×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Hoe internet mij rust geeft

Hoe internet mij rust geeft


Tijdens mijn beroep als ervaringsdeskundige probeer ik eigenlijk zo weinig mogelijk advies te geven. Terwijl ik hier wel voor opgeleid ben. Ik heb een gevoeligheid voor psychoses en ben hiervoor langere periodes behandelt in klinieken. Met rust krijgen in een moeilijk, of zelfs ziek bestaan heb ik voor mijn leeftijd veel ervaring denk ik. Na mijn ziekte, toen herstel ontwikkeling werd ben ik een opleiding gaan volgen om ervaringsdeskundige te worden. Dit is een nieuw beroep in Nederland, pas sinds kort een echt geregistreerd beroep. Je wordt dan opgeleid om je ervaring met ziek zijn te gebruiken om andere mensen met dezelfde problematieken of met zelfs andere ziekte beelden zoals verslaving te helpen. Je wordt ook geleerd je verhaal te vertellen. Zodat je bijvoorbeeld gastlessen kan verzorgen over een ziekte. Dat laatste ligt mij erg goed. Ik werk nu voor een stichting voor psychiatrisch patiënten in Deventer. Op mijn blog schrijf ik ook over relax, slaap en meditatie. Klik hier om daar een kijkje te nemen. Nu wil ik je toch even bij de hand nemen en je adviseren door je internet van een andere kant te laten zien.


Guided Meditation

Meditatie, ik had er nog nooit aan gedacht. Totdat mijn paniekaanvallen zo vaak voor kwamen dat een iemand mij het advies gaf eens een guided meditation geluidsfragment te luisteren. Op het moment dat ze me dat advies gaf had ik een paniekaanval. Die bij mij meestal wel een paar uur aanhouden. Ik luisterde op aanraden het onderstaande Youtube filmpje.

Het klinkt misschien raar maar na een minuut geluisterd te hebben had ik me volledig overgegeven aan de fijne stem van de man die mij uitlegde hoe ik moest gaan liggen, hoe ik moest ademen en aan wat ik moest denken. Ik heb het filmpje ondertussen aan meerdere mensen aangeraden en die hebben er veel baat bij. Het enige wat je nodig hebt is internet zodat je op Youtube kan, het liefst speakers en een goed geventileerde ruimte die rustig is. Je kunt hem als je wil ook vaker achter elkaar afspelen. Ik heb wel eens drie keer een half uur geluisterd.

Je moet wel even een stem vinden waar je jezelf prettig bij voelt. Jason Stephenson, van het filmpje hieronder heeft zeker een prettige stem vind ik. Het proberen waard als je jezelf even wil ontstressen, in slaap wil komen of van een paniekaanval af wilt. Hij heeft ook een eigen Youtube kanaal en muziekstreamingdiensten bieden zijn CD's aan.
Relax en slaap downloads

Ik heb nog steeds veel paniekaanvallen en mediteer ook regelmatig. Wil je nu even vertellen over mijn ervaring met downloads om te gaan slapen.

Het begon allemaal bij mijn inmiddels ex-vriendin. Ik had het erg druk een half jaar geleden, school was spannend en er kwamen nog een aantal dingen hard op me af. Mijn ex-vriendin besloot me in de watten te leggen op een avond en maakte bij haar thuis een bad voor me klaar. Ze deed er kalmerende olie in, deed het licht in de badkamer uit en stak een grote kaars op de rand van het bad aan. Ze zette toen een Youtube filmpje op met geluid van stromend water, andere rustgevende geluiden en muziek. Dat deed me toen zo ongelofelijk goed.

Nu zoek ik ook vaak naar dit soort filmpjes op Youtube. Er zijn er heel veel! Wat een uitvinding, echt, het helpt me overdag of 's avonds niet alleen te relaxen maar kan er ook mee in slaap vallen. Je hebt filmpjes die maar liefst acht uur duren. Als je dan wakker wordt dan waan je jezelf in een paradijs van rust en val je zo weer in slaap. Tenminste dat lukt mij wel. En als het filmpje van acht uur is afgelopen tijdens je slaap heb jij je uurtjes in elk geval gemaakt. Echt een aanrader, natuurlijk gratis, het enige dat je nodig hebt is internet, een telefoon of computer en een geluidsinstallatie of andere speaker. Hieronder een voorbeeld van een dergelijk filmpje.Nog een tip om relaxed te worden van geluid of muziek is piano luisteren. 'Piano' betekend niet voor niks 'rustig' in het Italiaans. Hopelijk kan dit je een beetje helpen als je niet goed aan je rust toe komt maar er wel de tijd voor neemt.

Goeds

Image title

www.mijnnaamiscees.com


 Soberana
Nooit eerder gehoord dat 'ervaringsdeskundige' een vak is, waar je voor kunt studeren. Ook geen enkele ervaring wbt paniekaanvallen, slaapproblemen etc. Internet is voor mij vooral een soort 'encyclopedie' waar ik dingen kan opzoeken die ik wil weten. Als ik die dan gevonden heb, maakt dat mij blij. :)
27-07-2016 14:20
27-07-2016 14:20 • 1 reactie • Reageer
Mijn naam is Cees
Zo delen we hier een heleboel verschillends :-)
27-07-2016 15:44
27-07-2016 15:44 • Reageer
vlindertje73
Sommige dingen jagen mensen op, anderen geven juist rust. Voor iedereen verschillend. Ieder mens is gelukkig verschillend ;)
27-07-2016 12:59
27-07-2016 12:59 • 1 reactie • Reageer
Mijn naam is Cees
Mooi gesproken Vlindertje
27-07-2016 13:02
27-07-2016 13:02 • 1 reactie • Reageer
Psocial.nl
Mooi stukje Cees! En inderdaad, internet is een ronduit bizar mooie uitvinding, als je er op een goede manier mee om kunt gaan. Ik gebruikte vooral muziek om lekker rustig van te worden. Supertramp, Genesis, Pink Floyd, Earl Klugh, enzovoort. Toen ik, inmiddels alweer zo'n 25 jaar geleden, een gigantische burnout opliep, waardoor ik eveneens paniek- en stressaanvallen kreeg, veranderde dit echter. Ik werd er eerder nerveus en onrustig van. Het overstimuleerde bij mij juist mijn emoties. Gelukkig is dit grotendeels weer overgegaan. Was wel een hele leerzame periode voor mij. Ik ben er vele malen sterker uitgekomen dan ik erin ging. Met een veel groter besef van mijn grenzen. Ben sindsdien ook nooit meer depressief geweest. Ondanks alle beperkingen geniet ik, soms achteraf omdat ik op dat moment te moe ben, van het leven en ben onverbeterlijk positief. Het is dat het hebben van een dergelijke zware burnout ook verschrikkelijk is op 'het moment', wat bij mij een jaar of vijf duurde, anders zou ik het iedereen aanraden ;) Hier nog een muziekje (Earl Klugh - Whispers and Promisse) waarvan ik lekker relaxed wordt. Misschien vind je het mooi: https://youtu.be/h1wyrZV6JfI
27-07-2016 10:28
27-07-2016 10:28 • 1 reactie • Reageer
Mijn naam is Cees
Het leven kleurt je inderdaad door lessen en zo te lezen heb jij ongeveer alle kleuren van de regenboog in je pallet. Maakt je alleen maar een mooier mens naar mijn mening. Iemand met diepgang. Helemaal als je zo positief bent ingesteld want daar help je jezelf ook enorm mee om je goed te voelen. Wat een mooie uitstraling heeft natuurlijk en een prettige omgang. Eigenlijk zou iedereen even een dieptepunt in zijn leven moeten hebben vroeg of laat. Dan hoeven er geen abnormale hoogtepunten te zijn maar zal de euforie van het weer stabiel zijn ongekend groot zijn. Tenminste, dat is mijn ervaring. Ik voel mij nu beter als ooit, na veel, heel veel psychoses te hebben gehad in mijn nog korte leven. Wat mij het beste helpt is er naast mijn werk als ervaringsdeskundige niet teveel mee bezig te zijn. Op Facebook niet lid worden van groepen uit de geestelijke gezondheidszorg etc. en er zo weinig mogelijk over schrijven. Alsof ik uit de schaduw blijf. Het nummer van Earl Klugh spreekt mij jammer genoeg niet zo aan. Ik ben meer van bijvoorbeeld the Cinematic Orchestra of Agnes Obel. Over smaak valt niet te twisten ;-)
27-07-2016 10:46
27-07-2016 10:46 • 1 reactie • Reageer
Passionele bisschop
Welverdiende proficiat voor deze blog, en sluit mij aan bij de reactie van Elisabethskitchen!
27-07-2016 10:06
27-07-2016 10:06 • 1 reactie • Reageer
Mijn naam is Cees
Wauw, wat een complimenten! Dank! Ik word er bijna verlegen van.
27-07-2016 10:10
27-07-2016 10:10 • 1 reactie • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Bedankt voor je goede uitleg. Ik wist niet dat ervaringsdeskundige een echt beroep is.
27-07-2016 08:10
27-07-2016 08:10 • 1 reactie • Reageer
Mijn naam is Cees
Graag gedaan Elisabeth, Er zijn inderdaad een boel mensen die zich ervaringsdeskundige noemen maar daar niet voor opgeleid zijn. Dat is niet juist. Er bestaan in Nederland meerdere (HBO) opleidingen die ervaringsdeskundige opleiden. Je kunt er ook SPW bij studeren, dat heb ik niet gedaan. Tijdens mijn diploma uitreiking werd ons verkondigd dat het inderdaad een geregistreerd beroep is geworden. Maar jezelf na hersteld te zijn voor te doen als ervaringskundige zonder een dergelijke opleiding gevolgd te hebben vind ik kwalijk. Er zijn wel uitzonderingen, sommige ervaringsdeskundigen zijn al opgeleid in de zorg. Maar dan nog heet je dan 'ervaringswerker'. Ik hoop dat ik met deze uitlating geen mensen tegen het hoofd stoot. Maar ik heb mijn opleiding natuurlijk niet voor niks gevolgd en daarnaast kun je jezelf ook niet zomaar voordoen als verpleging wanneer je hier niet voor opgeleid bent. Dus waarom dan wel als ervaringsdeskundige?
27-07-2016 08:28
27-07-2016 08:28 • 2 reacties • Reageer