meerdere (HBO) opleidingen die ervaringsdeskundige opleiden. Je kunt er ook SPW bij studeren, dat heb ik niet gedaan. Tijdens mijn diploma uitreiking werd ons verkondigd dat het inderdaad een geregistreerd beroep is geworden. Maar jezelf na hersteld te zijn voor te doen als ervaringskundige zonder een dergelijke opleiding gevolgd te hebben vind ik kwalijk. Er zijn wel uitzonderingen, sommige ervaringsdeskundigen zijn al opgeleid in de zorg. Maar dan nog heet je dan 'ervaringswerker'.

Ik hoop dat ik met deze uitlating geen mensen tegen het hoofd stoot. Maar ik heb mijn opleiding natuurlijk niet voor niks gevolgd en daarnaast kun je jezelf ook niet zomaar voordoen als verpleging wanneer je hier niet voor opgeleid bent. Dus waarom dan wel als ervaringsdeskundige?
| 08:28 |
Wanneer de dialoog eerlijk en open verloopt kan je niemand tegen het hoofd stoten. Ik deel je mening. Nagels knippen is ook heel wat anders dan pedicure zijn. Echt goed van je.
| 08:34 |
Dankjewel, voor de gedeelde mening ook.
| 08:56 |
Ben het niet helemaal met je eens Cees. 'Ervaringsdeskundige', of jezelf zo noemen, kan natuurlijk ook gewoon als je door bepaalde ervaringen een zekere kennis hebt opgedaan. Sterker nog, het is niet iets wat je kunt leren, maar iets dat je bent geworden. Ik ben ervaringsdeskundige, zonder aanhalingstekens, op heel veel vlakken. En ik mag deze ervaringen en mijn deskundigheid daarin graag aanwenden om andere mensen te helpen met gelijksoortige ervaringen. Ben het wel met je eens dat niet iedereen de intelligentie en de kundigheid heeft om zijn ervaringen om te zetten in het verstrekken van nuttige en verhelderende informatie, een klankbord functie vertolken en/ of praktische adviezen. En wellicht dat daar, zeker als je daarvan jouw betaalde beroep van wilt maken, een zekere 'bijschaving' via een opleiding nuttig kan zijn. Maar om te nou te claimen dat je alleen met een bepaalde opleiding een ervaringsdeskundige zou kunnen zijn en je ook zo mag noemen... Ik denk dat je daarmee inderdaad heel wat mensen die hun ervaringen ten nut van andere maken voor het hoofd stoot.
| 10:40 |
Daar was ik inderdaad al bang voor want er zijn, heel veel mensen zoals jij. En dat was ook absoluut niet de bedoeling. Ik blijf erbij dat het kwalijk is hoe sommige niet opgeleide mensen zich voordoen met gastlessen etc.
| 10:49 |
Hey Cees, je hoeft je niet te verontschuldigen voor jouw mening hoor. Doe ik ook niet ;)

Ik ben het tot zover met je eens dat ik weet en zie dat zeker niet iedereen de capaciteiten heeft om op een goede en nuttige manier hun ervaringen te verwoorden en daardoor wellicht meer schade aanbrengen dan dat men goed doet. En ik zie ook dat er heel wat mensen zijn die zich wel zo profileren maar eigenlijk ten doel hebben om een religieuze, politieke of ideologische boodschap over te brengen. En dat is inderdaad kwalijk. Een beetje toezicht daarop zou inderdaad niet verkeerd zijn. Of dat moet door er een erkende opleiding en zo ook een 'beschermt' beroep van te maken is iets waarover wij het niet eens zijn. Want daarmee zou je heel wat natuurlijke talenten buitensluiten en zodoende weer heel veel mensen tekort doen.
| 11:04 |
Daarover verschillen wij inderdaad van mening. Mijn vader is altijd hoofd spoedeisende hulp geweest en heeft zoveel ervaring dat hij zou sommige operaties ook zou kunnen uitvoeren. Ik zie hem daarin als de beste (noem hem alleen geen chirurg) en dat mag een gesprekspartner ook van jou vinden als het gaat om ervaring. Maar deskundig is anders. Dat leerde ik trouwens ook tijdens mijn opleiding.
| 11:09 |
Ik denk dat er nogal wat verschil zit tussen het vak en beroep chirurg en het zijn van een ervaringsdeskundige. Ik kan je tot in de details uitleggen hoe een verbrandingsmotor werkt maar ik ben ook geen monteur. Zou dit betekenen dat ik niet meer mag uitleggen hoe een verbrandingsmotor werkt aan mensen die daar geen verstand van hebben? Ik snap dat men op jouw opleiding dit onderscheid zo klein mogelijk wil maken. Men heeft immers ten doel om er een beschermd beroep van te maken en opleidingen te verkopen. Wat in mijn optiek niet terecht is.
| 11:32 |
Toevallig heb ik de complete Auto Technische School doorlopen, hiervoor ben ik junior product manager geweest, Een monteur bij een erkend autobedrijf behoord een diploma te hebben. Einde discussie voor mij.
| 11:38 |
Mee eens Cees. Voor een erkende opleiding en een specifiek vak hoor je een diploma te hebben. Ervaringsdeskundige is echter geen erkent vak en moet dit ook niet worden wat mij betreft. Wat je vooral nodig hebt is specifieke ervaringen en de mogelijkheid om deze te nuanceren, te relativeren, te adviseren, te valideren en bovenal goed te communiceren.
| 11:44 |
Je hebt het wederom mis. Lees anders eerst meer over ervaringsdeskundigheid als vak. Want ik vind het heel spijtig voor je maar sinds enkele weken is het een erkent vak geworden. Dat heb ik overigens al gezegd.
| 11:47 |
Of ik het mis heb? Nee, dat vrees ik niet. Jij bent het niet met mij eens om jou moverende redenen die op zich vrij transparant zijn. Maar dat is natuurlijk iets anders. Het opleiden van mensen met ervaringsdeskundigheid binnen de GGZ tot bijvoorbeeld SPH'ers of Agoog is niets nieuws. Dat het daarmee een vak is geworden of kan worden is ook niets nieuws. De vraag is of het een beschermd beroep dan wel vak moet worden. Daarover zijn wij het oneens. En zullen we ook blijven als ik het zo inschat ;)
| 12:12 |
Oh, en mag ik ook nog zeggen dat ik denk dat je misschien wel wat teveel eer geeft aan jouw opleiding? Je bent zonder twijfel een natuurtalent en iemand met een roeping. Ik denk dat dit de belangrijkste elementen zijn als ervaringsdeskundige. En dat is niet iets wat je kunt leren maar wat uit jezelf komt. Dus mag je best wel wat meer eer voor hetgeen je bereikt hebt naar jezelf trekken.
| 11:07 |
Daar zijn we het over eens alleen opleiding is een belangrijk ding.
| 11:10 |
We zijn het erover eens dat iemand een roeping kan hebben om iemand te helpen bedoelde ik. Niet dat ik een natuurtalent ben. Ook ik moet nog veel leren.
| 11:12 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen